Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Β. Αποστόλου: Σε ναυάγιο εξελίσσεται η απογραφή του αγροτικού χώρου

Β. Αποστόλου: Σε ναυάγιο εξελίσσεται η απογραφή του αγροτικού χώρου


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών: «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

“Θα μιλήσω μόνο για την απογραφή.

Η προηγούμενη είχε ως χρόνο αναφοράς το 2010, που η χώρα μας έμπαινε σε μνημόνια. Η τωρινή έχει το 2020 που βίωσε τις επιπτώσεις μιας πανδημίας που δε μπορέσατε κύριοι της κυβέρνησης να διαχειριστείτε.

Ζούμε μια τραγωδία. Καθημερινά συμπολίτες μας χάνονται. Βυθίζονται στο πένθος, στην απελπισία και στην ανασφάλεια.

Το 2020 άφησε και μια άλλη σκληρή πραγματικότητα: Τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Και βέβαια δεν έμεινε εκτός επιπτώσεων ούτε ο αγροτικός χώρος.

Τις επιπτώσεις αυτές δεν τις αντιλήφθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεώρησε ως μεγάλη στήριξη στο χώρο τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο σεβασμός σε ένα χώρο που όχι μόνο αγωνίζεται να σταθεί όρθιος, αλλά και για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας.

Όταν εμείς παραλάβαμε τη διακυβέρνηση ο αγροτικός χώρος ήταν ήδη σε καθοδική πορεία. Όμως παρά τις γενικευμένες απαιτήσεις διόρθωσης των πάντων από την πρώτη κιόλας μέρα, δώσαμε ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρω: Από την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης μέχρι τη λήξη της κρίσης η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας από το 2,7% έφτασε στο 3,9%, η απασχόληση από το 11% στο 12% και το έλλειμμα από τα 2 δις ευρώ σε ελάχιστα εκατ. ευρώ.

Τι κάναμε εμείς το Γενάρη του 2015, όταν παραλάβαμε το Υπουργείο χωρίς να υπάρχει πανδημία, αλλά υπήρχαν μνημόνια και βρεθήκαμε μπροστά σε 1,3 δις πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας εξ΄αιτίας της κακής διαχείρισης των κοινοτικών πόρων την προγραμματική περίοδο 2007-2013, που εσείς κυβερνούσατε και σε καταλογισμό ανακτήσεων από τον αγροτικό χώρο περί το 1,5 δις για ενισχύσεις που είχαν δοθεί από δικές σας κυβερνήσεις  χωρίς την έγκριση της Ε. Επιτροπής.

Καταφέραμε να μας επιστραφούν 450 εκατ.ευρώ, που πρέπει να δοθούν στους αγρότες, από τα πρόστιμα και να ανακληθούν 375 εκατ. από τους καταλογισμούς, δηλαδή ένα όφελος για τη χώρα μας 825 εκατ.

Το κλειδί στην πρώτη απόφαση ήταν ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες και για τη δεύτερη η σωστή συνεργασία με τους συνεταιρισμούς. Θα ΄χουμε κι άλλες επιστροφές από τη διαχείριση που η δική μας κυβέρνηση έκανε.

Παράλληλα βέβαια με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων βάλαμε τάξη και στις πληρωμές των ενισχύσεων.

Γνωρίζει πλέον ο αγρότης με την έναρξη της προγραμματικής περιόδου πόσα χρήματα θα πάρει και σε ποιο χρόνο, ώστε να προγραμματίζει κι αυτός τη πορεία της δραστηριότητάς του.

Οι πληρωμές καταφέραμε να γίνονται με σαφές χρονοδιάγραμμα, γνωστό στους δικαιούχους, χωρίς να επιβληθεί στη χώρα μας κανένα πρόστιμο .

Βέβαια εσείς στις πρόσφατες πληρωμές των ενισχύσεων δεν καταφέρατε να το υπηρετήσετε. Τα κάνατε θάλασσα.

Η τωρινή απογραφή δεν πρέπει να είναι μια απλή απεικόνιση, όπως ήταν οι προηγούμενες, για πολλούς λόγους, με βασικότερο ότι ο αγροτικός χώρος αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τα ερωτήματα πολλά :

Είχε καμία συμμετοχή στη σύνταξη του ν/σ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Τι θα γίνει με την αταξία που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις δημόσιες αγροτικές γαίες;

Εμείς ιδρύσαμε τον Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών (ΟΔΙΑΓΕ) με σκοπό να διαχειριστεί μεταξύ άλλων και χιλιάδες «αχαρτογράφητα» αγροτικά ακίνητα, σε περιοχές εξαιρετικά κρίσιμες ακόμα και για το εθνικό μας συμφέρον.

Δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον κατήργησε. Πολλά τα ερωτήματα που θα εμφανιστούν στη διαδικασία της απογραφής.

Πως θα αντιμετωπίσετε τις περιπτώσεις καταπάτησης αγροτικών εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου; Θα εφαρμόσετε την αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυση, που έγινε υποχρεωτική ή θα την παραπέμψετε στις καλένδες, όπως γίνεται με όλα τα προβλήματα του αγροτικού χώρου;

Πως επίσης θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων αντιρρήσεων και ενστάσεων στις εκτάσεις που δηλώνονται στον ΟΣΔΕ; ΑΝ τις αποδεχτείτε χωρίς εξέταση θα έχετε πρόβλημα με το ΣτΕ.

Πως θα απογραφούν τα χιλιάδες ακίνητα συν/σμών και ιδιωτών που αυτή την ώρα ξεπουλιούνται από τον ειδικό εκκαθαριστή και τα ξένα φανς; Και τι θα γίνει με τις οφειλές τους; Θα μας ενημερώσετε κάποια μέρα;

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα τα παρακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκ του μακρόθεν ή έχει ήδη προδιαγράψει τη πορεία τους: να τα δώσει σε ιδιώτες . Τελικά τι απογραφή θα κάνετε;

Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη συνδέεται με τη μάχη να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός και να μην υπάρξει άμεση και πλήρης εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών- μελών. Και η δεύτερη με τη προώθηση της γεωργίας της γνώσης, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς όμως η χώρα μας δεν έχει ούτε καν καταθέσει στην Ε. Επιτροπή το δικό της στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ.”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: