Home > Αυτοδιοίκηση > Πινγκ πονγκ με τις καντίνες

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Βροχή τα πρόστιμα από το ΙΚΑ – Έκθετοι οι επαγγελματίες

Πινγκ πονγκ με τις καντίνες

Υπουργείο Περιβάλλοντος – Κτηματική Υπηρεσία και Δήμος αποποιούνται την ευθύνη

Αναστάτωση επικρατεί την τελευταία περίοδο το θέμα των καντινών, καθώς έγινε ανάκληση σύμφωνης γνώμης του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η σχετική απόφαση σύμφωνης γνώμης, βρίσκεται στην περιοχή 1 της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του υγροβιοτόπου “Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι” του Δήμου Ιστιαίας, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 205 Δ΄ / 10 – 4 – 1990, στην οποία «Απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα και επέμβαση με εξαίρεση τη λειτουργία του ιχθυοτροφείου στο Μεγάλο Λιβάρι…». Η ανάκληση της σύμφωνης γνώμης, φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τους επιχειρηματίες των καντινών οι οποίοι έχουν διαφορετική θέση για την κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι, θεωρούν οτι ο Δήμος έχει κάνει όλες τις ενέργειες για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό ρίχνοντας τα βέλη τους, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δηλώσεις ιδιωτών

Συγκεκριμένα, ο επί χρόνια επιχειρηματίας Γιώργος Στουρνάρας, ο οποίος σε συνεργασία με τον Τάσο Τσαμούρογλου και τον Βασίλη Μπαρμπούνη, έχουν την κεντρική καντίνα στα Κανατάδικα Ιστιαίας, ανέφερε: «Μας επιτρέπονται οι καντίνες για το καλό του τόπου, τουριστικά και οικονομικά.

stournaras

Επίσης, είναι εύλογο οτι ο Δήμος θέλει έσοδα. Αν ο Υπουργός θεώρησε οτι έδωσε μια απόφαση και μετά την ανακάλεσε είναι δικό του θέμα. Σαφέστατα, δεν επιτρέπονται πολλές δραστηριότητες, όπως το κυνήγι τον χειμώνα μέσα στο λιβάρι και η απαγόρευση εντός οικοδομικής γραμμής δημιουργίας σπιτιών. Και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο επιτρέπεται το ιχθυοτροφείο! Τα Κανατάδικα είναι εκτός Natura και η απόφαση του Υπουργού είναι για τo Natura. Για Ζ.Ο.Ε. δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Η δική μας η θέση είναι η εξής: Μπορεί να μην ξανά ανοίξει καντίνα από δω και πέρα. Φέτος, όμως, πρέπει να λήξει η χρονιά και να λειτουργήσουν οι καντίνες, γιατί είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Τουριστικά και οικονομικά, οι καντίνες κινούν ένα μεγάλο μέρος της τοπικής μας οικονομίας το καλοκαίρι. Κινούνται, παραλιακά μαγαζιά, μπαρ, βενζινάδικά, εστιατόρια, πολλά παιδιά δουλεύουν και το κάνουν για βιοποριστικούς λόγους πλέον. Σαν επιχειρηματίας είμαι πάντοτε εκτεθειμένος. Δυο χρονιές τώρα έχω πληρώσει ήδη πάρα πολλά πρόστιμα. Στην Ελλάδα λειτουργούμε με δυο μέτρα και δύο σταθμά. Με τους κατοίκους και τα υπόλοιπα μαγαζιά γύρω, δεν έχουμε πλέον κανένα θέμα. Μπορεί να λήφθηκαν κάποιες εκπρόθεσμες αποφάσεις για ορισμό θέσεων».

Ο Δημήτρης Μορφούλης ο οποίος συνεργάζεται με τον Γιάννη Κομποθανάση, με καντίνα επίσης στα Κανατάδικα Ιστιαίας, δήλωσε ότι: « Ο Δήμος δεν φταίει. Φταίει ο Υπουργός που πήρε πίσω την απόφαση. Ο Δήμος όταν έδωσε τις άδειες είχε την συγκατάθεση του Υπουργείου για το άνοιγμα των καντινών.

kant (3)

Είναι ανευθυνότητα που την πληρώνουμε εμείς οι επαγγελματίες που έχουμε τις καντίνες. Αν υπάρξουν πρόστιμα θα νιώσω εκτεθειμένος. Είναι λίγο παράλογο να έχει βγάλει ο Υπουργός μια απόφαση και μετά να την ανακαλεί. Δεν γίνεται ένας Υπουργός να βγάζει μια απόφαση για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση και μετά από δύο μήνες να την παίρνει πίσω. Με τον Γιάννη Κομποθανάση, δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να φτιάξουμε την καντίνα, και που δεν μπορεί να γίνει απόσβεση αυτών των χρημάτων μέσα σε μια χρονιά. Δεν ξέρω πως θα κινηθώ σε περίπτωση που μας πουν να το κλείσουμε. Θα απογοητευτώ σίγουρα και θα πάω στην Δήμαρχο να ρωτήσω γιατί γίνεται όλο αυτό. Ήρθε και το ΙΚΑ και μάλλον θέλουν να κλείσουν όποια επιχείρηση υπάρχει, γιατί σε εμάς ήρθαν Κυριακή. Είχαμε πολλή δουλειά και βάλαμε επιπλέον ένα άτομο το οποίο το έγραψαν».

Ο Αριστείδης Φλίγγος ο οποίος έχει καντίνα στην παραλία του Τσοκαΐτη μαζί με την γυναίκα του Αναστασία Αλεξίου, ανέφερε οτι: «Η άποψη μας είναι οτι εμείς φέραμε τον τουρισμό στον τόπο μας και μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν. Δεν ενοχλούμε πουθενά. Δεν είμαστε μέσα σε καμία ζώνη να πείτε οτι πίσω μας υπάρχει λιμνοθάλασσα, ή οτι προκαλούμε ρύπανση, ή οτι ενοχλούμε. Αγωνιζόμαστε μόνοι μας. Δεν αντέχουμε και τα πρόστιμα τα οποία μας έρχονται χωρίς να φταίμε σε τίποτα.

kant (2)

Πέρυσι πλήρωσα 1.500 ευρώ στην Κτηματική και στην Ζ.Ο.Ε. Το Ι.Κ.Α. δεν ήρθε σε μένα, γιατί δεν απασχολώ κανέναν, διότι δεν μπορώ να ζήσω. Είναι 20 μέρες η δουλειά. Αν δεν αποχαρακτηρίσουν την Ζ.Ο.Ε, η περιοχή θα καταστραφεί. Είμαι ενημερωμένος οτι του χρόνου δεν θα στηθεί καμία καντίνα. Λυπάμαι πραγματικά γιατί όλοι εμείς παρέχουμε κοινωνικό έργο. Τα φτιάχνουμε όλα μόνοι μας και έχουμε το μέρος καθαρό. Για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται ο Δήμος. Ίσα – ίσα η Δήμαρχος προσπαθεί να βοηθήσει και με το παραπάνω. Μάλλον φταίει ο Υπουργός. Συμβάλλαμε και τον ψηφίσαμε όλοι οι συμπολίτες για να προσπαθήσει να βοηθήσει την κατάσταση. Αλλιώς θα ήταν ενα νεκροταφείο εδώ. Θα είχε παντού σκουπίδια. Η παραλία ήταν τρία μέτρα και τώρα έχει γίνει ένας παράδεισος. Νιώθω εκτεθειμένος απέναντι στην κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Εγώ χωρίς αυτή την δουλειά είμαι άνεργος. Δεν με έχουν ρωτήσει πως ζω τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβρη, μέχρι να έρθει ο Μάιος, που μπορώ να ξεκινήσω την δουλειά και να αρχίσω να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου στην Εφορία και τον Δήμο. Κοιτάω να βγάλω ενα μικρό μεροκάματο και προσπαθούν το μεροκάματο μου να μου το φάνε και μου λένε «Κύριε κλείνεις». Για αυτή την καντίνα έχω δαπανήσει 10.000 ευρώ».

Ο Γιώργος Σιφνιώτης, χρόνια επιχειρηματίας με κεντρική καντίνα στην παραλία του Τσοκαίτη είπε: « Αν γινόταν ένα δημοψήφισμα στον κόσμο με το ερώτημα αν θα έπρεπε ή όχι να υπάρχουν καντίνες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στο 90% θα έλεγε ναι στις καντίνες!»

Ο Γρηγόρης Μπαλαμούτης ο οποίος διατηρεί καντίνα στον Τσοκαίτη με τον Σταύρο Μπλέτσα, σχολίασε: «Είμαστε εκτεθειμένοι, έχουμε ρίξει πολλά λεφτά για να γίνει όλο αυτό. Η Δήμαρχος έχει κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση. Μάλλον φταίει το Υπουργείο ή αυτοί που κυνηγάνε τις καντίνες. Προφανώς με αυτή την κατάσταση, ίσως να υπάρξουν πρόστιμα και έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολο να ξεπληρωθούν τόσες δαπάνες, μέσα σε μια σεζόν τριών μηνών».

Η Γκέλυ Πετή, η οποία διατηρεί καντίνα στον Τσοκαΐτη με την οικογένεια της μας ανέφερε: «Πως γίνεται ένας Υπουργός να βγάζει μια απόφαση και μετά να κάνει ανάκληση; Δεν μπορώ να δώσω ευθύνη στον Δήμο. Ο Δήμος θέλει να βοηθήσει την περιοχή και να υπάρξει ανάπτυξη. Ήδη η Δήμαρχος μας έχει βοηθήσει αρκετά και την ευχαριστούμε. Κάθε καντίνα δημιουργεί ανάπτυξη. Τώρα αν οι υπόλοιποι παράγοντες του Δήμου γύρω – γύρω, δεν μπορούν να καταλάβουν και πάνε να πολεμήσουν την Δήμαρχο είναι άλλο θέμα. Δεν ξέρω πως πήρε πίσω την απόφαση ο Υπουργός. Όλοι εμείς που έχουμε στηθεί εδώ, έχουμε κάνει του κόσμου τα έξοδα. Επίσης, ήρθε το ΙΚΑ και με έγραψε 30.000 ευρώ για τρία άτομα που δεν δούλευαν εδώ! Είμαι απογοητευμένη. Που είναι η περιοχή Ζ.Ο.Ε.; Που είναι τα πουλιά; Επειδή βγαίνει κάποιος ξαφνικά και λέει για τον υδροβιότοπο; Η καντίνα εδώ ήταν 15 χρόνια. Έχουμε όλα τα νόμιμα έγγραφα.

kant (1)

Δεν μπορώ να έχω πρόστιμο 30.000 ευρώ και ξαφνικά να έρχεται ο Υπουργός και να πατάει στην άλλη απόφαση, γιατί το θέλουν κάποιοι. Ποιοι είναι αυτοί δεν ξέρω. Και βγαίνουν και λένε στο ράδιο οτι πρέπει να φύγουμε αύριο. Είμαστε έξι άνθρωποι που έχουμε στήσει τον Τσοκαΐτη και τα Κανατάδικα. Υπάρχουν καντίνες και σε άλλες περιοχές. Εκεί δεν θεωρούνται Ζ.Ο.Ε. περιοχή; Δεν έχουμε τουρισμό, δεν έχουμε τίποτα, έχουμε να ασχολούμαστε μόνο με το γεγονός, οτι πάμε να βγάλουμε ενα μεροκάματο. Για να στήσουμε όλα αυτά εδώ κάναμε πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα ξαφνικά να μας πούνε να φύγουμε. Έχουμε κάνει όλοι μας ενα σωρό έξοδα. Που θα πάμε; Αντί να ζήσουμε θα χρεωνόμαστε; Νομίζω οτι ο κόσμος έχει μεγάλη κακία και θέλουν να πολεμήσουν ίσως την Δήμαρχο ή κάποιον άλλον και βλέπω οτι δεν θέλουν καθόλου ανάπτυξη. Ποιός είναι πίσω από όλα αυτά; Δεν γίνεται ένας Υπουργός μέσα σε δύο μήνες να ανακαλεί απόφαση του».

Ελβίρα Βολανάκη

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr2 Responses

  1. Μπαλή Πόλυ

    Θα ήθελα και εγώ να πω την άποψή μου για το θέμα,έχω σπίτι όπου και διαμένω ακριβώς πίσω από την κεντρική καντίνα του Γιώργου Στουρνάρα στα Κανατάδικα, βέβαια δεν είμαι μόνον εγώ ,αλλά και 5 κατοικίες στην σειρά,Επί χρόνια και κατ’επανάληψη είχαμε προσφύγει στον Δήμο Ιστιαίας για την καθαριότητα της περιοχής γύρω από τις κατοικίες μας,αλλά ο εκάστοτε Δήμαρχος αδιαφορούσε.Εδώ λοιπόν και τρίτη σαιζόν που λειτουργεί η καντίνα ,χαίρεσαι να βλέπεις την περιοχή καθαρή και περιποιημένη.Η συγκεκριμένη θέση της καντίνας δεν είναι στο σχέδιο natura ,απλά είναι ένα σημείο που μέχρι πριν 4 χρόνια ήταν η παραλία των σκουπιδιών.Για να είχαμε πρόσβαση στην θάλασσα έπρεπε κάθε καλοκαίρι να βγαίνουμε εμείς οι συγκεκριμένοι κάτοικοι και να μαζεύουμε τα σκουπίδια.Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που ανακαλείται η άδεια για τις καντίνες.Μήπως αυτοί οι κάποιοι που θεωρητικά ενοχλούνται και κάνουν τις καταγγελίες έχουν άλλα συμφέροντα στην περιοχή? Ο Υπουργός και ο κάθε Υπουργός και Δήμαρχος που ήταν όταν επέτρεπαν να κτίζονται κατοικίες στην αιγιαλίτιδα ζώνη και να έχουν καταστρέψει όλοι την περιοχή οικειοποιόντας την παραλία ? Ας διαβάσει το σχόλιο μου ο Υπουργός αλλά και η Δήμαρχος της Ιστιαίας και ας σκεφτούν ότι και εμείς έχουμε δικαιώματα ως πολίτες του δήμου και όχι μόνον οι καταγγέλοντες,Επειδή έχω αρκετά χρόνια ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και προσκρούω στην αδιαφορία των εκάστοτε Δημάρχων,αν κλείσουν οι καντίνες τις περιοχής μας,και ξαναζήσουμε την εγκατάλειψη, την βρωμιά και την αδιαφορία, θα πρέπει να ξεκινήσουμε οργανωμένα ως ομάδα όλοι κάτοικοι και να προσφύγουμε στις ανώτερες κρατικές υπηρεσίες μήπως και βρούμε το δίκιο μας.

  2. μΠΑΛΗ ΠΟΛΥ

    Θέλω να πω και εγώ την άποψή μου για το θέμα,είμαι κάτοικος της περιοχής και διαμένω ανάμεσα σε μια σειρά 5 κατοικιών πίσω από την κεντρική καντίνα του Γιώργου Στουρνάρα. Εδώ και 15 χρόνια το σημείο των κατοικιών μας ήταν ένας σκουπιδότοπος της περιοχής,μόνο στο σχέδιο natura δεν ήταν. Για να έχουμε πρόσβαση στην παραλία με τα παιδιά μας αναγκαζόμασταν κάθε χρόνο να μαζεύουμε μόνοι μας τα σκουπίδια και όχι μόνο…..¨Ενα σημείο χωρίς φωτισμό,δρόμους,καθαριότητα και πρόσβαση προς την θάλασσα .Επανειλημμένως είχαμε απευθυνθεί στον εκάστοτε Δήμαρχο,αλλά εισπράτταμε αδιαφορία. Είναι η τρίτη χρονιά λοιπόν φέτος που λειτουργεί η καντίνα και χαίρεσαι να ζεις και να απολαμβάνεις το περιβάλλον.Ο Υπουργός ενοχλήθηκε και ανακαλεί τις άδειες, μήπως έχει έλθει ποτέ να δει σε τι περιβάλλον ζούσαμε εμείς, και πως είναι τώρα η περιοχή? Ο Υπουργός και ο κάθε Δήμαρχος που ήταν όταν κτιζόντουσαν κατοικίες στην αιγιαλίτιδα ζώνη και έχουν καταστρέψει όλη την περιοχή οικειοποιόντας τον αιγιαλό? Έχουν ψάξει το θέμα μήπως πίσω από τις καταγγελίες κάποιων για τις καντίνες υπάρχουν συμφέροντα στην περιοχή? Εμείς ερωτηθήκαμε ποτέ ? Αν λοιπόν κλείσουν οι καντίνες και η περιοχή επανέλθει όπως πριν ,υποσχόμαστε ότι οργανωμένα πλέον θα κάνουμε καταγγελίες σε ανώτερες κρατικές υπηρεσίες για να βρούμε το δίκιο μας.διότι δικαιώματα δεν έχουν μόνον οι καταγγέλοντες αλλά έχουμε και εμείς για μια αξιοπρεπή διαβίωση ως πολίτες αυτού του Δήμου και της περιοχής.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: