Με την απουσία του Δημάρχου και αρκετών Συμβούλων πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 6ης Μαΐου στο Κτήριο Μελά στη Λίμνη. Ίσως το τελευταίο που προεδρεύει ο κ. Κουκουρίκος όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ του Παλμού της προηγούμενης εβδομάδας.
Κατά τα λοιπά το Δ.Σ. ήταν χαλαρό και αφορούσε περισσότερο διαδικαστικά θέματα αλλά και κάποια θέματα που έτυχαν της ευρείας συζήτησης των Δημοτικών Συμβούλων.
Η πλατεία της Σκεπαστής
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το έκτακτο θέμα την παράταση του έργου αναμόρφωση Πλατείας Σκεπαστής. Στην παρατήρηση του κ. Παζάρα γιατί το θέμα μπαίνει ως έκτακτο και γιατί ζητείται η παράταση, απαντήθηκε ότι η προθεσμία λήγει σε λίγες μέρες και το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη χωρίς να έχει ευθύνη ο εργολάβος. Η παράταση ζητείται γιατί χρειάστηκε τροποποίηση της μελέτης γιατί όπως διευκρίνισε ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γερογιάννης με την προηγούμενη μελέτη προέκυψαν τρία προβλήματα. α) Κλείνει έναν υφιστάμενο δρόμο β) Προβλέπει έναν πολύ στενό πλάτους 1,80 μέτρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει αυτοκίνητο και θα πρέπει να διαπλατυνθεί και γ) Με την υφιστάμενη μελέτη ο δρόμος γίνεται τόσο στενός που δεν μπορεί να γυρίσει ένα αυτοκίνητο.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι το έργο είναι από το 2009 και όλοι γύρω – γύρω θέλουν να πάρουν από κάτι.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Στεργίου αναφέροντας το ιστορικό τόνισε ότι «στην αλάνα υπήρχε ένα κτίσμα ιδιοκτησίας του κ. Κωλοφούτου. Ο Δήμος πριν από τον Καλλικράτη μπήκε στη διαδικασία απαλλοτρίωσης του, ώστε να αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο» και συμπλήρωσε «Ότι πάμε να κάνουμε, σίγουρα κάποιους θίγει και θα υπάρχουν αντιδράσεις και αντιρρήσεις. Η πρόταση που είχε γίνει είναι εφικτή, βεβαίως πρέπει να δοθεί παράταση, αλλά δεν πρέπει να πάμε σε άλλη μελέτη».
Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Κατσούρας απάντησε λέγοντας ότι «η πλατεία αφορά τους κατοίκους και αυτοί έχουν λόγο. Δεν πάμε σε αλλαγή της μελέτης αλλά σε τροποποίηση».
Ο κ. Βασίλης Παζάρας εξέφρασε τον προβληματισμό του, για τη νομιμότητα της διαδικασίας αν οι τροποποιήσεις είναι τέτοιες που θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη και άρα θα απαιτείται νέος διαγωνισμός, ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος να μην τύχει έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σκέψεις για την δακοκτονία
Στη συνέχεια ο Δήμος έκανε αποδοχή της δακοκτονίας κάνοντας ταυτόχρονα έναν ουσιαστικό διάλογο για τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα της. Ζητήθηκε η γνώμη του –συνταξιούχου πλέον- γεωπόνου κ. Νίκου Καλομοίρη όπου τόνισε ότι την τελευταία πενταετία η δακοκτονία είναι κοροϊδία. Και αυτό οφείλεται στην έλλειψη πιστώσεων και στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται με αποτέλεσμα αντί να πραγματοποιείται η δακοκτονία στις αρχές Ιουνίου να ξεκινά τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Επίσης αναφέρθηκε στα συνεργεία που δεν έχουν τη σωστή σύνθεση, γιατί υπάρχουν περιοχές (όπως στη Λίμνη ή τη Σπηάδα) όπου η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια και απαιτεί η δακοκτονία να γίνεται με ψεκαστήρα πλάτης και όχι με τρακτέρ.
Ο κ. Παζάρας είπε ότι οι πιστώσεις έχουν βγει και έχουν δοθεί στις Περιφέρειες από το Υπουργείο. Ακολουθώντας την πεπατημένη μισθώνονται εργολάβοι για να κάνουν τους ψεκασμούς. Δυστυχώς, τόνισε, ψάχνοντας στο διαδίκτυο δεν είδα πουθενά προκήρυξη διαγωνισμού ακόμη. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει 40 μέρες με αποτέλεσμα και πάλι να μην προλάβει να γίνει ψεκασμός στις αρχές Ιουνίου που είναι απαραίτητο. Οι ψεκασμοί δε γίνονται για να παίρνουν οι εργολάβοι χρήματα, αλλά για να προστατευτεί ο παραγωγός.
Ο κ. Γιάννης Μουργιάς αναφέρθηκε στην εμπειρία του περσινού διαγωνισμού, όπου είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή της Αγίας Άννας του Αχλαδίου και Κοτσικιά, που παρήγαγαν πάνω από 500 τόνους να πέσουν κάτω από 100. Γι αυτό θα πρέπει να πιεσθεί η Περιφέρεια αφού η Ένωση θα ξαναπάρει τον διαγωνισμό, αφού δεν υπάρχει εργολάβος να πραγματοποιήσει δακοκτονία σε όλη την Εύβοια, να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Καλομοίρης σημείωσε ότι την εργολαβία μπορεί να την αναλάβει και ο Δήμος και να καλύψει την δακοκτονία στην γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου του. Δεν χρειάζεται να πάρει ένας εργολάβος όλη την Εύβοια.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Αλεξίου για περιοχές όπου αναπτύσσεται και ο τουρισμός όπως είναι η Σπηάδα και ότι πρέπει να συνεργάζονται και οι κάτοικοι γιατί η δακοκτονία πραγματοποιείται παράλληλα με την τουριστική περίοδο.
Κατόπιν το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, όχι χωρίς ενστάσεις, αφού ο κ. Στεργίου ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη αναμόρφωση έρχεται έπειτα από τη μη έγκριση της πρώτης αναμόρφωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Δήμος τότε είχε προχωρήσει σε ένσταση επί της απόφασης, ενώ τώρα έρχεται να συμμορφωθεί με τις οδηγίες που μας είχαν υποδείξει. Αν είχαμε προβεί έγκαιρα στις διορθώσεις σήμερα ο Δήμος θα είχε προϋπολογισμό και δε θα χρεωνόταν με 2 χιλιάδες ευρώ για αμοιβή δικηγόρου στο κ. Ζυγογιάννη.»
Ένα έργο από παλιά
Πολύ κουβέντα έγινε για την έγκριση του 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα για το έργο «ασφαλτοστρώσεις δρόμων Δήμου Ελυμνίων»
Όπως ενημέρωσε ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γερογιάννης το έργο χρονολογείται από το 2008 και είχε πάρει 5 παρατάσεις και παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2013. Η επιτροπή παραλαβής επιμέτρησε πέραν του προβλεπόμενου εργασίες ύψους 48 χιλιάδες ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα τόνισε ότι παρά την εισήγηση της πρώην ΤΥΔΚ νόμιμα δεν μπορούν να πληρωθούν. Ο ανάδοχος κ. Ι. Αναγνώστου το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει τυχόν θετική απόφαση του ΔΣ στο δικαστήριο.
Αυτό το τελευταίο στάθηκε αφορμή στον κ. Παζάρα να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης ώστε να παραβρίσκεται και ο Δήμαρχος λέγοντας: «Γνωρίζω την εμμονή του στην νομιμότητα θα ήθελα να βρίσκεται εδώ για να πάρει θέση» αίτηση που δεν έτυχε της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Αναγνώστου είπε ότι τα επιπλέον χρήματα οφείλονται στην διαφορά τιμών στην άσφαλτο από τότε που πήρε το έργο, ως τότε που εκτελέστηκε και στις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε να υπερβεί τη μελέτη (χωρίς ωστόσο να κατονομάσει από ποιόν δεχόταν αφόρητες πιέσεις). «Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας επί Δημαρχίας του κ. Μάρκου και εκτελέστηκε στο τέλος της θητείας του κ. Ψαρρού. Δεν ξεκίνησε καν γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Εγώ ήθελα να το εγκαταλείψω».
Ο κ. Στεργίου είπε ότι τα έργα έπρεπε να γίνουν και αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν επικαιροποίηση των τιμών.
Ο κ. Παζάρας στην τοποθέτησή του ανέφερε «Υπήρχε μια μελέτη, υπογράφηκε ένα συμφωνητικό, πήρε πέντε παρατάσεις και φτάσαμε να εκτελείται παραμονές των Δημοτικών Εκλογών. Γνωρίζω ότι σε θέσεις που δεν προβλεπόταν από τη μελέτη δεν δικαιολογείται ο εργολάβος να κάνει άλλες εργασίες. Τα απρόβλεπτα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του προϋπολογισμού, εδώ έφτασε στο 36%. Δεν πρέπει το Δ.Σ. να εγκρίνει τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα.
Η κ. Κική Στέφου απαντώντας στον κ. Παζάρα είπε ότι: «ο κ. Αναγνώστου ήταν ξεκάθαρος. Δεν υπήρξε υπέρβαση. Η διαφορά βρίσκεται στην τιμή της ασφάλτου. Ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό συμβούλιο επίσης όρισε εκπροσώπους στην επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τους κ. Αλατζά και Τάρλα με αναπληρωτή τον κ. Κουκουρίκο
Διόρθωση
Από αβλεψία σε προηγούμενο ρεπορτάζ που αφορούσε το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές, αποδόθηκε στον κ. Στεργίου η φράση ότι ο Δήμος «εγκατέλειψε την υπόθεση γιατί δεν μπόρεσε να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα» φράση που δεν αποδίδει το πνεύμα τις τοποθέτησής του, όπως φαίνεται και από τη συνέχεια του ρεπορτάζ.
Αντώνης Σκούρας
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr