booked.net

Home > Hot ! > Αταλάντευτος στόχος μας, η επανασύσταση του Δήμου Αιδηψού

Αταλάντευτος στόχος μας, η επανασύσταση του Δήμου Αιδηψού 

Δημήτρης Στεργίου

 

 

 

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποτελεί παγκοσμίως κλειδί προόδου και ευημερίας ενός τόπου.  Η αδιαμφισβήτητη αυτή διαπίστωση αποτελεί διεθνή παραδοχή, εξ’ ου  και η παγκόσμια προσπάθεια δημιουργίας συνδυασμών όρων και προϋποθέσεων για επιτυχημένα Αυτοδιοικητικά συστήματα.

Η πατρίδα μας η Αιδηψός, τόπος όμορφος και προικισμένος με θαυματουργά ιαματικά νερά, από την πρώιμη αρχαιότητα απετέλεσε σημείο παγκόσμιας αναφοράς. Οι πρώτοι διοικητές του νεότευκτου Ελληνικού κράτους , απεδέχθησαν την προφανή αυτή διαπίστωση για την Αιδηψό και έσπευσαν αμ΄ έπος αμ΄ έργον, να την προικίσουν με σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο, μνημειώδη κτήρια και προπαντός να της εκχωρήσουν το εργαλείο της Αυτοδιοικητικής της μέριμνας και διαχείρισης.

Το 2010, η Πολιτεία στα πλαίσια εκσυγχρονισμού, οικονομίας και επικαιροποίησης του Αυτοδιοικητικού της συστήματος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, κατήργησε τον Δήμο Λ. Αιδηψού και ενέταξε την Περιφέρεια της Αιδηψού σε έναν νέο μεγάλο Δήμο, με έδρα την Ιστιαία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως το Λουτράκι και τα Καμένα Βούρλα, η έδρα του Δήμου διατηρήθηκε στις Λουτροπόλεις  για ευνόητους λόγους, κατ΄ απόλυτη αρμονία με τα Αυτοδιοικητικά σχήματα των λοιπών ευρωπαϊκών λουτροπόλεων, οι οποίες διανύουν περίοδο ακμής.

Μετά την πάροδο αρκετών χρόνων από την έναρξη της εφαρμογής του Καλλικρατικού νόμου, η ίδια η Πολιτεία αποδέχθηκε τις εύλογες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αιδηψού, για την καθοδική πορεία της Λουτρόπολης, εξ’ αιτίας των αστοχιών του «Καλλικράτη» και υποσχέθηκε να επανεξετάσει  την Αυτοδιοικητική της αυτοτέλεια. Οι λόγοι ήσαν προφανείς, διότι η απερίσκεπτη, μηχανιστική και εν τέλει άδικη εφαρμογή του Ν. 3852/2010, αντί να δώσει δύναμη ανάπτυξης στη Λουτρόπλη, έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, διότι:

·         Επαναπροσδιόρισε τον ρόλο της ως αντίβαρο της αγροκτηνοτροφικής Ιστιαίας στο οξύμωρο διοικητικό μόρφωμα.

·         Της αποστέρησε το δικαίωμα στην ανταποδοτικότητα, αναφορικά με τα οφέλη που θεωρητικά της αναλογούν από τις  καταβολές αυξημένων δημοτικών τελών  εξ’ αιτίας της τουριστικής δραστηριότητας.

·         Την απογύμνωσε από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, οργανισμούς κλπ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργική της επάρκεια και τις τουριστικές της δραστηριότητες.

·         Της αποστέρησε το δικαίωμα σύνταξης καθαρού επιχειρησιακού αναπτυξιακού σχεδίου και την υποχρέωσε σε σύμπραξη ενός γενικότερου και πολυσύνθετου σχεδίου, αν φυσικά ποτέ αυτό εκπονηθεί ή στην καλύτερη περίπτωση την υποχρέωσε  στην αποδοχή περιστασιακών, πυροσβεστικού χαρακτήρα έργων χωρίς συνοχή και απώτερη στόχευση.

·         Την υποχρέωσε στην άνευ όρων αποδοχή μιας διαρκούς φθίνουσας πορείας, χωρίς καμία ελπίδα ανατροπής, έστω και μέσα σ’ αυτό το  παράλογο Αυτοδιοικητικό μόρφωμα, επειδή η περιοχή της Αιδηψού αποτελεί πληθυσμιακή μειοψηφία και δεν πρόκειται ποτέ να αναδείξει δικό της δήμαρχο.

Από καταβολής του Δήμου Αιδηψίων, ολοκληρώθηκαν πολλές δημαρχιακές θητείες, άλλες επιτυχημένες και άλλες λιγότερο. Όμως,  ήσαν όλες θητείες που αφορούσαν κατ’ αρχήν την Αιδηψό και τα χωριά της και τα αποτελέσματα τους, καλά ή κακά,  ήταν επιλογή των εκλεγμένων αρχόντων της Αιδηψού και όχι αποτελέσματα ισορροπιών ετερόκλητων δημοτικών συμβούλων που πολλοί απ’ αυτούς ελάχιστες φορές έχουν επισκεφθεί την Αιδηψό.

Πρέπει λοιπόν να καταστεί σαφές στους Δημότες αλλά και στις εκάστοτε δημοτικές ηγεσίες,  ότι στόχος μας δεν είναι η αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην όποια δημοτική αρχή, η οποία ενδεχομένως  δυσκολεύεται στην διοίκηση του Καλλικρατικού μορφώματος αλλά η απόσχιση και η επανασύσταση του Δήμου μας.

Ο Δήμος είναι το στοιχειώδες θεσμικό εργαλείο που χρειάζεται η Λουτρόπολη και τα χωριά της, προκειμένου να αναταγεί η απεχθής κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει και να ξεκινήσει η ανάπτυξη, που θα ωφελήσει τους κατοίκους και το κράτος.

Επιτέλους είναι ντροπή, οι περισσότερες λουτροπόλεις της Ευρωπαϊκής Ηπείρου να ευημερούν και η Αιδηψός, φερόμενη μεταξύ των αρχαιοτέρων και των σπουδαιοτέρων,  να διαχειρίζεται μιζέρια και να μετρά μόνον πληγές.

Ο νόμος,  μας δίνει το δικαίωμα της οργάνωσης και διατύπωσης του αιτήματος για τον επαναπατρισμό του Δήμου.

Εμείς οι Αιδηψιώτες πρέπει να το πιστέψουμε και ενωμένοι να το διεκδικήσουμε!

Η στάση μας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον επαναπατρισμό του Δήμου μας!

 

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: