Δεν εγκρίθηκε η ανάκληση της …ανάκλησης για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό και ο ΒΙΟΚΑ Ιστιαίας
Το καλοκαίρι φεύγει οι εντάσεις επιστρέφουν στο Δ.Σ. Ιστιαίας – Αιδηψού
Το ηλεκτρολογικό υλικό άναψε και πάλι τα αίματα
Την Τρίτη 25 Αυγούστου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού με τις παλιές κακές συνήθειες να επιστρέφουν καθώς υπήρξαν εντάσεις και οι τόνοι ανέβηκαν πολύ σε κάποια σημεία της συνεδρίασης. Η συνεδρίαση είχε αρκετά θέματα προ ημερησίας διάταξης ενώ είχε και αρκετές αναβολές. Συγκεκριμένα αναβλήθηκαν οκτώ θέματα, όπου στα περισσότερα ήταν εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Ζουπανιώτης που απουσίαζε λόγω ασθένειας.
Θέματα προ ημερήσιας διάταξης
Δεν εγκρίθηκε η ανάκληση της …ανάκλησης για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό και ο ΒΙΟΚΑ Ιστιαίας
Για το συγκεκριμένο θέμα το Σώμα ενημέρωσε η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κωστούλα λέγοντας: «Το 2013 εντάχθηκαν δύο έργα στο Ε.Σ.Π.Α. για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και ΒΙΟ.ΚΑ. της Ιστιαίας. Η ένταξη τους βασίστηκε σε δύο τεχνικές μελέτες από ιδιώτες και οι μελέτες αυτές εγκρίθηκαν. Το 2014 που έγιναν χρηματικά εντάλματα για να πληρωθούν οι μελετητές, πήραμε από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Χαλκίδας την επιστροφή των πράξεων με την αιτιολογία πως οι επιβλέποντες από την Υπηρεσία μας ήταν απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. και όχι Α.Ε.Ι. αρχικά. Ο Δήμος στην συνέχεια έκανε ανάκληση της απόφασης της αποδοχής των δύο μελετών, με σκοπό να υπάρξουν νέες επιβλέψεις που θα τις υπογράφουν μηχανικοί απόφοιτοι Α.Ε.Ι., ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Επειδή διαδικαστικά σκοντάψαμε σε ένα σωρό προβλήματα, βρισκόμαστε από την ημέρα της ανάκλησης μέχρι σήμερα στο ίδιο σημείο που έχουν ανακληθεί, άρα επισήμως δεν είναι κτήμα του Δήμου. Η ενημέρωση που είχε η υπηρεσία μας για επανένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α., ώστε να μην χαθεί το έργο, μας φέρνει στο σημείο να αναρωτηθούμε ως υπηρεσία -αν η Δήμαρχος μας κάνει ένα χαρτί για να προχωρήσουμε στην διακήρυξη και δημοπράτηση των δύο έργων – με τι μελέτες θα προχωρήσουμε; Έτσι καταλήξαμε στο να προτείνουμε να κάνετε ανάκληση της απόφασης – ανάκλησης και να αποδεχτείτε τις μελέτες, ώστε να μπορούμε να δημοπρατήσουμε τα έργα». Μετά την ενημέρωση από την κ. Κωστούλα ακολούθησαν οι τοποθετήσεις με την κ. Παπανδρέου να τοποθετείται πρώτη και να θέτει το ερώτημα γιατί δεν θα ξανασκοντάψουν τα έργα πάλι, με την ίδια αιτιολογία και τόνισε πως θα ψηφίσει ναι, μόνο αν δει τα απαραίτητα έγγραφα που θα διαβεβαιώνουν πως το έργο θα είναι στο νέο Ε.Σ.Π.Α. Τοποθέτηση για το ίδιο θέμα έκανε και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σπανός που τόνισε: «Ο προβληματισμός μας είναι αν ανακαλώντας την ανάκληση έχουμε μία βάση, ώστε να γίνουν τα έργα;» με την Δήμαρχο να απαντάει πως οι μελέτες έχουν εγκριθεί και το πρόβλημα ήταν στην πληρωμή. Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας απορρίφτηκε από το Σώμα με πέντε παρών και πέντε όχι.
Η ύδρευση του Αγίου η πληρωμή των διμήνων προβλημάτισε
Δύο θέματα προ ημερησίας διάταξης έθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Θανάσης Καμαράτος που αφορούσαν πρόβλημα με την ύδρευση του Αγίου και με την καθυστέρηση στην πληρωμή των υπαλλήλων με δίμηνη σύμβαση που έχουν προσληφθεί από τον Δήμο. Αρχικά για το θέμα του Αγίου είπε: «Εδώ και 15 μέρες βυτίο αντλεί νερό από τον χαμηλότερο κρουνό, το ίδιο γινόταν επί δημαρχίας Χριστοφή και συμβαίνει και τώρα. Το νερό πηγαίνει στην Λιχάδα το ζήτημα είναι όμως πως ο Άγιος μένει αρκετές ώρες χωρίς νερό. Θα ήθελα να μάθω από ποιον έχει πάρει εντολή ο συγκεκριμένος άνθρωπος και παίρνει νερό και αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως από αυτή την άντληση του νερού προκλήθηκε ζημιά στο μοτέρ της δεξαμενής. Κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν παράνομες υδρομαστεύσεις που ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων». Στα ερωτήματα του κ. Καμαράτου απάντησε ο κ. Σελίμης λέγοντας πως το βυτίο ανήκει σε ιδιώτη, ενώ τόνισε πως δεν υπήρξαν παράπονα για την υδροδότηση του χωριού και δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αφού υπάρχει πρόβλημα. Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Καμαράτος είχε να κάνει με τις δίμηνες συμβάσεις εργαζομένων λέγοντας χαρακτηριστικά, πως έκαναν δεκαπενταύγουστο χωρίς χρήματα με τον Αντιδήμαρχο Κώστα Παπαδόπουλο να απαντάει στον κ. Καμαράτο πως 2-3 Σεπτέμβρη θα πληρωθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.
Το ηλεκτρολογικό υλικό άναψε και πάλι τα αίματα
Όπως και σε προηγούμενα συμβούλια έτσι και σε αυτό η προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού άναψε τα αίματα στην αίθουσα του Δ.Σ. Έτσι και στο συμβούλιο της Τρίτης όταν συζητήθηκε η παράταση του χρόνου σύμβασης για την παράδοση υλικών με τον δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, Βασίλη Δημόπουλο να ανεβάζει τους τόνους και να διαμαρτύρεται εντόνως. Το συγκεκριμένο θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Σελίμης που ενημέρωσε το Σώμα πως οι δύο προμηθευτές ζητάνε παράταση 15 ημερών και πως έκαναν την αίτηση τους έγκυρα. Μετά την ενημέρωση από τον κ. Σελίμη ο λόγος πέρασε στον κ. Δημόπουλο που άστραψε και βρόντηξε λέγοντας: «Έχουν γίνει τρεις απευθείας αναθέσεις. Κοιτάζοντας την ανάθεση της κ. Δημάρχου και τον πίνακα των τιμών αντιλήφθηκα το εξής παράδοξο. Τον Δεκέμβριο προμηθευτήκαμε ηλεκτρολογικό υλικό για να βοηθήσουμε τον Δήμο από τον ίδιο προμηθευτή. Κοιτάζοντας το τιμολόγιο εκείνο και βλέπω χρέωση 3,60 ανά λαμπτήρα παρατηρώντας την απευθείας ανάθεση και την μελέτη της, βλέπω χρέωση 4,90 ο λαμπτήρας. Γι αυτό τον λόγο απευθύνθηκα σε μία μεγάλη εταιρεία η οποία τα ίδια υλικά που οι προμηθευτές μας τα δίνουν με σχεδόν 15.000 ευρώ, μας τα δίνει με 9.854 ευρώ. Τονίζοντας πως ή δεν καταλαβαίνετε τι κάνετε ή δράτε εκ του πονηρού. Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω υπέρ της παράτασης μίας σύμβασης για την οποία έχω αμφιβολίες». Μετά την τοποθέτηση του κ. Δημόπουλου άρχισε το σκληρό ροκ με τον κ. Δημόπουλο και τον κ. Σελίμη να ανταλλάσουν «φιλοφρονήσεις», ενώ η Ουρανία Παπανδρέου τόνισε πως τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Δημόπουλος πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα και συντάχθηκε μαζί του. Ο κ. Καμαράτος τόνισε προς την πλευρά της συμπολίτευσης πως ο κ. Δημόπουλος δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δουλεύει ο Δήμος. Μετά από όλα αυτά η παράταση της σύμβασης παράδοσης υλικών που ζήτησαν οι Αφοί Αποστόλου Ο.Ε. και η ΕΒΙΒΑΚ Α.Ε. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Ασφάλιση αυτοκινήτων και μηχανημάτων του Δήμου
Την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Παπαδόπουλος που τόνισε προς το Σώμα πως ζητείται η αποδοχή της μελέτης για την ασφάλιση όλων των οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου με το ποσό να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως η μελέτη είναι ελλιπής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όταν μία μελέτη δεν παρέχει την κάλυψη την οποία επιθυμούμε, πως είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό;», επίσης ο κ. Δημόπουλος έθεσε το ερώτημα αν όλα τα οχήματα είναι σε λειτουργία ώστε να είναι όλα προς ασφάλιση, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα 10 απορριμματοφόρα που ζητείται η κάλυψη τους αλλά και του ασθενοφόρου, ζητώντας ο διαγωνισμός να γίνει με συγκεκριμένα οχήματα. Η ασφάλιση των οχημάτων του Δήμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις εντάσεις ανάμεσα στον κ. Σελίμη και τον κ. Δημόπουλο να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους.
Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παράταση της μίσθωσης του κτιρίου Αγροτικών Συνεταιρισμών για την στέγαση της Τεχνικής Υπηρεσίας, το ίδιο έγινε και με τα κτίρια που στεγάζουν το Κ.Ε.Π. Αιδηψού και το Κ.Ε.Π. Αρτεμισίου, με την κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενετή να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την πρακτική των παρατάσεων.
Αχιλλέας Κάπρος
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr