Home > Hot ! > Η χώρα μπορεί να στηριχτεί στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό

Η χώρα μπορεί να στηριχτεί στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Συνάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου με αγροτικούς φορείς και πολίτες στην Ιστιαία

Η χώρα μπορεί να στηριχτεί στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό

 a15  

Το Σάββατο 25 Απριλίου ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφθηκε τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τη Δήμαρχο Ιστιαίας –Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου- Σπανού. Ακολούθως πραγματοποίησε συνάντηση με φορείς του αγροτικού τομέα της περιοχής στην αίθουσα του Δ.Σ., όπου δέχθηκε ερωτήματα και άκουσε τους προβληματισμούς των αγροτών της περιοχής.

 

Αρχική τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου

Ο αν. Υπουργός άνοιξε την συζήτηση, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους πολίτες που βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας: «Η κυβέρνηση αυτή την ώρα δίνει μία μεγάλη μάχη πριν την οριστικοποίηση μίας συμφωνίας που πιστεύουμε πως θα ανοίξει μία νέα σελίδα για την πατρίδα μας. Όλα αυτά που ακούτε που είναι μεθοδευμένα από αυτούς που υπηρέτησαν τις πολιτικές που έφεραν εδώ την χώρα. Είναι το τελευταίο τους …«σπαρτάρισμα». Εμείς θα καταλήξουμε σε συμφωνία και μέσα από αυτή η χώρα μας θα βγει όρθια κι επιτέλους θα αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού». Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην ενορχηστρωμένη επίθεση, όπως την χαρακτήρισε, κατά της Κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων τονίζοντας: «Τα συγκεκριμένα διαθέσιμα δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα -που εγώ υπηρετώ επί επτά χρόνια – 320.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ήταν σε ένα λογαριασμό τραπεζικού ιδρύματος με 0%. Εμείς αυτά τα συγκεκριμένα χρήματα αποφασίσαμε να τα πάμε στην τράπεζα της Ελλάδος με επιτόκιο 2,5% και ταυτόχρονα δεσμεύσαμε την Κυβέρνηση δύο μέρες πριν τα χρειαστούμε, να είναι στην διάθεση μας. Καταλαβαίνετε πως αυτό που κάναμε ήταν αξιοποίηση των διαθεσίμων και θέλουμε ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να δώσει απερίσπαστη την μάχη της διαπραγμάτευσης». Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στα αγροτικά θέματα της περιοχής, αναφέροντας πως οι ιδιαιτερότητες της Β. Εύβοιας είναι τέτοιες που ο αγροτικός χώρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Έχουμε δυνατότητες ως περιοχή. Από την άλλη πλευρά έχουμε δυνατότητες ως Υπουργείο κυρίως επειδή βρισκόμαστε σε μία περίοδο που λήγει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της περασμένης περιόδου. Κάνουμε μία προσπάθεια να πάρουμε παράταση 6 μηνών να κλείσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα και γίνεται ένας αγώνας δρόμου, γιατί κινδυνεύουμε να μην απορροφήσουμε 1 δις ευρώ. Για μας όμως τώρα ανοίγεται η περίοδος 2014 – 2020 μέσα από την οποία σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και με πρωτοβουλία του Υπουργείου θα εντάξουμε κάποια σημεία μέσα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της επόμενης περιόδου, ώστε να δώσουμε και μία άλλη μορφή σε αυτό που λέγεται παραγωγική δραστηριότητα στη Βόρεια Εύβοια. Γιατί εκ των πραγμάτων στο σημείο που έχουμε φτάσει το εργαλείο που μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας είναι ο αγροτικός τομέας σε συνεργασία με τον τουρισμό».

Ερωτήσεις εκπροσώπων αγροτικών φορέων και πολιτών

Την αρχική τοποθέτηση του κ. Αποστόλου ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων αγροτικών φορέων και πολιτών για θέματα που απασχολούν τους αγρότες. Πρώτος τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Αναστασίου που έθεσε επί τάπητος την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Τασούλα, ώστε να δημιουργηθεί Γεωργική Σχολή στην περιοχή. Τα ερωτήματα συνεχίστηκαν με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ωρεών Κώστα Πατσή που έθεσε ερώτημα για την φορολόγηση των αγροτών, τη δακοκτονία καθώς και την φορολόγηση της αμοιβής των εργατών που απασχολεί ο συνεταιρισμός με Φ.Π.Α. 23%. Ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Ταξιάρχη σύκων Ν.Κουτσογιωργάκης κατέθεσε ερώτημα προς τον Υπουργό για τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Παράλληλα τόνισε πως πάγια αιτήματα των ομάδων παραγωγών είναι η αύξηση του ποσοστού της εκτέλεσης των έργων επί του τζίρου. Ερώτημα προς τον Υπουργό έθεσε και ο εκπρόσωπος του μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας Νίκος Αρσενόπουλος που έθεσε το θέμα της προσβασιμότητας των δασικών και αγροτικών δρόμων, ενώ παράλληλα τόνισε το πρόβλημα της ελληνοποίησης του μελιού λέγοντας: «Εισάγεται μέλι από παντού και το βαφτίζουν ελληνικό, εκτός αυτού έχουν στηθεί κάποια καρτέλ τα οποία δεν κουνιούνται με τίποτα».

Οι απαντήσεις του υπουργού στις ερωτήσεις των φορέων – πολιτών

a8

Ο αν. Υπουργός απάντησε στα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών και ο κ. Αναστασίου λέγοντας: «Σχετικά με την πρόταση του κ. Αναστασίου γνωρίζω πως υπάρχει το συγκεκριμένο κληροδότημα αλλά δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες». Η Δήμαρχος που παρακολουθούσε την συζήτηση είπε στον κ. Αποστόλου πως έχει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται και θα του τις μεταβιβάσει. Για το ζήτημα της δακοκτονίας και το Φ.Π.Α. του 23% που έθεσε ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Ωρεών είπε: «Υπάρχει πρόβλημα στο νομοσχέδιο που εφαρμόζεται ήδη, καθώς λογίζουν τους αγρότες ως επιχείρηση. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών που χειρίζεται τα φορολογικά θέματα». Στην τοποθέτηση του κ. Κουτσογιωργάκη ο κ. Αποστόλου απάντησε: «Σχετικά με τα δάνεια ζήσαμε όλοι μία εγκληματική απόφαση, αυτή της χαριστικής μεταφοράς της Αγροτικής τράπεζας στην τράπεζα Πειραιώς. Το δεύτερο έγκλημα ήταν ότι δόθηκαν και τα δάνεια που είχαν την εγγύηση του Δημοσίου. Έχω την εντύπωση πως αυτά είναι ρυθμισμένα από το Δημόσιο, οπότε η διαπραγμάτευση θα γίνει με αυτό». Όσον αφορά τις ομάδες παραγωγών ο κ. Αποστόλου είπε: «Το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνουμε και έχουμε δεσμευθεί είναι πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα δώσουμε στη δημοσιότητα τον νόμο πλαίσιο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, όπου οι κατευθύνσεις είναι δύο. Να έχουμε κατά κλάδο συνεταιρισμούς και να φτιάξουμε ισχυρές ομάδες παραγωγών κατά προϊόν». Για τα ζητήματα που έθιξε ο εκπρόσωπος των μελισσοκόμων Ν. Αρσενόπουλος ο Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε: «Ο κλάδος της μελισσοκομίας μέχρι σήμερα δεν έχει προσεχθεί όσο θα έπρεπε, όταν πάνω από 3.500 τόνους μέλι εισάγεται επίσημα στην αγορά. Πρέπει να έχουμε την βοήθεια και τις προτάσεις των μελισσοκόμων».

 

Δεύτερος κύκλος ερωτήσεων – απαντήσεων

Τον δεύτερο κύκλο των ερωτήσεων άνοιξε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιδηψού Σπύρος Σταματίου λέγοντας: «Η δημιουργία σφαγείου είναι απαραίτητη, καθώς ο αριθμός των αμνοεριφίων στην περιοχή μας αγγίζει τις τριάντα χιλιάδες». Ο κ. Σταματίου πρότεινε έκταση που υπάρχει στον Βουτά για δημιουργία σφαγείου, επίσης έθεσε και το πρόβλημα της δακοκτονίας που το χαρακτήρισε τεράστιο καθώς η δακοκτονία καθυστερεί να γίνει στην περιοχή μας, τονίζοντας πως: «Πέρυσι χάθηκε όλη η σοδιά». Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της περιοχής Χρήστος Παπαϊωάννου με την σειρά του μίλησε για το μεγαλύτερο πρόβλημα των κτηνοτρόφων που είναι η μη ύπαρξη σφαγείου, ενώ παράλληλα επεσήμανε και το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού. Ο κ. Αποστόλου απάντησε στα παραπάνω ερωτήματα λέγοντας πως είναι βασική επιδίωξη η δημιουργία σφαγείου στην Βόρεια Εύβοια, ενώ παράλληλα τόνισε πως ο καταρροϊκός πυρετός θα αντιμετωπιστεί με εμβόλιο που η τιμή του θα είναι στο ένα ευρώ και θα το επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι. Ερώτημα προς τον κ. Αποστόλου έθεσε και ο εκπρόσωπος των αλιέων Αιδηψού κ. Καπελαρής που επεσήμανε την παράνομη αλιεία που γίνεται στην περιοχή μας. Τονίζοντας πως η αλιεία πρέπει να είναι περιορισμένη. Ο κ. Καπελαρής στάθηκε ιδιαίτερα στον κόλπο της Αιδηψού και τον όρμο των Γιάλτρων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις βάση νόμου, ώστε να ψαρεύουν μέσης αλιείας σκάφη. Ο κ. Αποστόλου απάντησε στον κ. Καπελαρή λέγοντας: «Πριν από ένα χρόνο καταργήθηκε η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, σήμερα με δεδομένη και την κρίση που βιώνουμε υπάρχει κόσμος που ασχολείται με την αλιεία και για να ζήσει. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανέλθει η άδεια στους ερασιτέχνες αλιείς, αλλά δεν μπορεί ανεξέλεγκτα να υπάρχει αυτή η λειτουργία. Για τον κόλπο των Γιάλτρων και Αιδηψού έχω μία πληροφόρηση αλλά πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους φορείς».

Ερώτημα Νατάσσας Φουρνάρη για τα λιόνερα στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Δήμος είσαι εσύ» Νατάσσα Φουρνάρη έθεσε υπόψη του κ. Αποστόλου το πρόβλημα με τα λιόνερα στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας λέγοντας: «Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και εδώ ξεσήκωσε μία ομάδα πολιτών ενάντια σε έναν επιχειρηματία που δίνει δουλειά στον τόπο μας». Η κ. Φουρνάρη επεσήμανε πως θέτει αυτό το θέμα γιατί οι κάτοικοι του χωριού θεωρούν τους εαυτούς τους εξαιρετικά αδικημένους, αλλά και πως το πρόβλημα είναι γενικό.

Τοποθέτηση Ηλία Πετσή

Τοποθέτηση στην συζήτηση με τον κ. Αποστόλου έκανε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα πορεία» Ηλίας Πετσής, που στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της ενίσχυσης προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Ο κ. Πετσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα έχουμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε σαν περιοχή ένα ισχυρό brand name» αναφερόμενος στα σύκα, τις ελιές και τον γλυκάνισο. Εκφράζοντας πως είναι βέβαιος πως ο κ. Αποστόλου θα προωθήσει τα συγκεκριμένα προϊόντα, παράλληλα ο κ. Πετσής τόνισε και την ανάγκη της εκμετάλλευσης του κληροδοτήματος Τασούλα.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταργείται

Η συζήτηση έκλεισε με τον αναπληρωτή Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να συνοψίζει και να τοποθετείται αρχικά για την φορολογία των αγροτών λέγοντας «Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. όπως τον γνωρίζαμε καταργείται όπως έχει θεσμοθετηθεί, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ακίνητα, γη, στάνη, αποθήκες ή οτιδήποτε έχει σχέση με την αγροτική παραγωγή δεν θα υπολογίζεται ως φορολογητέα ύλη στον φόρο ακίνητης περιουσίας», ενώ ακόμη ξεκαθάρισε πως τα 12.000 ευρώ αφορολόγητο που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ισχύει και για τους αγρότες. Για τα απόβλητα ελαιοτριβείων τόνισε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα λέγοντας: «Απειλούμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση». Για τις παρατηρήσεις του κ. Πετσή είπε πως πρέπει να ενισχυθούν τα προϊόντα που έχουν τοπικό χαρακτήρα αλλά πως χρειάζεται και μελέτη. Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Αποστόλου είπε: «Αναδείχθηκαν αρκετά προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πάμε μπροστά. Για να πάμε μπροστά εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο που στηρίζεται σε δύο παραμέτρους, ένα σχέδιο που θέλει να καταστήσει ανταγωνιστική την ελληνική γεωργία. Ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ανταγωνιστικοί θα είμαστε αν προσθέσουμε αξία στα προϊόντα μας, η δεύτερη κατεύθυνση μας είναι η στήριξη της κτηνοτροφίας». Ο κ. Αποστόλου έκλεισε την συζήτηση αφού πρώτα ευχαρίστησε για την στήριξη στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να κρατηθεί όρθια και αξιοπρεπής η ελληνική κοινωνία τονίζοντας: «Δεν ικετεύουμε, υπερασπιζόμαστε αυτό που έχει ανάγκη ελληνική κοινωνία και αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε στις εκλογές. Σε αυτή την προσπάθεια να είστε σίγουροι πως δεν θα απεμπολήσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και η μάχη θα είναι νικηφόρα».

Αχιλλέας Κάπρος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: