Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Πρώτο …κόμμα θα είναι η αποχή;

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Διάχυτη απογοήτευση των πολιτών για πολιτική κατάσταση και εκλογές

Πρώτο …κόμμα θα είναι η αποχή;

Ρεπορτάζ με δηλώσεις πολιτών της Ιστιαίας – Τοποθέτηση Β. Αποστόλου

Διχασμένοι είναι οι πολίτες σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, καθώς αρκετοί δήλωσαν πως δεν θα φτάσουν μέχρι την κάλπη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Βέβαια υπάρχουν δύο τάσεις. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά θεωρούν πως είναι υποχρέωση τους να δηλώσουν την παρουσία τους, υποστηρίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση. Αρκετοί από τους νεότερους όμως έχουν πιο κάθετη στάση για την αποχή και εκεί που συγκλίνουν όλοι τους είναι η απογοήτευση τους από το πολιτικό σκηνικό. Σχεδόν όλοι θεωρούν ακατάλληλη την χρονική περίοδο για τις εκλογές, αφού υποστηρίζουν πως το κράτος θα δαπανήσει αρκετά χρήματα για να πραγματοποιηθούν.

Δηλώσεις πολιτών

Σε μια βόλτα στους δρόμους της Ιστιαίας, ο «Παλμός» αφουγκράστηκε αρκετούς συμπολίτες μας που θέλησαν να μας μιλήσουν.

fontasΟ Φώντας Λίτσας ανέφερε: «Θα πάω να ψηφίσω. Είμαι απογοητευμένος. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ο κάθε πολίτης έχει γνώμη και θα ψηφίσει ότι νομίζει», ενώ δίπλα του ο κ. Νίκος ανέφερε: «Θα το σκεφτώ αν θα πάω να ψηφίσω, θα το αποφασίσω τελευταία στιγμή. Είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος. Οι εκλογές δεν ήταν απαραίτητες σε αυτή την φάση. Να πάνε να κάνουν μόνοι τους εκλογές αυτοί που φαγώνονται. Εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον». Ο κ. Γιώργος είπε: «Δεν θα πάω να ψηφίσω βέβαια στις εκλογές. Απογοήτευση μεγάλη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάω στις εκλογές. Μόνοι τους τα μαγειρεύουν, μόνοι τους τα φτιάχνουν, μόνοι τους τα τρώνε. Δεν φταίει μόνο οι κατάσταση των τελευταίων μηνών, εδώ και σαράντα χρόνια είναι η κατάσταση χάλια. Αυτή την στιγμή δεν μας κυβερνάει, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μεϊμαράκης, ούτε κανένας. Μας κυβερνά ο Σόϊμπλε η Μέρκελ και ο Γιούνκερ. Να έρθουν αυτοί να στήσουν ένα ψηφοδέλτιο να πάμε να τους ψηφίσουμε.

mixalhs farantos

Ο Μιχάλης Φαράντος δήλωσε: «Όχι δεν θα πάω να ψηφίσω. Δεν θα πάω να ψηφίσω τους κλέφτες να με ξανά κλέψουνε!» ενώ η Βάσια Βλαχογιάννη είπε: «Ως νέα πολίτης θα πάω να ψηφίσω, δεν θεωρώ σωστό να μην πάω. Θεωρώ όμως ότι δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές αυτή την περίοδο.

vlahogianni

Οι νέοι είναι αυτοί που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από όλο αυτό και είναι απογοητευμένοι. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα». Ο Στεφανής Βαγγέλης είπε: «Δεν θα πάω να ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές. Είναι ένα είδος διαμαρτυρίας για μένα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να φάει, οι εκλογές μας μαράνανε;»,

stefaniskravaritis

ενώ ο Γιάννης Κραβαρίτης προβληματισμένος κι αυτός είπε: «Δεν έχω αποφασίσει αν θα πάω να ψηφίσω ακόμη. Είμαι αναποφάσιστος γιατί μας έχει επηρεάσει η κατάσταση. Δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές αυτή την περίοδο. Το κόστος των εκλογών θα είναι τεράστιο και αυτό θα το επιβαρυνθούν όλοι οι πολίτες».

kontzias

Ο κ. Γιώργος Κοτζιάς είπε: «Θα πάω να ψηφίσω σίγουρα. Αυτός που δεν μετέχει στα πολιτικά είναι άχρηστος. Επιβάλλεται να πάμε να ψηφίσουμε. Δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές αυτή την περίοδο. Θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση γιατί οι καταστάσεις είναι έντονα κρίσιμες».

thalassinos

Ο κ. Θαλασσινός συμμετέχοντας στη συζήτηση είπε: «Θα πάω να ψηφίσω. Σε όποια ηλικία πρέπει να ψηφίζουμε για να διεκδικούμε αυτό που θέλουμε. Εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που έκλεψαν το κράτος. Πρέπει να αλλάξει κάτι σε αυτή την χώρα, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν αλλάζει τίποτα. Υποχρέωση μας είναι να πάμε να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές», ενώ ένας άλλος δίπλα του είπε: «Δεν θα πάω να ψηφίσω, μας περνάνε για κορόιδα»!

Ο κ. Γιώργος δήλωσε: «Βεβαίως θα πάω. Απαραίτητες δεν ήταν οι εκλογές να γίνουν αλλά ο Τσίπρας τα κάνει αυτά τα πράγματα. Είμαι απογοητευμένος από τον Τσίπρα και από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Θα πάω να ψηφίσω γιατί φοβάμαι μην τα κάνουν χειρότερα.»

xatziproiou

Η κ. Έλενα Χατζηπροΐου δήλωσε: «Δεν θα πάω να ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές. Είμαι τελείως απογοητευμένη, γιατί νομίζω πως με την ψήφο μου πλέον δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα».

zaxos

Ο κ. Γιάννης Ζάχος είπε : «Σίγουρα θα ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές, από εκεί και πέρα δεν αισθάνομαι απογοητευμένος, αισθάνομαι τελείως απογοητευμένος, αλλά η ψήφος είναι ψήφος, έστω και διαμαρτυρίας. Θεωρώ πως δεν έπρεπε να γίνουν καθόλου εκλογές, καθώς δεν αντέχει το σύστημα και το ελληνικό κράτος. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές πρέπει να τα βρουν όλοι μαζί και να φτιάξουν το κράτος από την αρχή. Αυτή την στιγμή το κράτος υποφέρει. Δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ οι πολιτικοί έχουν χρήματα, άρα ή πρέπει να φύγουν ή να τα δώσουν».

tsigarida

Η κ. Ελένη Τσιγαρίδα δήλωσε: «Δεν είμαι σίγουρη για το αν θα πάω να ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές. Ακόμη το σκέφτομαι, γιατί πιστεύω πως δεν χρειαζόταν να γίνουν αυτή την χρονική περίοδο κι όποια κυβέρνηση και να έχουμε, τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια. Οι εκλογές δεν χρειαζόταν αυτή την στιγμή, καθώς τα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα τα εφαρμόσει. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όποιος και αν κυβερνήσει».

Η κ. Νάντια τόνισε: «Δεν θα ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές, γιατί κουραστήκαμε να ψηφίζουμε και να μην βγαίνει άκρη. Είμαι πολύ απογοητευμένη και νομίζω πως εμάς τους πολίτες δεν μας αφορά αν έπρεπε να γίνουν εκλογές ή όχι. Αυτό που μας αφορά είναι να δοθεί μία λύση στα προβλήματα των συνανθρώπων μας, οπότε, είτε κάνουν εκλογές, είτε όχι είναι καθαρά θέμα των πολιτικών και όχι των πολιτών που έχουμε προβλήματα και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

niki kalemi

Η κ. Νίκη Καλέμη είπε : «Ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν θα ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές αλλά πιστεύω πως όχι. Διότι θεωρώ πως μετά το δημοψήφισμα που έγινε δεν υπάρχει νόημα να ψηφίσουμε. Από την στιγμή που το 62% του ελληνικού λαού δεν το λάβανε υπόψη τους τότε για ποιο λόγο να ψηφίσω τώρα; Πιστεύω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή. Ουσιαστικά πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι, ώστε να αλλάξει το κράτος, γιατί εμείς είμαστε το κράτος, οπότε η αποχή είναι μία στάση διαμαρτυρίας και πιστεύω πως όσο μεγαλύτεροι είναι, ίσως πάρουν ένα μήνυμα οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία».

stamatiou

Ο Δημήτρης Σταματίου δήλωσε: «Βεβαίως και θα ψηφίσω την Κυριακή είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να ψηφίσει, άσχετα αν η ψήφος υφαρπάζεται από τα κόμματα και χρησιμοποιείται για δικό τους όφελος. Η άποψη μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές. Έπρεπε να προχωρήσουν διακομματικά όλοι με στόχο να σωθεί η χώρα».

 

mavΟ Αντώνης Μαυροζούμης δήλωσε: « Φυσικά και θα πάω να ψηφίσω στις εκλογές. Θεωρώ πως είναι υποχρέωση όλων μας. Πιστεύω πως αυτή την περίοδο εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές . Πιστεύω πως ήταν λάθος της κυβέρνησης που επέλεξε να πάει αυτή την στιγμή σε εκλογές. Θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση, δηλαδή μετά το δημοψήφισμα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να πάει αργότερα σε εκλογές».

Βαγγέλης Αποστόλου:

«Η αποχή βοηθάει να επανέλθει το πολιτικό σκηνικό της παλιάς εκδοχής»

apostolou

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ο «Παλμός της Βόρειας Εύβοιας» εκτός από τους πολίτες συνάντησε και τον τ. αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μας είπε την άποψη του, τόσο για την επίφοβη αποχή,όσο και για την αναγκαιότητα των εκλογών. Συγκεκριμένα δήλωσε: « Το ζήτημα της αποχής δημιουργήθηκε από δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι βρέθηκε η χώρα μας μπροστά σε μια συμφωνία που έχει επώδυνες επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και ο άλλος ήταν αποτέλεσμα αυτής της φήμης η οποία έλεγε ότι δεν πρέπει να προβούμε τώρα σε εκλογές. Αυτά τα δύο οδηγούν στην αποχή. Όμως η προεκλογική περίοδο, οι συζητήσεις και οι επαφές με την κοινωνία – επιτρέψτε μου επειδή γνωρίζω τον αγροτικό χώρο και γενικότερα την Περιφέρεια- (είχα αυτές τις 15 – 20 μέρες γυρίσει όλη την Ελλάδα) οδηγεί στο να απέχουν ποσοστά μικρότερα από σε προηγούμενες εκλογές κυρίως πάλι για δύο λόγους. Κυρίως γιατί ήταν αναγκαιότητα να βρεθούμε σε εκλογές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την δημοκρατική νομιμοποίηση ως κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ να λειτουργήσει από δω και πέρα ως κυβέρνηση, δεδομένου ότι ένας αριθμός βουλευτών της κυβερνητικής ομάδας λιποτάχτησε και πρόδωσε τον χώρο. Επιπλέον η ίδια η αντιπολίτευση έλεγε: «Από δω και πέρα μην μας θεωρείτε δεδομένους στην ψήφιση νομοσχεδίων και ψήφιση απαιτούμενων και προαπαιτούμενων της νέας συμφωνίας». Το δεύτερο κομμάτι είχε άμεση σχέση με την ανάγκη που νιώσαμε να υπάρξει πρόσφατη λαϊκή εντολή γιατί τα δεδομένα για την εφαρμογή μιας πολιτικής έχουν αλλάξει με αυτά που είχαμε πάρει προηγουμένως. Όλα αυτά λοιπόν στην σχετική συζήτηση αντιλαμβάνομαι ότι έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει, αλλά ταυτόχρονα το ποσοστό της αποχής είχε μια άμεση σχέση με το ποσοστό συσπείρωσης των κομμάτων που εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις. Εμείς λοιπόν ανεβάζοντας το ποσοστό της συσπείρωσης οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι και η αποχή θα μειωθεί και σε επίπεδα μικρότερα της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας. Όσο για το κόστος των εκλογών δεν ξεπερνά συνολικά τα 32 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα από την ώρα που έχουμε καινούργια δεδομένα και δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, ούτε μπορούσαμε να δεχτούμε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή ειδικού σκοπού. Δεν θέλουμε να τους κάνουμε το χατίρι να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση της Αριστεράς επτάμηνης προθεσμίας. Θέλουμε με τα καινούργια δεδομένα την λαϊκή εντολή για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο απόλυτα. Πάρα πολύ απλά το μήνυμα μου είναι ότι και η αποχή είναι ότι αυτό που βοηθάει είναι να επανέλθει το πολιτικό σκηνικό της παλιάς εκδοχής και ταυτόχρονα λέμε να μην βάλουν σε συμψηφισμό τις οποιεσδήποτε αδυναμίες είχαμε στους 5-6 μήνες που κυβερνήσαμε την χώρα με αυτά που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητάμε να έρθουν στην κάλπη και να ανανεώσουν την εντολή τους στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ελβίρα Βολανάκη

Αχιλλέας Κάπρος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: