Μια μεγάλη γιορτή.
Μια διπλή επέτειος.
Ρεκόρ συμμετοχών και η Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος. Πόσους ακόμα λόγους χρειάζεται κάποιος για να είναι παρών στο Καλλιμάρμαρο στις 13 Νοεμβρίου, ώστε να χειροκροτήσει τους νικητές του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας;
Η σπουδαία διοργάνωση που όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, φέτος επιστρέφει με ανανεωμένο πρόσωπο και λογότυπο. Ο «Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός», ο οποίος τελείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί περί τους 50.000 δρομείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα τρέξουν τόσο στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όσο και σε άλλους, παράλληλους αγώνες.
Συμμετοχή ρεκόρ που αποδεικνύει για ακόμη μία χρονιά ότι το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα διαρκώς γιγαντώνεται κι ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι το μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα και από τα μαζικότερα στην Ευρώπη. Μία από τις φετινές καινοτομίες του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας είναι η παρέλαση της ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας του, που συμμετείχε στο Ρίο στο Καλλιμάρμαρο, την ημέρα του αγώνα –Κυριακή 13/11 – λίγο πριν τερματίσει ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος (10:45-11.00 ).
Στην τελετή θα τραγουδήσει τον Ολυμπιακό Ύμνο η Σόνια Θεοδωρίδου και θα τιμηθούν οι απόγονοι των δύο πρώτων μαραθωνοδρόμων: του Χαρίλαου Βασιλάκου και του Σπύρου Λούη καθώς φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Επίσης, τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορήσουν ειδικό φεγιέ, τιμώντας έτσι την ιστορική αυτή επέτειο.
Οι ατομικές εγγραφές για τους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ ολοκληρώθηκαν μέσα στην πρώτη ημέρα ανακοίνωσής τους καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, ενώ ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για τον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ και για τον Μαραθώνιο.
Η ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου
Στην αρχαιότητα ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε ως άθλημα, ούτε και κάποιο παρόμοιο αγώνισμα. Η ιδέα για την καθιέρωσή του ανήκει στον γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ (1832-1915), ο οποίος έπεισε τον φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερντέν να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Α΄ Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, σε ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων κατα των Περσών στον Μαραθώνα (490 π.Χ.), την οποία ανήγγειλε στους Αθηναίους ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης με την κραυγή «Νενικήκαμεν», προτού αφήσει την τελευταία του πνοή και αφού είχε διανύσει τρέχοντας την απόσταση από το πεδίο της μάχης στον Μαραθώνα στην Αθήνα.
Ο πρώτος Μαραθώνιος δρόμος έγινε στις 10 Μαρτίου 1896, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου και ήταν αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Νικητής αναδείχθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με 3 ώρες και 18 λεπτά, ενώ ο μετέπειτα νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο θρυλικός Σπύρος Λουης τερμάτισε πέμπτος. Ο 23χρονος νερουλάς από το Μαρούσι πήρε τη ρεβάνς λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου, όταν κέρδισε τον πρώτο μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων με επίδοση 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Από τότε, ο Μαραθώνιος άρχισε να κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα και σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα του στίβου. Αγώνες Μαραθωνίου δρόμου διεξάγονται όχι μόνο στο πλαίσιο των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και μεμονωμένοι, με μαζική συμμετοχή αθλουμένων Μαραθώνιος Βοστώνης, Λονδίνου, Αθήνας κλπ).
Η διαδρομή του Μαραθωνίου δεν ήταν από την αρχή σταθερή. Οι μαραθωνοδρόμοι στην Αθήνα έτρεξαν γύρω στα 40 χιλιόμετρα, όπως και στους επόμενους αγώνες. Το 1924 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθιέρωσε την απόσταση των 42.195 μέτρων, δηλαδή τη διαδρομή που διέτρεξαν οι δρομείς από τη βασιλική εξέδρα μέχρι το στάδιο κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 1908
Το αγώνισμα του Μαραθωνίου διεξάγεται σε δημόσιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Επίσημα εθνικά ή παγκόσμια ρεκόρ δεν αναγνωρίζονται από την IAAF, διότι το αγώνισμα διεξάγεται σε διαφορετικές εδαφολογικές συνθήκες. Την καλύτερη επίδοση στους άνδρες έχει σημειώσει ο κενυάτης Γουίλσον Κίπσανγκ με 2 ώρες, 3 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα (28 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ στις γυναίκες η επίδοση της βρετανίδας Πόλα Ράντκλιφ με 2 ώρες, 15 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα αντέχει από το 2003. Τα αντίστοιχα ελληνικά ρεκόρ κατέχουν ο Σπύρος Ανδριόπουλος (ΑΠΣ Πάτρα) με 2:12.04 (9 Οκτωβρίου1988) και η Μαρία Πολύζου (Πανελλήνιος ΓΣ) με 2:33.40 (23 Αυγούστου 1998). Την καλύτερη επίδοση στην ιδιαίτερα δύσκολη κλασική διαδρομή (Τύμβος Μαραθώνα – Παναθηναϊκό Στάδιο) κατέχει ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι με 2:10:55 από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Στους ίδιους αγώνες σημειώθηκε και η κορυφαία γυναικεία επίδοση από τη γιαπωνέζα Μιζούκι Νογκούτσι με 2:26:20.
Ο πρώτος διεθνής μαραθώνιος επί της κλασικής διαδρομής έγινε στις 2 Οκτωβρίου 1955, αν και η απόφαση προϋπήρχε από το 1938. Ο αγώνας έγινε με τη συμμετοχή 21 αθλητών (12 Έλληνες, 4 Αιγύπτιοι, 2 Γιουγκοσλάβοι και από ένας Ιταλός, Γερμανός και Φινλανδός) και νικητής αναδείχθηκε ο Φινλανδός Βέικο Κάρβονεν με 2:27:30.
Ο σπουδαίος Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο
Ένας από τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων, ο Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ, θα έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να τιμηθεί από την AIMS στο Γκαλά, που θα γίνει την Παρασκευή (11/11), δύο ημέρες πριν από το κορυφαίο γεγονός της πόλης, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας.
Ο Αιθίοπας αθλητής με τα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και τους εννέα τίτλους σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, θα τιμηθεί για την προσφορά του στον παγκόσμιο στίβο.
Η παρουσία του 43 χρόνου σήμερα Αιθίοπα στην Αθήνα προσδίδει επιπλέον κύρος και αίγλη στις εκδηλώσεις του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, καθώς πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών.
Ο Γκεμπρεσελασιέ έκανε την πρώτη σπουδαία διάκριση το 1992 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε 5.000 μ. και 10.000 μέτρα. Από εκείνη τη διάκριση μέχρι και το 2015, οπότε και έβαλε οριστικά τελεία στην αθλητική του καριέρα κατάφερε να γράψει ιστορία στους παγκόσμιους στίβους. Ο Αιθίοπας διακρίθηκε κυρίως στους δρόμους 5.000 μ. και 10.000 μ., ωστόσο δοκίμασε τις δυνάμεις του και στον μαραθώνιο όπου κατάφερε να σημειώσει νίκες σε κορυφαίους διοργανώσεις μαραθώνιου δρόμου και να σημειώσει δύο φορές παγκόσμιο ρεκόρ (το 2007 και το 2008 στο Βερολίνο)
Κράτα το
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr