Home > Hot ! > Καθοριστική η επέμβαση της ΝΙΚΟΦΑΡΜ για τον εντοπισμό της φωτιάς της 23ης Μαΐου 2022 [video]

Καθοριστική η επέμβαση της ΝΙΚΟΦΑΡΜ για τον εντοπισμό της φωτιάς της 23ης Μαΐου 2022 [video]


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Οι περσινές εφιαλτικές φωτιές δεν άφησαν ανεπηρέαστους πολλούς από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της βόρειας Εύβοιας. Η ΝΙΚΟΦΑΡΜ Ιχθυοκαλλιέργειες ευαισθητοποιημένη από τις φωτιές του Αυγούστου του 2021 γνωρίζοντας ότι πρέπει να προστατευτεί ο τελευταίος πνεύμονας της περιοχής μας, προέβη άμεσα σε πέντε ενέργειες. Ο Διευθυντής της ΝΙΚΟΦΑΡΜ  Χάρης Νικολάου δήλωσε στο palmosev.gr: «Εμπνεόμενοι από τις περσινές ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις που βοήθησαν αποτελεσματικά στην πυρόσβεση, πήραμε όχημα πυρόσβεσης μόνιμα σταθμευμένο στις εγκαταστάσεις της ΝΙΚΟΦΑΡΜ, με σκοπό την προστασία της  ευρύτερης δασικής  περιοχής. Προμηθευτήκαμε drone, ενώ παράλληλα εκπαιδεύσαμε το προσωπικό στο χειρισμό, φτιάξαμε ομπρέλα πυροπροστασίας (με 10 μπεκ) για τις δικές μας εγκαταστάσεις και την ασφάλεια του προσωπικού μας, με ένα περιμετρικό σύστημα εκτόξευσης νερού.  Τέλος τοποθετήσαμε δεξαμενή 30 κυβικών νερού με πυροσβεστικούς ταχυσυνδέσμους που γίνεται αναπλήρωση με νερό για άμεση πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, ώστε να είναι αξιόμαχη ανά πάσα στιγμή.

 

Παράλληλα ο κ. Παύλος Νικολάου επισημαίνει: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δασαρχείο για την άδεια που μας έδωσε να δημιουργήσουμε ζώνη πυροπροστασίας για τις εγκαταστάσεις μας ενώ παράλληλα  μας συμβουλεύει και μας καθοδηγεί για τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας του δάσους πλησίον μας.  Είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Λιχάδας και σε άμεση ενημέρωση  από την Πυροσβεστική για τις ενέργειες που κάνουμε διότι η Πυροσβεστική έχει τον πρώτο λόγο στην κατάσβεση της φωτιάς».

                                                                                       Σύστημα πυροπροστασίας της ΝΙΚΟΦΑΡΜ

Τα σημάδια της φύσης και το ιστορικό της κινητοποίησης

Το προηγούμενο βράδυ, το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου 2022  είχαν πέσει κεραυνοί στην περιοχή, αλλά λόγω της αυξημένης υγρασίας, της βροχής, της νύχτας και της χαμηλής έντασης του ανέμου δεν εκδηλώθηκε η φλόγα. Σιγόκαιε όμως. Η φλόγα έγινε αντιληπτή όταν έπεσε το φορτίο υγρασίας.

Έτσι γύρω στις 14:00  το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Μαΐου 2022 εργαζόμενοι από το προσωπικό  της ΝΙΚΟΦΑΡΜ στα κλουβιά, είδαν καπνό να βγαίνει από το δάσος στην περιοχή Πηγάδια (στη νοητή ευθεία του ΠΟΡΤΟ ΠΕΥΚΟ) χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί σε πρώτο χρόνο που βρίσκεται η εστία της φωτιάς. Αμέσως σηκώθηκε το drone και καθοδήγησε το όχημα της ΝΙΚΟΦΑΡΜ, να εντοπίσει και να φτάσει άμεσα στο σημείο της φωτιάς, από όπου και έστειλε το στίγμα των συντεταγμένων και οδηγίες καθοδήγησης ώστε να φτάσει σε μας η Πυροσβεστική.

Δείτε το video

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πυροσβεστικό όχημα που είχε δωριστεί στην Κοινότητα της Λιχάδας έσπευσε αμέσως μετά την ενημέρωσή μας. Έτσι αξιοποιήθηκε η δωρεά με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο. Σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκε η Π.Υ.Ιστιαίας στο σημείο από όπου και ξεκίνησε η προσπάθεια κατάσβεσης.

 

Δεύτερη εστία φωτιάς

Για την δεύτερη εστία, που ήταν διπλή, η μία στον Άγιο Βλάση κοντά στη Λιχάδα, και η άλλη στην παραλία Αγαπητού δίπλα στο Φάρο Βασιλίνας η ΝΙΚΟΦΑΡΜ σήκωσε το drone όπου πάλι στάλθηκαν φωτογραφίες στην πυροσβεστική ομάδα Λιχάδας και στην Π.Υ .Ιστιαίας και ξεκίνησε άμεσα η κατάσβεση με τα αεροπλάνα γιατί ήταν δύσκολη πρόσβαση για πεζοπόρα τμήματα».

Δείτε το video

«Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση ήταν ο εντοπισμός της φωτιάς γιατί όταν την βλέπεις από την θάλασσα ή από τον δρόμο κάτω, ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί η φωτιά σε μια τόσο μεγάλη έκταση είναι το drone, το οποίο η ΝΙΚΟΦΑΡΜ διαθέτει και το προσωπικό μας γνωρίζει πολύ καλά τους δασικούς δρόμους της περιοχής, σημειώνει ο κ. Νικολάου. Το προσωπικό μας έχει λάβει καθοδήγηση από την Πυροσβεστική και διαθέτουμε το drone και χειριστή drone για τον άμεσο εντοπισμό των πιθανών εστιών και στη συνέχεια διαθέτουμε το όχημα για μια άμεση πρώτη επέμβαση στο σημείο».

Συμπεράσματα

Μετά από αυτή την επιτυχή κατάσβεση της φωτιάς αθέλητα προκύπτουν συμπεράσματα που με καλή διάθεση καταγράφουμε από το palmosev.gr, ώστε να προστατεύουμε τον τόπο μας, αποτελεσματικότερα. Καλό θα είναι η πυροσβεστική να προμηθευτεί δικά της drone ακόμη και με θερμικές κάμερες, ώστε να μπορεί να βρίσκει άμεσα τις πιθανές εστίες φωτιάς και να μειώνει τον χρόνο επέμβασης. Παράλληλα  με χαρτογράφηση ακόμη και των πιο δύσβατων μονοπατιών, με αύξηση σε περιπολίες ώστε  να αισθανόμαστε κι εμείς  οι κάτοικοι πιο ασφαλείς, να προστατεύεται το πολύτιμο φυσικό μας περιβάλλον κι οι περιουσίες μας.

Η δράση της ΝΙΚΟΦΑΡΜ, ας παρακινήσει  ακόμη περισσότερους ιδιώτες να ευαισθητοποιηθούν, ακόμη περισσότερες εθελοντικές ομάδες, περισσότερες εταιρείες ανάλογα με το μέγεθός  και την δυνατότητα που έχουν, ώστε να μην ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές μέρες του Αυγούστου του 2021 που δημιούργησαν μεγάλες πληγές στο φυσικό περιβάλλον και ανάγλυφο του τόπου μας, στις περιουσίες των ανθρώπων, στην οικονομία της βόρειας Εύβοιας. Θα ήταν πραγματικά ευτύχημα να υπήρχαν κι άλλες εταιρείες με τον ανάλογο  εξοπλισμού είτε πυροσβεστικών οχημάτων είτε άλλων μέσων, προκειμένου να προστατεύεται ο τόπος μας αποτελεσματικά.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: