Home > Αυτοδιοίκηση > Η Ε.& Δ. Κόντος Α.Ε. και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης στην Ιστιαία

Η Ε.& Δ. Κόντος Α.Ε. και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης στην Ιστιαία


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ο Ευάγγελος Κόντος εξιστορεί την πορεία της επιχείρησης

Η Ε.& Δ. Κόντος Α.Ε. και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης στην Ιστιαία

Τα capital controls μπλοκάρουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό

 

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, από την συκομάνα της Εύβοιας ο Ευάγγελος Κόντος μιλά από το βήμα του «Παλμού» και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα, ενώ σηματοδοτεί τις μελλοντικές κινήσεις της επιχείρησης Ε.& Δ. Κόντος Α.Ε.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να μπείτε στο χώρο του σύκου;

ergostasio-kontos-greece

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και με δυσκολία με σπούδασε στην Ιταλία που τελείωσα χημικός. Το 1985 σε ένα από τα μικροβιολογικά μου εργαστήρια ήλθε ένας έμπορος και με έπεισε να τον φέρω Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά το λευκό σύκο της Εύβοιας. Τον έφερα στον Ταξιάρχη και τον πρώτο που γνωρίσαμε ήταν ο Γιώργος Μουρκιώζης. Από τότε σιγά – σιγά αρχίσαμε να εξάγουμε τα σύκα Ταξιάρχη στην Ιταλία, παίρνοντας μεγάλες ποσότητες από την EVIA STAR, τον αείμνηστο Μανώλη Κουλουριώτη και μετά από τον συνεταιρισμό».

 

Πότε ιδρύσατε τις εγκαταστάσεις συσκευασίας;

«Το 1996 ιδρύσαμε το πρώτο εργοστάσιο στο Βασιλικό και το 2008 διπλασιάσαμε τους χώρους, που σήμερα ανέρχονται σε 4.000 τ.μ. περίπου στεγασμένη έκταση».

 

Σε μια περίοδο κρίσης, γιατί ιδρύσατε εγκαταστάσεις και στην Ιστιαία;

kontos

«Ιδρύσαμε τις εγκαταστάσεις στην περιοχή του σύκου, διότι η παραλαβή θα γίνεται σε άριστους χώρους από πλευράς υγιεινής. Οι ξένοι που έρχονται θέλουν να βλέπουν χώρους καθαρούς, υγιεινούς που διασφαλίζουν την ποιότητα του σύκου, όπως επιβάλλεται από τα συστήματα ποιότητας, αλλά και καλαίσθητους. Η παραλαβή θα γίνεται άνετα, πιο γρήγορα, και το σύκο θα απεντομώνεται άμεσα. Ιδρύσαμε τις εγκαταστάσεις διότι θα έχουν και άλλη μελλοντική εξέλιξη και δεν είμαστε πλέον ξένοι στην περιοχή παραγωγής. Επισημαίνουμε ότι όλα τα συνεργεία που δούλεψαν στην κατασκευή του έργου ήταν τοπικά.»

 

Ποιές είναι οι αγορές που απορροφούν περισσότερο τα σύκα;

img226

«Πρώτη η Ιταλία με διαφορά. Από τα σύκα που εξάγονται στην χώρα αυτή, το 80% περίπου, προέρχεται από την Ε.&Δ. ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε. Η Ιταλία είναι η πιο σίγουρη εγγυημένη αγορά, διότι ελέγχεται 100% από μένα, που διατηρώ δεσμούς από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα. Οι εξαγωγές μας γίνονται σε Αμερική, Αυστραλία και σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Τι γνώμη έχετε για την αγορά της Κίνας;

«Η αγορά της Κίνας δειλά – δειλά αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον. Άκουσα ορισμένους να λένε ότι μπορεί να απορροφήσει όλη την παραγωγή. Αυτά είναι φαντασίες και αερολογίες. Είναι δύσκολη και απαιτητική αγορά. Θέλει πολύ προσοχή, διότι αυτοί έχουν όριο διοξειδίου του θείου 1.000 ppm που η Ευρώπη και Αμερική έχει 2.000 ppm. Οπότε εάν από αναλύσεις προκύψει πάνω από 1000 ppm το προϊόν δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά τους και κατάσχεται».

 

Τι γνώμη έχετε για τα capital controls και τα οικονομικά μέτρα των αγροτών;

«Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα που μπορεί να έχει διάφορες επιδράσεις. Ίσως σε κάποια θέματα φοροδιαφυγής να έχει θετικά αποτελέσματα. Πιθανά να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι μεταποιητές που χρησιμοποιούσαν προσωπικό ανασφάλιστο θα υποχρεωθούν να τους ασφαλίζουν για να μπορούν να τους πληρώνουν μέσω τραπεζικού λογαριασμού, όπως από χρόνια κάνει η εταιρεία μας. Ακούω πάλι οτι ορισμένοι πλανόδιοι παραμυθιάζουν παραγωγούς, οτι θα αγοράζουν χωρίς τιμολόγιο. Αυτό είναι άκρως παράνομο και επικίνδυνο για την είσπραξη των χρημάτων τους. Πρώτον διότι δεν υπάρχει χρήμα και δεύτερον σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο, οι ευθύνες είναι ανυπολόγιστες και για τον έμπορο και για τον παραγωγό. Αυτός που θα αγοράσει χωρίς τιμολόγιο θα πρέπει να πουλάει και χωρίς τιμολόγιο. Αυτό είναι αδύνατον για μια σοβαρή εταιρεία. Τα μέτρα που προωθούνται για τους παραγωγούς είναι σκληρά και απάνθρωπα, πιστεύω ότι δεν θα περάσουν. Εκτιμώ πως θα γίνουν αλλαγές. Για το 2015 θα ισχύσουν τα παλιά μέτρα. Η εταιρεία μας είναι ως επί το πλείστον εξαγωγική και για το λόγο αυτό αγοράζουμε τα σύκα με απαλλαγή Φ.Π.Α. όπως προβλέπεται από το νόμο για τις εξαγωγικές εταιρείες».

kontos1 (1)

Τι γίνεται με την ελληνική αγορά και πως ανταποκρίνεστε στην κρίση;

«Η ελληνική αγορά είναι πολύ πεσμένη. Ο κόσμος με την κρίση που υπάρχει αγοράζει προϊόντα πρώτης ανάγκης. Εμείς θα δουλέψουμε την ελληνική αγορά πολύ επιλεκτικά. Υπάρχουν 30% επιταγές ακάλυπτες σε όλη την χώρα, οπότε μπορεί να δώσεις το προϊόν και να μην ξέρεις εάν πληρωθείς και πότε. Το ίδιο και οι παραγωγοί πρέπει επιλεκτικά να δίνουν τα προϊόντα τους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι».

 

Ποιοί είναι οι στόχοι της εταιρίας σας;

«Ο στόχος της εταιρίας μας είναι να ικανοποιεί παραγωγούς και εμπόρους, να δίνει μελλοντική σιγουριά στον παραγωγό, εμπιστοσύνη και συνέπεια στον έμπορο. Εστιάζουμε στη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων καθώς και στη συνεχή αύξηση της παραγωγής».

 

Που θα κυμανθούν φέτος οι τιμές;

«Εξαρτάται από την παραγωγή. Αν είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από πέρυσι, θα ανακοινωθούν από εμάς όταν ξέρουμε περίπου τη συνολική ποσότητα. Οι πελάτες μας ξέρουν οτι υπάρχει μια ψαλίδα που θα κυμαίνεται ανάλογα με την ποσότητα. Εάν κάποιος έμπορος από τώρα μπορεί να καθορίσει τιμές ας τις ανακοινώσει επίσημα».

 

Τι συνιστάτε στους παραγωγούς και τι θα θέλατε από αυτούς;

«Συνιστούμε να σέβονται και να εκτιμούν την εταιρία που συνεργάζονται. Μέχρι τώρα το απέδειξαν. Πιστεύω να μην δελεάζονται από άλλους που φέρονται ότι προσφέρουν κάτι παραπάνω. Η Ε. & Δ. ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε. ποτέ δεν θα άφηνε ένα παραγωγό συνεργάτη για να πάρει τα σύκα κάποιου άλλου, που θα τα έδινε φθηνότερα. Προτείνουμε επίσης να αυξήσουν τις καλλιέργειες στα σύκα και φιστίκια και να δώσουν προσοχή στην βιολογική καλλιέργεια. Ενημερώνω ότι θα παραλαμβάνουμε όλες τις κατηγορίες σύκων καθώς και τα σκάρτα, τα οποία θα πηγαίνουν προς απόσταξη ή για ζωοτροφές».

 

Ποιός είναι ο ρόλος σας στην εταιρία;

«Είμαι υπεύθυνος του ποιοτικού ελέγχου, στις καινούργιες συσκευασίες, καθώς επίσης είμαι υπεύθυνος πωλήσεων στο εξωτερικό. Προσπαθώ πάντα να συνεργάζομαι μακροχρόνια και με φερέγγυες εταιρίες, όπως και να μεταδίδω στα παιδιά και στα ανίψια μου τον τρόπο συνεργασίας με παραγωγούς και εμπόρους».

 

Τι δυνατότητα απορρόφησης έχει η εταιρία σας;

«Τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 800 έως 1.000 τόνους. Εάν υπάρχει υπερπαραγωγή έχει την δυνατότητα να ανέβει αισθητά».

 

Θα κάνετε και απεντομωτήριο;

«Σίγουρα οι απεντομώσεις θα γίνονται αμέσως μετά την παραλαβή, οπότε το ποσοστό των ψόφιων σκουληκιών θα ελαχιστοποιηθεί. Άλλωστε σύμφωνα με τον νόμο τα σύκα θα πρέπει να απεντομώνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την ξήρανση. Τα απεντομωτήρια μας, θα είναι διαθέσιμα για παραγωγούς και μεταποιητές με ελάχιστο κόστος».

 Τι άλλα προϊόντα διακινείτε;

«Ντομάτα λιαστή, περίπου 40 τόνους, αγκινάρα σε λάδι, βιολογικές μαρμελάδες και μανιτάρια, φυστίκια και ελιές».

Πόσο προσωπικό απασχολείτε;

«Περίπου 120 ασφαλισμένα ντόπια άτομα και από το Βασιλικό και από την Ιστιαία».

Πως βοηθάτε τους παραγωγούς και με τι τρόπο;

«Είμαστε πάντα στο πλευρό του παραγωγού κατά την διάρκεια του χρόνου δίνουμε προκαταβολές όποιος μας ζητάει. Τους πληρώνουμε σχεδόν όλους μέχρι τα Χριστούγεννα. Η τιμή είναι ενιαία από την αρχή μέχρι και το τέλος. Έχουμε εντάξει τους παραγωγούς που το ζήτησαν στην συμβολαιακή παραγωγή Τράπεζας Πειραιώς, ούτως ώστε να έχουν όλες τις παροχές μιας χρεωστικής κάρτας που θα μπορούν να αγοράζουν οτιδήποτε χρειάζονται για την καλλιέργεια του σύκου. Όποιος δε παραγωγός έχει έκτακτες ανάγκες και ζητά να πληρωθεί μετρητοίς πάντα ικανοποιείται.

Τελειώνω λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις στην Ιστιαία έγιναν με την έγκριση όλων μας, αλλά ειδικά από τον Δημήτριο Κόντο, ο οποίος αγαπά αυτόν εδώ τον τόπο περισσότερο από τον τόπο που γεννήθηκε και εδώ έχει πολλούς περισσότερους πραγματικούς φίλους που τον αγαπούν παρά στο χωριό του. Τα παιδιά του Δημήτρη, ο Γιώργος γεωπόνος και η Βασιλική οικονομολόγος καθώς και η σύζυγός του είναι οι στυλοβάτες της εταιρείας. Τα παιδιά μου ο Ρίνο γεωπόνος και ο Γιώργος ιατρός είναι μέτοχοι και έχουν κι αυτοί τον ρόλο τους στην εταιρεία. Το σύκο είναι πηγή ζωής του τόπου αυτού. Εμείς θα το αξιοποιήσουμε σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε ο κόπος και ο ιδρώτας του παραγωγού να αμείβεται ικανοποιητικά ».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: