Home > Hot ! > Το ΣΧΕΔΙΟ 2 – Γίναμε …«οικιστές» στον τόπο μας και δε το ξέραμε

Το ΣΧΕΔΙΟ 2 – Γίναμε …«οικιστές» στον τόπο μας και δε το ξέραμε


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022 στα Λ. Αιδηψού, είδαμε με μεγάλη προσοχή το ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού και του Ιωάννη Λαζάρου

«Το ΣΧΕΔΙΟ 2 Πάρτι συνεργειών», ξεκίνησε την αναδρομή λίγο ΠΡΙΝ τη λήξη της εφιαλτικής πυρκαγιάς του  Αυγούστου του 2021.

Στο σημείο που ο πρωθυπουργός της χώρας, χωρίς αντίδραση, ανέθεσε προφορικά –λόγω καλού έντιμου Αυτοδιοικητικού κι όχι μόνο βίου- στον Σταύρο Μπένο την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας!

Το θέμα που εστιάζει αφορά στην δράση του ιδιότυπου Συλλόγου «Διάζωμα», τα Εταιρικά μέλη, το χορηγικό κίνημα και φυσικά το νέο δάσος, που έχουμε να περιμένουμε!

«Δεν έχουμε αυτάρκεια» χάθηκε η ελευθερία μας, τονίζουν οι κάτοικοι, εστιάζοντας στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά .

Η αλλαγή χρήσης γης , όπως και το νέο πολεοδομικό σχέδιο, με τον φόβο του πλήρους αποχαρακτηρισμού όλης της περιοχής (δεν ήρθαν για αυτοψίες), τον ρόλο της  ιδιωτικής ασφάλισης, και το μέλλον του υγροβιότοπου στα Κανατάδικα.

Η ανάπτυξη της ΒΙΠΕ στο Μαντούδι, κι οι υποψίες μήπως  ήρθε η ώρα να ξεκινήσει, ενεργοποιώντας τους φούρνους να λιώσει …σκουπίδια!

Το ΣΧΕΔΙΟ 2 αναφέρεται σε θεσμική εκτροπή, η οποία παρακάμπτει τόσο τον πρώτο όσο και τον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι, ακολουθούν τον πρόγραμμα της Ανασυγκρότησης.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ΛΑΟΥ, δεν αντιδρούν και συνεργάζονται ευελπιστώντας ότι παρακάμπτοντας τις αυστηρές γραφειοκρατικές διαδικασίες θα υπάρχει όφελος για τον τόπο.

Έτσι στην πράξη επιχειρείται stop στην γεωργική εκμετάλλευση, με μακροπρόθεσμο σχέδιο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής για υψηλά βαλάντια, που όμως θα φέρει τους ντόπιους σε δεινή επαγγελματική θέση.

Αναφορά γίνεται και στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, και στην απαξίωση του δημόσιου υδροθεραπευτήριου των Λ.Αιδηψού, που περιμένει ως …Μεσία τον ιδιώτη που θα «αναβαθμίσει την περιοχή, δεσμεύοντας το ιαματικό νερό!

Η κλιματική κρίση με το πράσινο ομόλογο και η αγορά των ομολόγων άνθρακα, μπαίνει επίσης στο κάδρο.

Ο νόμος που αναφέρει ότι δεν υποχρεούσαι να αναδασώσεις μια περιοχή αν από πριν είχε άδεια για …ανεμογεννήτριες !

Οι ρετσινάδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν μπορεί να γίνει διαχειριστική σε συνδιοκατεχόμενα». Η Εύβοια τώρα έχει  640 ανεμογεννήτριες και θέλουν να τοποθετήσουν 2000!

Θα παράγουμε ενέργεια ή προϊόντα σε εποχή επισιτιστικής κρίσης στο Θεσσαλικό κάμπο;

Θίγεται το θέμα της υφαρπαγή της  γης μέσω της απαξίωσης της αξίας της λόγω φωτιάς και ενδεχόμενων πλημμυρών, μετατρέποντας τους μόνιμους κατοίκους σε οικιστές (ιδρυτές μιας αποικίας);

Οι εγγυητικές των 100.000 ευρώ που ζητά το κράτος για να δουλέψουν οι ρετσινάδες, είναι το επόμενο σημείο, που «εμποδίζει» πρακτικά να ξεκινήσει η διαδικασία της κοπής των καμένων δέντρων, ώστε να μπορεί να αναγεννηθεί το δάσος από μόνο του.  «Μόνο το 20% ίσως κοπεί από τους καμένους κορμούς» τονίζει ο Πρόεδρος των ρετσινάδων.

Ζούμε άραγε σε παράλληλο σύμπαν; Τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους; Με τις μικροϊδιοκτήτες ποιος θα κάνει τη διαχείριση;

Κι όσο για την μείωση του πληθυσμού κι εκεί έχει σχεδιαστεί η λύση με τους ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι φέρεται να εγκαθίστανται σε δύο ορεινά χωριά (πιθανά σε Κοκκινομηλιά και Αχλάδι)

Και το σχέδιο δεν σταματά εδώ αλλά περιλαμβάνει και Διοικητική αναδιοργάνωση του νησιού σε Βόρεια και Νότιας Εύβοια. Κι όλα αυτά αναμένοντας Αναπτυξιακό Οργανισμό, ως φορέα διαχείρισης προορισμού /υιοθεσία καμένων εκτάσεων που υπόσχονται έργα, για την καμένη γη .

Παρόλα αυτά καμία  χρηματοδότηση, δεν φαίνεται να υπάρχει  για την νέα αντιπυρική περίοδο!

Και τι θα γίνει; Πως θα αντιδράσουν οι κάτοικοι; Θα αντιδράσουν; Μπορούν;

Το ντοκιμαντέρ κλείνει με το συμπέρασμα πως μόνο με πολιτική συνείδηση θα σωθεί η Εύβοια!

«Με αγώνα αξιοπρέπειας για να αφήσουμε χώρο για τους επόμενους!

ΠΡΈΠΕΙ τον τελευταίο λόγο τον έχουμε εμείς!»

Πάρη Ντελκή

 

Για όσους θέλουν να δουν το ΣΧΕΔΙΟ 2 συνεχίζονται οι προβολές στην Εύβοια με περισσότερα χωριά να προστίθενται στον κύκλο προβολών του 2ου μέρους, όπου αναδεικνύεται το “Γιατί” των πυρκαγιών και τα σχέδια για την επόμενη μέρα.

Τετάρτη 29/6, Κουρκουλοί

Πέμπτη, 30/6, Ψαχνά

Πέμπτη, 30/6, Κερασιά (1ο μέρος)

Παρασκευή 1/7, Χαλκίδα

Σάββατο 2/7, Κύμη

Κυριακή 3/7, Ροβιές

Δευτέρα 4/7, Κεχριές (1ο μέρος)

Τετάρτη 6/7, Κεχριές (2ο μέρος)

Πέμπτη 7/7, Πευκί

Παρασκευή 8/7, Αχλάδι

Κυριακή 10/7, Λίμνη

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: