Το τοπίο στον αγροτικό κόσμο αρχίζει σιγά –σιγά να διαφοροποιείται κι αυτό γιατί μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, την αντίδραση για τον καθορισμό του επαγγελματία αγρότη, όλοι ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά εισπράττοντας μαζεμένες σοδιές. Κι ίσως ορισμένοι πια καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της επαγγελματικής ταυτότητας του βασικού επαγγελματία της χώρας μας. Του αγρότη
Οι πλατείες και τα καφενεία άδειασαν, τα περιβόλια γέμισαν από κόσμο για το μάζεμα του ευλογημένου καρπού και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από ανάλογες φωτο..
Η παλιά νοοτροπία και λογική θα βάλουμε εργάτες για το χωράφι και τις περισσότερες φορές αλλοδαπούς έχει ξεπεραστεί κι η κάθε οικογένεια φροντίζει να αξιοποιεί με τις δικές της δυνάμεις τη σοδιά της.
Ο μικρός κλήρος και η παράλληλη αγροτική εκμετάλλευση είναι μάλλον σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει πλέον ορισθεί, τα τελευταία σημεία που θα πρέπει να «χτενιστούν», ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, σε προβληματικές καταστάσεις. Ίσως οι συνεταιρισμοί οδηγήσουν σε πραγματικές οικονομίες κλίμακας με κερδοφόρες αγροτικές καλλιέργειες.
Υψηλή φέτος η παραγωγή ελιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, κάτι το οποίο αναμένεται να τονώσει αρκετά την τοπική οικονομία, αν σκεφτεί κανείς πως η ελιά ακόμη αποτελεί μια βασική πηγή εσόδων για πολλούς αγρότες στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, παρά το γεγονός της στροφής αρκετών στο σύκο.
Παραγωγοί, έμποροι και ελαιοτριβεία υποστηρίζουν, πως το εισόδημα που θα μπει στις τσέπες όλων είναι αυξημένο, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές αλλά ενώ όλοι συμφωνούν για την άριστη ποιότητα διαφωνούν για ποσότητα του λαδιού που αναμένεται να εξαχθεί.
Αιτία; Οι χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη του προηγούμενου μήνα και στις αρχές του τρέχοντος που ζάρωσαν τη βρώσιμη ελιά κι έτσι αυτή δεν είναι εμπορεύσιμη, αλλά μόνο ελαιοποιήσιμη. Παράλληλα η μεγάλη καρποφορία των δέντρων είχε ως αποτέλεσμα μικρό καρπό, άρα κατ΄ επέκταση και χαμηλότερη τιμή, στις βρώσιμες ελιές.
Το Palmosev.gr μίλησε με παραγωγούς, εμπόρους αλλά και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων για τη φετινή παραγωγή.
Παραγωγοί
Δείτε το Βίντεο
Ο Άγγελος Μισιρλής αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή είπε πως είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ τις τρεις προηγούμενες χρονιές, όμως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, αφού η περιοχή έχει κυρίως εμπορεύσιμες ελιές (Αμφίσσης, Καλαμών) και οι καιρικές συνθήκες τις έκαναν μη εμπορεύσιμες. Οι περισσότερες πήγαν για παραγωγή λαδιού με μειωμένο κέρδος. Παρόλα αυτά όμως η παραγωγή είναι μεγάλη και γενικά θα αποφέρει εισόδημα στην περιοχή. Σχετικά με την επεξεργασία του πυρήνα της ελιάς, ο κ. Μισιρλής είπε, πως αυτό το παίρνουν τα ελαιοτριβεία είναι κάτι που υπόκειται σε ειδική επεξεργασία και δεν γνωρίζει αν είναι εύκολο να το επεξεργαστούν και να το εμπορευτούν μόνοι τους οι αγρότες. Πάντως επεσήμανε πως οι αγρότες αν είναι ενωμένοι σε συλλογικότητες μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα και ότι είναι πολύ βασικό να γίνει διαχωρισμός για το ποιοι είναι επαγγελματίες αγρότες και ποιοι όχι.
Ο Κώστας Κερμανίδης μικροπαραγωγός στην περιοχή της Ιστιαίας μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν ελιές και δεν είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Όπως είπε, όσοι δεν είναι επαγγελματίες αγρότες δεν μπορούν να κόψουν τιμολόγια, ούτε να πάρουν λάδι. Άρα δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το βιός τους και αναγκάζονται να ψάχνουν να βρουν κάποιον να τους κόψει τιμολόγιο για να μπορέσουν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «να δώσουμε μια κλούβα ελιές να πάρουμε 30-40 ευρώ να πάρουμε ένα πακέτο τσιγάρα». Σχετικά με την παραγωγή ελιάς ανέφερε πως είναι καλύτερη από προηγούμενες φορές και πως φέτος είναι πολύ καλή και η αναλογία ελιάς –λαδιού είναι αρκετά ικανοποιητική.
Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ιστιαίας Παντελής Αλεξίου τόνισε ότι το 2017 είναι μια πολύ καλή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή στην περιοχή μας τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα
Δείτε το βίντεο
Θα υπάρξει αυξημένο εισόδημα σε παραγωγούς, εργάτες, εμπόρους και λιοτρίβια. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διάθεση του προϊόντος τους οι μη επαγγελματίες αγρότες επεσήμανε πως το να γίνει κι εδώ διαχωρισμός για το ποιοι είναι αγρότες επαγγελματίες και ποιοι όχι είναι κάτι που από μέρους της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση, όμως θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός γιατί «άλλο είναι να έχει κάποιος 50 δέντρα ελιές και άλλο 500 και να κάνει άλλη δουλειά. Άλλο να δώσει κάποιος 300 κιλά ελιές κι’ άλλο 15 τόνους».
Σχετικά με τις τιμές του προϊόντος, ο κ. Αλεξίου ανέφερε ότι οι σοβαροί επαγγελματίες έχουν δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους δεν δίνουν κατευθείαν το προϊόν αλλά περιμένουν τη χρονική στιγμή που θα υπάρξουν καλύτερες τιμές.
Συγκεκριμένες προτάσεις για τα υποπροϊόντα της ελιάς, όπως ο πυρήνας, δεν υπάρχει από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιστιαίας, αφού ακόμα δεν έχουν γίνει κανονικές εκλογές ώστε να αρχίσει τη δράση του. Εκφράζοντας τις δικές του απόψεις ο κ. Αλεξίου τόνισε πως τον πυρήνα τον παίρνουν τα ελαιοτριβεία, αλλά η επεξεργασία του είναι αρκετά ρυπογόνα.
Αναφορικά με τις εκλογές του Αγροτικού Συλλόγου ο κ. Αλεξίου επεσήμανε πως μόλις είναι έτοιμο το καταστατικό απ’ το Πρωτοδικείο θα γίνουν άμεσα εκλογές.
Κάτι που επεσήμανε και δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα είναι πως η αμοιβή του ελαιοτριβείου εδώ είναι ανάλογη με την ποσότητα της ελιάς που πάει ο παραγωγός και όχι με το πόσο λάδι θα βγει, όπως είναι σε άλλες περιοχές. Αυτό όπως τόνισε ο κ. Αλεξίου, ειδικά σε χρονιές που δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή λαδιού είναι ζημιογόνο για τους παραγωγούς.
Μεγάλη σοδειά, αλλά όχι καλή η χρονιά. Αυτό ανέφερε στο Palmosev ο παραγωγός αλλά και αντιπρόσωπος εμπόρου ελιάς Βαλάντης Τσίτας. Μη καλή χρονιά σύμφωνα με τον κ. Τσίτα, οφείλεται τόσο στην πολυκαρπία των δέντρων που έφερε και μικροκαρπία, αλλά στις ξηρασίες Αυγούστου Σεπτεμβρίου που πήγαν τη συγκομιδή της βρώσιμης 20 μέρες πίσω. Επίσης σχετικά με την τιμή, ο Βαλάντης Τσίτας ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιημένος. «Μπορεί η Αμφίσσης να είχε ένα μέσο όρο 90 λεπτά το κιλό και οι Καλαμών 1,20 με 1,30, όμως χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και τα κοστολόγια του παραγωγού, οπότε η τιμή δεν είναι ικανοποιητική» είπε χαρακτηριστικά. Όσο για την ποιότητα, οι ελιές της Β. Εύβοιας είναι εξαίρετης ποιότητας, χωρίς δάκο και πολύ καλύτερες από άλλες περιοχές ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καλής ποιότητας είναι και το λάδι που βγάζει η περιοχή, ανέφερε ο κ. Τσίτας με τιμές αρκετά ικανοποιητικές από 3-3,2 ευρώ το κιλό. Η καλή ποιότητα λαδιού, οφείλεται όχι μόνο στην ελιά αλλά και στο ότι ο κόσμος δεν μαζεύει σχεδόν καθόλου πεσιά. Βέβαια ανέφερε πως η ποσότητα του λαδιού, αλλά και η ποιότητά του εξαρτάται εν πολύ από την περιοχή που βρίσκεται το κτήμα.
Σημαντικό πρόβλημα φέτος, όπως είπε ήταν οι πρωινές πάχνες που ζάρωσαν την ελιά και έτσι οι περισσότερες από εμπορεύσιμες έγιναν ελαιοποιήσημες.
Σχετικά με το αν οι παραγωγοί ενωμένοι θα μπορούσαν να πετύχουν πολύ περισσότερα ο κ. Τσίτας είπε, «αν υπήρχε όχι συνεταιρισμός, αλλά ακόμα και μικρές ομάδες παραγωγών που θα έφτιαχναν αποθήκες για το προϊόν, μετά θα μπορούσαν να κάνουν άλλα παζάρια με τους εμπόρους και να πετύχουν πολύ καλύτερες τιμές. Όταν πας με 1-2 τελάρα για να πάρεις 10 και 20 ευρώ σίγουρα δεν πετυχαίνεις τίποτα. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι τιμές είναι πολύ καλύτερες γιατί υπάρχει καλύτερη οργάνωση».
Κλείνοντας επεσήμανε ότι «κανένας έμπορος δεν επωμίζεται το κόστος να έρθει στην περιοχή μας να πάρει ελιές αν δεν είναι εξαίρετη η ποιότητά τους. Αν το καταλάβουν αυτό όλοι οι παραγωγοί τότε μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε πολύ περισσότερα.
Ο Βαλεντίν εργάτης σε ελαιοπερίβολα από την Αλβανία τόνισε ότι η παραγωγή είναι μεγάλη, όμως η αναλογία λαδιού στην αρχή της συγκομιδής ήταν μικρή, τώρα όσο παραμένουν οι ελιές πάνω στο δέντρο η αναλογία γίνεται όλο και πιο μεγαλύτερη.
Ο παραγωγός κ. Σβεντζούρης ανέφερε πως είναι μια αρκετά καλή χρονιά, αλλά οι καιρικές συνθήκες πήγαν πίσω την συγκομιδή. Σχετικά με το λάδι ανέφερε, ότι υπάρχουν κτήματα -κυρίως τα πιο ορεινά- που η αναλογία λαδιού ελιάς είναι μεγάλη, ενώ στα παραθαλάσσια η αναλογία είναι μικρότερη.
Ελαιοτριβεία
Δείτε τα βίντεο
Οργασμός εργασίας υπάρχει στα ελαιοτριβεία της περιοχής, τα οποία δουλεύουν νυχθημερών για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς. Ας δούμε όμως τι δηλώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων.
Η κ. Καΐρη ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου στους Ωρεούς, τόνισε πως η φετινή παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή μετά από αρκετές άσχημες χρονιές κάτι που όπως είπε το χρειαζόταν ο κόσμος. Παραγωγή ελιάς υπάρχει ακόμα και η δουλειά στα ελαιοτριβεία είναι ακόμη πολύ μεγάλη. Σχετικά με την αναλογία ελιών – λαδιού η κ. Καΐρη επεσήμανε πως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η περιοχή που βρίσκονται τα κτήματα, το πόσο φορτωμένο είναι ένα δέντρο και πόσο ώριμες είναι οι ελιές. Τώρα για τα υποπροϊόντα της ελιάς, όπως ο πυρήνας η. κ. Καΐρη δήλωσε, πως μετά από ειδική επεξεργασία ο πυρήνας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας στο ελαιοτριβείο, τα φύλλα της ελιάς σαν λίπασμα στα χωράφια, ενώ το λιόνερα πηγαίνουν και εναποτίθενται σε ειδικά σημεία.
Ο κ. Παπαναστασίου ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου τόνισε πως η φετινή σοδειά είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει μόνο μεγάλη ποσότητα, αλλά και πολύ καλή ποιότητα τόσο στην ελιά, όσο και στο παραγόμενο λάδι, το οποίο όπως επεσήμανε είναι πολύ χαμηλής οξύτητας. Χαρακτηριστικά όπως είπε φέτος οι ελιές δεν είχαν δάκο. Η ποσότητα του λαδιού που εξάγεται ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται το κτήμα και τέλος τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να διαλέγει το σωστό ελαιοτριβείο ώστε να έχει τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις.
Εμπόριο
Δειτε το βίντεο
κανοποιημένοι απ’ την φετινή παραγωγή ελιάς είναι οι έμποροι της περιοχής. Ο Δημήτρης Τσούτσικας γνωστός στην περιοχή και ως «Ντούνος» μιλώντας στο Palmosev.gr επεσήμανε πως φέτος η παραγωγή ήταν πολύ καλή. Όμως ο καιρός δημιούργησε προβλήματα και πολλές βρώσιμες, εμπορεύσιμες ελιές πήγαν αναγκαστικά για λάδι. Όμως οι τιμές ήταν αρκετά υψηλές «Η Αμφίσσης ξεκινούσε από 1,30 ευρώ και η Καλαμών αρκετά πιο πάνω κι έτσι ο κόσμος πήρε πολλά χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε ότι η φετινή παραγωγή θα τονώσει πάρα πολύ την τοπική οικονομία.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr