Home > Hot ! > Ακατάλληλο νερό για πόση και άρδευση στην Παναγία Ντινιούς

Ακατάλληλο νερό για πόση και άρδευση στην Παναγία Ντινιούς


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ο Χ.Υ.Τ.Α. μολύνει το νερό – Αποτελέσματα χημικών αναλύσεων

Ακατάλληλο νερό για πόση και άρδευση στην Παναγία Ντινιούς

Πιθανό πρόβλημα με τις γεωτρήσεις – Ιδιοκτήτες και Εκκλησία αντιδρούν

 3-1

Ένα από τα ωραιότερα μέρη της περιοχής μας με έντονο θρησκευτικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον είναι η περιοχή της Παναγίας Ντινιούς, με μεγάλη ιστορία και εξαιρετικό κάλλος. Δυστυχώς όμως λόγω της κακής λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. της Βόρειας Διαχειριστικής Ενότητας, είναι αρκετές οι φορές που η υπερχείλιση των υγρών λυμάτων του, μεταφέρονται μέχρι και το πανέμορφο εκκλησάκι. Το πρόβλημα δεν προσβάλλει μόνο το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων όλης της επαρχίας, από τη στιγμή που ο προσκυνητής είναι αναγκασμένος να βλέπει αλλά και να οσμίζεται τα υπολείμματα των σκουπιδιών του «πολιτισμού» μας, αλλά και τον οδοιπόρο που αναμιγνύει το κάλλος της Βόρειας Εύβοιας με τα απόβλητα. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας το μείζον πρόβλημα που χρονίζει ενώ τα μάτια και τα αυτιά όσων το γνωρίζουν, παραμένουν κλειστά. Οι προσκυνητές στην Παναγιά μας, σοκαρισμένοι έχουν πολλές φορές ειδοποιήσει τον «Παλμό» και αντίστοιχα εμείς πολλές φορές έχουμε καταγράψει και καυτηριάσει το πρόβλημα γιατί μας προσβάλλει ως κοινωνία να ζούμε και να αναπνέουμε τα λύματα του Χ.Υ.Τ.Α. Μας προσβάλλει το γεγονός να αντιμετωπίζεται με απάθεια και ουδείς από τους υπεύθυνους να αντιδρά. Προκειμένου το πρόβλημα να λυθεί ΑΜΕΣΑ, επικοινωνήσαμε τόσο με τους ιδιοκτήτες της περιοχής και εκ μέρους της οικογένειας Ριτσώνη, όσο και με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ιγνάντιο Καπνίση, ο οποίος παρήγγειλε χημική ανάλυση των νερών που κυλούν μπροστά από το εκκλησάκι.

Σύμφωνα με αυτές πρόκειται για δείγμα νερού, το οποίο έχει αναμειχθεί με νερό που προέρχεται από αποστράγγιση λυμάτων. Οι χημικές ουσίες που μετρήθηκαν δεν ανήκουν στην κατηγορία των τοξικών, οπωσδήποτε όμως το νερό το καθιστούν ακατάλληλο για πόση και άρδευση.

4-1

Ήδη από τις 12 Μαρτίου η κ.Έφη Γ. Ριτσώνη απηύθυνε επιστολή προς την ΥΠΑΠΕ, το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος της Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, την ΥΠΑΠΕ, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) το Β΄ Τμήμα, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού καθώς και τον Σύνδεσμο ΧΥΤΑ Βόρειας Διαχειριστικής Ενότητας Π.Ε. Εύβοιας,επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζεται επισήμως ότι ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας λειτουργεί από το 2008 χωρίς επαρκή αντιπλημμυρική προστασία. Από τότε μέχρι και σήμερα το πρόβλημα μετά από έντονη βροχόπτωση ενέσκηψε. Συγκεκριμένα πρόσφατα στις 30 Μαρτίου υγρά απόβλητα προερχόμενα από την υπερχείλιση του ΧΥΤΑ γέμισαν μέχρι και τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Όπως δήλωσε η κ. Ριτσώνη: «Το εκκλησάκι είναι οικογενειακό. Αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς που ανησυχούμε, είναι όλη η περιοχή. Η επιστολή έχει γραφτεί στις 13 Μαρτίου και είναι αρκετά εμπεριστατωμένη μετά από ενημέρωση που είχα από την WWF. Με βοήθησαν εθελοντές, περιβαλλοντολόγοι, δικηγόροι, ψάχνοντας το θέμα ενδελεχώς. Από το google earth εντοπίστηκε η θέση του Χ.Υ.Τ.Α και που βρίσκεται η Παναγία Ντινιούς. Στην επιστολή αναφέρεται ότι λόγω της ελλιπούς υποδομής, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα για τον περιορισμό της εισροής στο χώρο επιφανειακών / υπόγειων υδάτων από τις γειτονικές εκτάσεις (παράγραφος Δ2, εδάφιο 2.3, ΑΕΠΟ), ούτε να διασφαλίζεται η «προστασία από τη διάθεση ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων στο έδαφος ή σε άλλο φυσικό αποδέκτη της περιοχής ή στις αντιπλημμυρικές τάφρους όμβριων (παράγραφος Δ2, εδάφιο 4.12, ΑΕΠΟ). Επίσης, δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις απαιτήσεις διαχείρισης των στραγγισμάτων και προστασίας του εδάφους και των υδάτων σύμφωνα με την νομοθεσία (Παράρτημα Ι κ.υ.α. Η.Π. 29407/3508/2002, Παράρτημα Ι Οδηγίας 1999/31). Επομένως, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, το νερό, το έδαφος, την πανίδα και τη χλωρίδα (κατά παράβαση, μεταξύ άλλων, του άρθρου 14 ν. 4042/2012, και 13 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ). Η Ελλάδα καταδικάστηκε πρόσφατα για παρόμοια προβλήματα του Χ.Υ.Τ.Α. Κιάτου (υπόθεση C 677/13), και Ζακύνθου (υπόθεση C-600/12), ενώ σωρεία παρόμοιων υποθέσεων εκκρεμούν». Στην συνέχεια, η κ. Ριτσώνη μας αναφέρει: «Επικοινώνησα με δύο από τους αποδέκτες της επιστολής. Με τον αρμόδιο κ. Τζουροπάνο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και μου είπε ότι γνωρίζει το θέμα και το 2013 είχε κάνει αυτοψία στο συγκεκριμένο μέρος. Μάλιστα μου το είπε χαρούμενος. Εγώ δεν ήξερα αν έπρεπε να χαρώ ή όχι. Διότι ως υπηρεσία έχουν κάνει αυτοψία στην περιοχή της Βορείου Ευβοίας. Αλλά τώρα εν έτει 2015 η κατάσταση επιδεινώνεται. Συνεπώς, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Ο κ. Τζουροπάνος, μου είπε ότι σαφώς δεν είναι σωστά φτιαγμένος ο Χ.Υ.Τ.Α. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν και τα συγκεκριμένα λύματα. Αλλά ως υπηρεσία δεν μπορούν να τον κλείσουν».

 

Όχι μόνο δεν μπορεί να κλείσει, αλλά μας έχουν ενημερώσει ότι θέλουν να φέρουν και τα σκουπίδια του Αλιβερίου.

«Η μόνη προσπάθεια, μου είπαν ότι είναι μέσω της συνεχόμενης πίεσης ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να σταματήσει η διαρροή. Από το τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού που εδρεύει στην Λαμία και αρμόδιος υπάλληλος είναι ο κ. Λάπας λάβαμε απάντηση στην οποία απευθύνεται στον κ. Καλυβιώτη που είναι ο εκπρόσωπος του φορέα επισημάνοντάς του, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στην επιθεώρηση επαναλαμβάνει ότι πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. Συζητώντας μαζί του όμως, μου είπε ότι θα επιβληθεί πρόστιμο. Όπως μου είχε πει και ο κ. Τζουροπάνος. Πως όμως, να επιβληθεί πρόστιμο από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο φορέας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει το πρόστιμο; Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να γίνουν τα σωστά έργα, για να σταματήσει η διαρροή. Διότι να κλείσει δεν γίνεται, που θα πάνε τα σκουπίδια; Ο κ. Λάπας μου είπε ότι αυτά τα έργα κοστίζουν 400.000 ευρώ. Μου είπε ότι αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, και αυτά τα χρήματα θα παρθούν από το Ε.Σ.Π.Α, δηλαδή από τον κ. Μπακογιάννη».

Αυτά τα χρήματα πρόκειται να είναι με το νέο Ε.Σ.Π.Α;

«Δεν γνωρίζω. Αυτά τα πράγματα, μου είπε ο κ. Λάπας. Δεν γνωρίζαμε με την γενικότερη κατάσταση αν θα δοθούν, άρα μάλλον εννοεί τα καινούργια. Εν κατακλείδι, η πίεση είναι να δοθούν τα χρήματα από την Περιφέρεια στον Χ.Υ.Τ.Α και δεύτερον να γίνει σωστός χειρισμός. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι φορείς. Πως οι φορείς παρέλαβαν; Θα μου πείτε ότι είναι αυτοτελείς οργανισμοί».

Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο Χ.Υ.Τ.Α. δεν έχει άδεια.

«Έχει άδεια ο Χ.Υ.Τ.Α. προσωρινής Υγειονομικής Ταφής. Αλλά με σοβαρές κατασκευαστικές ελλείψεις βεβαίως. Και με υποχρέωση να προβούν σε ενέργειες, ώστε οι ελλείψεις να θεραπευτούν. Και οι δύο αρμόδιοι, μου είπαν ότι δεν πρόκειται να λυθεί το κακό αν δεν γίνουν αυτά τα έργα».

Πάρη Ντελκή

 

Προς την εφημερίδα «Παλμός της Βόρειας Εύβοιας»

 2 - ΙΓΝΑΝΤΙΟΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ 304

Ο υπογεγραμμένος Αρχιεπίσκοπος Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καπνίσης βεβαιώ, ότι στο Ιερόν Προσκύνημα της Παναγίας Ντινιούς της Βόρειας Εύβοιας γίνεται κάτι το πολύ απαράδεκτο. Ακαθαρσίες προερχόμενες από το Χ.Υ.Τ.Α έχουν πλημμυρίσει τον αύλειο χώρο του Ιερού προσκυνήματος και το φαινόμενο είναι ολοσχερώς απαράδεκτο από πλευράς θεάματος και οσμής. Σας παρακαλώ να κάνετε ότι είναι σωστό.

Σας ευχαριστώ,

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: