Home > Hot ! > Κ.Μπακογιάννης: Ζητάμε απευθείας χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες

Κ.Μπακογιάννης: Ζητάμε απευθείας χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Στο Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας το Περιφερειακό κλιμάκιο

Κ.Μπακογιάννης: Ζητάμε απευθείας χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες

Στενή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης

 limnimpak

Την Τρίτη 19 Μαΐου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Σπανού, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ασημίνας Παπαναστασίου, του Περιφερειακού Συμβούλου Γ. Κελαιδίτη και του εκπρόσωπου της διαχειριστικής αρχής Γιάννη Κούτσικου.

limnimpak (3)

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη ήταν: «Κύριε Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που μας υποδεχτήκατε στο Δημοτικό σας Συμβούλιο. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που είμαστε εδώ. Θα ήθελα εκ μέρους όλης της Περιφέρειας μας, ερμηνεύοντας τα συναισθήματα των πάντων -όχι μόνο των αιρετών αλλά και των υπηρεσιακών μας στελεχών- να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την άψογη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει αυτούς τους πρώτους επτά δύσκολους μήνες. Δεν θέλω να σας κουράσω με πάρα πολλά λόγια, εμείς άλλωστε έχουμε έρθει εδώ για να ακούσουμε και όχι για να μιλήσουμε. Θα αναφέρω απλώς μερικά βασικά πράγματα, το πρώτο είναι ότι πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε τον γύρο όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της Περιφέρειας μας, γιατί πιστεύουμε πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχει μεγάλη σημασία ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεργάζονται αρμονικά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει συνεργασία, συνεννόηση και συναίνεση, διότι η Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται σήμερα, όπως δοκιμάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα σε αυτή την κρίση, όμως η αυτοδιοίκηση έχει καταφέρει να κρατηθεί όρθια. Είναι ένα καταφύγιο για τον πολίτη από αυτό το τσουνάμι που μας έχει χτυπήσει όλους. Προφανώς, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά. Όμως κ. Δήμαρχε, νομίζω θα συμφωνήσετε, ότι η ενότητα δεν χτίζεται, ούτε έρχεται με άνωθεν εντολές, αλλά μόνο με το διάλογο και την συζήτηση μπορούμε σιγά-σιγά να χτίσουμε τον κοινό μας αγώνα και την κοινή μας προσπάθεια. Γι’ αυτό θα ήταν μεγάλη μας χαρά να επαναλαμβάνονται αυτές οι συζητήσεις τουλάχιστον κάθε χρόνο, γιατί τώρα είμαστε στην αρχή σχετικά και είναι εύκολο να λέμε τι θέλουμε ή τι σχεδιάζουμε να κάνουμε. Τα δύσκολα έρχονται μετά, όταν όλοι μαζί θα συζητήσουμε και θα δούμε τι έχουμε κάνει, πόσο έχουμε προχωρήσει, που χωλαίνουμε και πως μπορούμε όλοι μαζί να αναδιαμορφώσουμε την κοινή μας προσπάθεια.

limnimpak (4)

Ο κ. Κούτσικος – ο οποίος ηρωικά ακολουθεί σε όλες τις συναντήσεις με τα Δημοτικά Συμβούλια- θα μας παρουσιάσει σε λίγο το νέο Ε.Σ.Π.Α. και θα μας δώσει κάποια στοιχεία για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κουράζουμε με πολλά λόγια. Θα πω μόνο τούτο: Δυστυχώς, όπως ξέρετε η Περιφέρεια μας, ανήκει στις Περιφέρειες της υπομετάδας. Είναι αυτό που λέγαμε παλιά ο στόχος δύο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εμείς διαχειριζόμαστε στο ΠΕΠ πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ότι διαχειρίζονται οι άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαχειρίζεται τρεις φορές τα χρήματα που διαχειριζόμαστε εμείς. Και παρά ταύτα, οι εθνικοί πόροι που έχουμε στην διάθεση μας, δηλαδή τα χρήματα που μας διαθέτει το εθνικό κράτος, είναι εξίσου λίγα, όπως και στις άλλες Περιφέρειες. Δηλαδή, το κράτος μας δίνει 10.000.000 το χρόνο για την δεύτερη σε έκταση περιφέρεια της χώρας. Αντιλαμβάνεστε ότι ο Φάνης Σπανός δεν θα μπορούσε ούτε τις λακκούβες της Εύβοιας να καλύψει με αυτά τα χρήματα. Το στοίχημα μας είναι διττό: Πρώτον, να διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα αυτά τα χρήματα. Δεύτερον, να μπορέσουμε να αυξήσουμε την πίτα. Η διαχείριση των χρημάτων είναι κομβικής σημασίας. Θα μπορούσατε να μου πείτε ότι μιλάω και λέω τα αυτονόητα. Δυστυχώς όμως ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στην χώρα μας από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 2-3 πακέτα Μάρσαλ και η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πολύ λίγα πράγματα να δείξουμε γι’ αυτά. Άρα λοιπόν το στοίχημα είναι ότι με όσο μπορούμε λιγότερα θα κάνουμε περισσότερα και ότι τα έργα που θα κάνουμε θα πιάσουν τόπο. Εδώ η συνεργασία Δήμων -του δικού σας Δήμου ιδιαίτερα- και της Περιφέρειας είναι πολύ σημαντική. Και επίσης κ. Δήμαρχε ξέρετε παρά πολύ καλά -το έχουμε συζητήσει- για να εντάξουμε ένα νέο έργο στο ΕΣΠΑ πρέπει να έχουμε μια ώριμη μελέτη που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και όλες τις αδειοδοτήσεις και πρέπει, επίσης, να δένει με τους άξονες του προγράμματος. Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη απογοήτευση για όλους μας, από το να θέλει το Δημοτικό σας Συμβούλιο να το εντάξει, να θέλει το Περιφερειακό Συμβούλιο να το εντάξει, να θέλω εγώ, να θέλει ο Δήμαρχος και να μην μπορούμε να το κάνουμε για λόγους τυπικούς. Ο δεύτερος στόχος μας, είναι να μεγαλώσουμε όσο μπορούμε την πίτα. Το ΠΕΠ -για το οποίο θα μιλήσει αργότερα ο κ. Κούτσικος- είναι 190.000.000 ευρώ. Έχουμε ήδη καταφέρει με μεγάλη προσπάθεια να πετύχουμε μια γενναία υποχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από τον ΥΠΕΡΑ 80.000.000 ευρώ. Αυτά έρχονται και προστίθενται στα 190.000.0000. Είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης να γίνει άλλη μια ….που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τα 200.000.000. Και βεβαίως έχουμε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν στις Βρυξέλες – θα υποδεχτούμε την ευρωπαία Επίτροπο μεθαύριο – γιατί καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις για απευθείας χρηματοδότηση».

limnimpak (1)limnimpak (2)

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων Γ. Στεργίου, Β. Παζάρα, Στ. Λιαγκάκη, Κυρ. Στέφου, καθώς και ενημέρωση για τη διοργάνωση ΣΚΥΛΛΙΑΣ, από τον Διευθυντή του Λυκείου Λίμνης και μέλος του Δ.Σ.του Συλλόγου Ερασιτεχνών αλιέων Γιάννη Παλάτζα και οι απαντήσεις του Περιφειάρχη μετά την παρουσίαση του Γ.Κούτσικου. Μετά το πέρας της διαλογικής συζήτησης του Σώματος με το κλιμάκιο της Περιφέρειας το Δ.Σ. συνεχίζοντας ασχολήθηκε επί μακρόν με το αίτημα του κ. Γιώργου Ζαφειράκη για λατομείο στο Ξηρό όρος, το οποίο δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος, παρά τις θετικές προτάσεις του Δ. Κουτσουρά και την πρόταση αναβολής της Σοφίας Φλώκου. Αντίθετα ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Σώμα ο αναπτυξιακός προγραμματισμός στο πλαίσιο του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014 – 2019 και του Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020, η δημοσιοποίηση πολεοδομικής μελέτης του επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Α΄ Μαντουδίου στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου. (Γι’ αυτό το θέμα έγινε επίκαιρη ερώτηση του Στάθη Λιαγκάκη στον Περιφερειάρχη για τη διάσταση που υπήρξε μεταξύ της Περιφέρειας και της γνώμης του Δήμου). Ακολούθως ψηφίστηκαν η ανανέωση προγραμματικής σύμβασης για την λειτουργία γραφείου ανταποκριτή Ο.Α.Ε.Δ. Ελυμνίων, η παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου στον κ. Κωνσταντίνο Τσιμιχόδημο στην τοπική κοινότητα Προκοπίου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, η αίτηση εγγραφής νηπίου στον παιδικό σταθμό Μαντουδίου, η διαγραφή βεβαιωμένων χρεώσεων καθώς και η διενέργεια εμποροπανήγυρης στην τοπική κοινότητα Προκοπίου.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: