Home > Video - Reportage > [video]ΕΕΑ – Γ. Τσιρώνης: Περιβαλλοντικές πολιτικές και επιχειρήσεις

[video]ΕΕΑ – Γ. Τσιρώνης: Περιβαλλοντικές πολιτικές και επιχειρήσεις


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενεργείας, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και είχε συνάντηση και ευρύ διάλογο με τη Διοίκηση και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Περιεχόμενο του διαλόγου ήταν η ενημέρωση για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, η τήρηση της νομοθεσίας για την ανακύκλωση υλικών και συσκευασιών, τα συμβόλαια αστικής επαγγελματικής ευθύνης για το περιβάλλον, η ενεργειακή πρακτική των επιχειρήσεων, η πολιτική της «κυκλικής οικονομίας», οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων κ.α. Ακολούθησε ευρύς διάλογος με τα μέλη του ΔΣ του ΕΕΑ.

main_eea-tsironis-ypourgeio_perivallontos_7

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υποδεχόμενος τον κ. Τσιρώνη έθεσε τα θέματα που συνδέουν το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδίως, στα προβλήματα της ανακύκλωσης, στων περιβαλλοντικών αστικών ασφαλειών, στα «πράσινα κτήρια» και πως επιδοτούνται οι επιχειρήσεις γι αυτό και στα γενικά περιβαλλοντικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ακόμη στη συνολική ευθύνη όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία ανάγεται σε κοινωνικό και σε παγκόσμιο θέμα.

main_EEA_TSIRONIS_29.6.2016_____12_

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στη γενική πολιτική της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καθώς και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για επίλυση σειράς προβλημάτων που προκύπτουν.

Ειδικότερα ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Σοβαρό θέμα που ενδιαφέρει άμεσα είναι αυτό της σύναψης συμβολαίων αστικής επαγγελματικής ευθύνης  για την περίπτωση επέλευσης περιβαλλοντικού κινδύνου. Αυτό είναι μια οδηγία της ΕΕ την οποία έπρεπε ήδη να έχουμε εφαρμόσει σαν χώρα γιατί αφορά στην προστασία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Στη χώρα μας υπάρχει μια κακή νοοτροπία ότι η περιβαλλοντική πολιτική προκαλεί επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζεται σαν κόστος, σαν «χαράτσι»!

Στην πραγματικότητα η προστασία δια μέσω των συμβολαίων αστικής ευθύνης για το περιβάλλον είναι πολλαπλώς συμφέρουσα διότι τα ασφάλιστρα που δίδονται ισομοιράζονται στα ασφαλισμένα ακίνητα ενώ χωρίς αυτά, όταν επέλθει ο περιβαλλοντικός κίνδυνος, οι εταιρείες επιβαρύνονται πολλαπλάσια από τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν από αυτό το λόγο και η κοινωνία υπέστη τις ανάλογες συνέπειες.

Τα συμβόλαια αστικής ευθύνης ορίζουν τα όρια του περιβαλλοντικού κινδύνου και προστατεύουν την επιχείρηση από κακόπιστους διεκδικητές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προστατεύουν τους πελάτες από άσχετες, κακόπιστες και εκβιαστικές διεκδικήσεις.

Όταν υπάρχουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια, οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις τι πρέπει να πράττουν για την τήρηση των περιβαλλοντικών  κανόνων και δρουν έτσι ως θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Επιβάλλεται να αποκτήσουμε πνεύμα για επιχείρηση ενεργειακά αποδοτική, αλλά λόγω ίσως κρίσης το παραβλέπουμε.

Μια στροφή προς ενεργειακή κατεύθυνση θα δώσει πολλά οφέλη και κέρδη στις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να προβούν στη σχετική επένδυση. Ήδη ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλα για την ενίσχυσή τους.

Η νέα αντίληψη που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη για το περιβάλλον είναι πλέον η «κυκλική οικονομία», η οποία αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις φάσεις του.

Κυκλική οικονομία σημαίνει οικονομία φυσικών πόρων  οι οποίοι είναι πεπερασμένοι και δημιουργία νέου πλούτο από ύλες που προέρχονται από χρησιμοποιημένα ανακυκλούμενα υλικά. Τίποτα δεν πετάμε, όλα τα αναδημιουργούμε και α αξιοποιούμε για νέα χρήσιμα είδη.

Μια νόμιμη και κανονική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας δίνει τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία.

main_EEA_TSIRONIS_29.6.2016_____11_

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: