Home > Αστυνομικά- Καιρός > Οι κατολισθήσεις «έφαγαν» το δρόμο στον Άγιο Νικόλαο Ελληνικών

Οι κατολισθήσεις «έφαγαν» το δρόμο στον Άγιο Νικόλαο Ελληνικών


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Εξακολουθεί να μαίνεται το έντονο καταλοσθητικό φαινόμενο που άρχισε στην παραλία Άγιος Νικόλαος των Ελληνικών, το Δεκέμβριο του 2009, απειλώντας σπίτια, καταστήματα και περιουσίες. Επίσης το συγκεκριμένο φαινόμενο τείνει να αποκόψει εντελώς την παραλία του Αγίου Νικολάου, αφού σιγά – σιγά καταστρέφει και το δρόμο που οδηγεί σ’ αυτή. Επίσης βάζει ταφόπλακα στην προοπτική περαιτέρω τουριστικής της ανάπτυξης.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής, που βλέπουν πλέον, ότι οι επιχειρήσεις και οι περιουσίες τους κινδυνεύουν να βρεθούν στη θάλασσα. Την αγανάκτησή τους μεγαλώνει και το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν επιδείξει μεγάλη αδιαφορία.

Από τον Οκτώβριο του 2010 εννέα κάτοικοι της παραλίας του Αγίου Νικολάου είχαν υπογράψει επιστολή, που θα κοινοποιούσαν προς τον τότε Δήμο Αρτεμισίου, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια, όλες τις αρμόδιες για το θέμα Υπηρεσίες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτή η επιστολή δεν εστάλη τότε γιατί, όπως ενημερώνει ένας από τους υπογράφοντες, ο κ. Νίκος Κελεπούρης, υπήρχε κίνδυνος να βρεθεί στον κάλαθο τον αχρήστων, λόγω της μεταβατικής κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει οι ΟΤΑ από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Στις 4 Απριλίου όμως η επιστολή αυτή εστάλη με επιπλέον αποδέκτες και τους Βουλευτές του Νομού, αφού όπως τονίζουν στο διαβιβαστικό της, το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει επεκταθεί και συνεχίζει να υφίσταται, αλλά η Δημοτική Αρχή του Νέου Δήμου δεν έχει εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτό.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Παραθέτουμε την επιστολή που έχουν συνυπογράψει από τον Οκτώβριου του 2010 οι κάτοικοι της παραλίας Αγίου Νικολάου, η οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που υπάρχει, καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και εξακολουθούν να δημιουργούνται από το κατολισθητικό φαινόμενο.

«Κυρίες, κύριοι

Το Δεκέμβριο του 2009 έγινε καθίζηση πρανούς εκτάσεως, στην παραλία Αγίου Νικολάου Ελληνικών, σε συνέχεια άλλης καθίζησης σε διπλανό τμήμα που είχε λάβει χώρα προ πέντε και πλέον ετών. Όλοι εμείς που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή περιμέναμε την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν τα εδάφη από την πρώτη καθίζηση και με ανησυχία όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούμε, ότι  δυστυχώς είμαστε εγκαταλελειμμένοι στην τύχη μας.

Στο χώρο πάνω και γύρω από την υπό καθίζηση περιοχή διατηρούμε καταστήματα οικίες, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και οικόπεδα τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη θάλασσα κυριολεκτικά. Σημειωτέον, ότι τα εδάφη και αυτά που δεν έχουν υποστεί καθίζηση, αποτελούν συνέχεια των περιουσιών μας τα οποία χώρισε η διερχόμενη αγροτική – δημοτική οδός. Την τελευταία πενταετία έχει εμπλακεί και το Δασαρχείο Ιστιαίας, ενεργώντας με χαρακτηρισμούς ως δασικές εκτάσεις των εδαφών αυτών, γι’ αυτό έχουμε προσφύγει ορισμένοι εκ των ιδιοκτητών στο αρμόδιο όργανο, την επιτροπή επίλυσης δασικών διαφορών, απ’ το οποίο δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση.

Κάποια στιγμή ο πρώην Δήμαρχος Αρτεμισίου Γιάννης Κωνστανινίδης επιχείρησε να αποκαταστήσει τη ζημιά, αλλά για κάποιους λόγους, περισσότερο γραφειοκρατικούς και συνεννόησης μεταξύ Υπηρεσιών, που εμείς δεν καταλαβαίνουμε, σταμάτησε η αποκατάσταση, αφού έπεσαν κάποιο τόνοι μπετόν στη βάση της υπό καθίζησης περιοχής, δημιουργώντας αναγκαστικά μια ασχήμια για όλη την εικόνα της γραφικότατης κατά τα άλλα παραλίας Αγίου Νικολάου Ελληνικών. Στη συνέχεια ήρθε ο επόμενος Δήμαρχος κ. Χριστοφής Ζάχος, ο οποίος μετέφερε στο σημείο αδρανή υλικά (πέτρες, χαλίκια), και τα οποία μαζί με ένα παλιό εκσκαφέα «κοσμούν» εδώ και 10 μήνες περίπου την παραλία μας, συμπληρώνοντας την ήδη διαμορφωμένη… «ομορφιά». Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο το φαινόμενο συνεχίστηκε κοντά στην πρώτη καθίζηση και χωμάτινοι όγκοι μαζί με το μισό δρόμο κατρακύλησαν στη θάλασσα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκοπεί η επικοινωνία με τις διπλανές παραλίες από αυτόν το δρόμο και στην άκρη στέκει ένα στενό – στενό και επικίνδυνο μονοπάτι. Από μέρους μας υπήρξε τακτική επικοινωνία προς το Δήμαρχο Αρτεμισίου, ο οποίος μας διαβεβαίωνε ξανά και ξανά, ότι αρχίζει η αποκατάσταση, σε 10 μέρες ξεκινάμε ή ήδη το έχει αναλάβει εργολάβος, έχει τελειώσει και άλλες τέτοιες υποσχέσεις που τακτικότατα ακούμε από τα χείλη των πολιτικών και των πολιτευόμενων στη χώρα μας.

Προ 5μήνου περίπου, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, από εξ’ επίτηδες διαρροές, μάθαμε ότι είναι πολύ δύσκολο να ενεργήσει ο Δήμος Αρτεμισίου προς αποκατάσταση της ζημιάς, εφ’ όσον υπάρχει εμπλοκή από συναρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την Κτηματική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και τη λιμενική αρχή. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δε, μας δήλωσε, ότι έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα και η κυρία Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Αφού διανύθηκε σχεδόν πλέον η τουριστική περίοδος, στην οποία εκτός από την οικονομική κρίση ήρθε και προστέθηκε και το παραπάνω πρόβλημα, ο δρόμος που περνάει μπροστά από τις ιδιοκτησίες και της επιχειρήσεις μας έχει καταστραφεί και τα διερχόμενα οχήματα δεν έχουν ούτε χώρο για στάθμευση, ούτε χώρο για να ελιχθούν και να γυρίσουν με αναστροφή και να αποκλείουν ουσιαστικά από το τουριστικό κοινό την περιοχή αυτήν που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας. Ήδη από την κατάσταση αυτή οι επιχειρήσεις δύο υπογραφόμενων έχουν πληγεί εξ’ αιτίας των κατολισθητικών φαινομένων. Εξάλλου όπου υπάρχει χώρος για στάθμευση, σταθμεύουν αυτοκίνητα και στη συνέχεια όποιος φτάσει μέχρι εκεί δεν έχει χώρο να ελιχθεί και αναγκάζεται να κάνει όπισθεν μέχρι 200 μέτρα προκειμένου να κάνει αναστροφή.

Οι ελπίδες μας πλέον εξανεμίστηκαν με την αδιαφορία των Υπηρεσιών σας και η αδιαφορία των εκπροσώπων αυτών είναι εμφανής, ούτε φαίνεται φως στον ορίζοντα. Η θέση των ιδιοκτησιών μας, συνεχώς και γίνεται δυσχερέστερη, αφού με τις συνεχείς βροχοπτώσεις των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου που ήταν έντονες στην περιοχή μας, η ήδη πληγωμένη αυτή περιοχή «καταπίνει», τον βρόχινο υδάτινο όγκο και μοιάζει να έχει τάσεις …επέκτασης. Τώρα που φεύγει λοιπόν ο χειμώνας, παρακαλούμε και απαιτούμε απ’ τις Υπηρεσίες σας, να ενεργήσετε ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη η περιοχή μας και να προφυλαχθούν οι ιδιοκτησίες και οι περιουσίες μας.

Τέλος σας κάνουμε γνωστό, ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αδράνεια και αδιαφορία των Υπηρεσιών μας, τότε δεν θα φταίει πλέον η φυσική καταστροφή, αλλά η συνέπεια της αδιαφορίας, αδράνειας, εγκατάλειψης των Υπηρεσιών σας. Σε περίπτωση λοιπόν που το φαινόμενο συνεχιστεί και από την επέκτασή του υποστούν ζημιές οι ιδιοκτησίες μας, τα σπίτια μας και οι επιχειρήσεις μας, θα στραφούμε νομικά πλέον εναντίον σας και εναντίον παντός υπευθύνου, δημόσιας αρχής ή φυσικού προσώπου για τις πράξεις ή παραλείψεις του στο χώρο, με ποινικές μηνύσεις, αλλά και αγωγές, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων και την αποζημίωση μας για τις ζημιές που έχουμε υποστεί.

Ευελπιστούμε, ότι θα τύχουμε της κατανόησης και των ενεργειών σας για τα παραπάνω αναφερόμενα».

Μετά τιμής

Οι υπογράφοντες διαμαρτυρόμενοι

Κυριακή Γεροκωσταντή του Χαραλάμπους, Χρήστος Γεροκωσταντής του Χαραλάμπους, Ευάγγελος Γεροκωσταντής, Νίκος Κελεπούρης του Ευσταθίου, Δημήτριος Γεροκωσταντής του Χαραλάμπους, Κυριάκος Κελεπούρης του Ευσταθίου,  Παναγιώτα Γεροκωσταντή του Αθανασίου, Ευάγγελος Γεροκωσταντής του Χαραλάμπους και Αθανάσιος Ξύδης του Θεοδώρου.

Γιάννης Δραπανιώτης


Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: