Home > Hot ! > Τι θα γίνει η καμένη γη της βόρειας Εύβοιας; «Επενδύσεις» θα αντικαταστήσουν τα δάση;

Τι θα γίνει η καμένη γη της βόρειας Εύβοιας; «Επενδύσεις» θα αντικαταστήσουν τα δάση;



There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.

Πάρη Ντελκή

Εκπαιδευτικός- Δημοσιογράφος

 

 

Θολό το καθεστώς χρήσης γης των δασικών εκτάσεων

Πολλή συζήτηση και θολούρα επικρατεί τόσο στο καθεστώς χρήσης γης των δασικών εκτάσεων, όσο και στο …μέλλον τους.

Πολλές από τις δασικές εκτάσεις αποτελούν τα λεγόμενα συνιδιοκατεχόμενα, όπου ο ιδιώτης έχει το δικαίωμα χρήσης αλλά η κυριότητα ανήκει στο κράτος και ελέγχονται από την δασική υπηρεσία. Σε  αυτή την  κατηγορία τα συνιδιόκτητα δάση ιδιοκτήτης είναι το κράτος το οποίο εκπροσωπείται από το δασαρχείο, ενώ οι ιδιώτες έχουν μια μορφή εκμετάλλευσης ,η οποία υλοποιείται μέσω των κατά τόπους δασικών συνεταιρισμών. Πολλά από αυτά έχουν προκύψει από παραμελημένους αγρούς που μέσα στο χρόνο, μετατράπηκαν σε δάσος και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.

Τα μόνα δάση που μπορούν να μεταβιβαστούν είναι τα ιδιωτικά δάση που αποκτήθηκαν με τίτλους επί Τουρκοκρατίας (Τσιφλίκια) και άλλα ως κλήροι μετά από αναδασμό, η οιοδήποτε άλλο τίτλο που είχε μετεγγραμμένο στο κατά τόπους υποθηκοφυλακείο..

Σε ορισμένα χωριά δεν ολοκληρώθηκε ο αναδασμός σταμάτησε και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν γίνουν οι μεταβιβάσεις, στα χωριά Αμέλαντες, Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Στα δάση μπορούν να εργάζονται οι ΔΑΣΕ (Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας) με δικαίωμα εργασίας σε όλη την επικράτεια της χώρας. Τέτοιοι συνεταιρισμοί υπάρχουν σε Πήλι, Προκόπι, Ροβιές Λίμνη, Κουρκουλοί, Παπάδες και Τσαπουρνιά.

Στα ορεινά χωριά της Βόρειας Εύβοιας υπάρχουν Αναγκαστικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί, όπως σε  Αχλάδι, Αγία Άννα, Καλύβια, Σπαθάρι, Κερασιά, Βασιλικά, Ελληνικά, Αγδίνες, Σήμια, Κυπαρίσσι, Γαλατσάδες,  Καματριάδες, Μονοκαρυά,  Βουτά, Κρυονερίτη, Μηλιές.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς τα μέλη των  Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών μπορούν να εργαστούν μόνο στα δάση των χωριών τους.

Επειδή δεν υπάρχει ομοσπονδιακό συλλογικό όργανο για τους κατακερματισμένους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, δεν μπορούν μαζικά να οργανωθούν και να πάρουν την διαχείριση του δάσους με αυτοαπασχόληση. Εμπόδιο  που δεν είχαν οι ανάδοχοι…

Έτσι οι ιδιοκτήτες, ρετσινάδες, δασεργάτες και λοιποί εργάτες που ζούσαν από το βουνό, είτε θα απασχοληθούν με τις προτεινόμενες συμβάσεις, είτε θα φύγουν αναζητώντας αλλού εργασία, είτε θα πουλήσουν αν μπορούν τη γη τους!

Το άρθρο 24 …κι οι ερμηνείες του

Και εκεί αρχίζουν τα πολλαπλά σενάρια, διαχείρισης της καμένης γης. Σύμφωνα με άρθρο 24 του Συντάγματος (Προστασία του περιβάλλοντος) «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

Και πρώτος ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ακριβώς την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς μίλησε ξεκάθαρα λέγοντας : «Είναι ανυπόστατη αυτή  η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες. Το Σύνταγμα προβλέπει πως μια καμένη έκταση πρέπει να κηρυχθεί αναδασωτέα. Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει άλλωστε εντός δασών να γίνονται παρεμβάσεις για εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν ανεμογεννήτριες, όπως και έχουν γίνει σε πολλά δάση» και συνεχίζοντας ανοίγοντας την βεντάλια και σε άλλα θέματα είπε: «Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική όλου του πλανήτη εναντίον του διοξειδίου του άνθρακα. Οι ανεμογεννήτριες είναι σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτή τη συζήτηση συναντήθηκαν πολλά υπόγεια ρεύματα, με αντιεμβολιαστές, με άλλους που μιλούσαν για σενάρια ότι θα κάποιοι καίνε εκτάσεις για να προστατευτεί η περιοχή και να μη γίνουν ανεμογεννήτριες. Η απόφαση του 2012 του ΣτΕ ισορροπεί και προβλέπει ξεκάθαρα το τι προβλέπεται».

Ανεμογεννήτριες προ των πυλών μετά την …ανασυγκρότηση

Έτσι οι περισσότεροι που  συνέδεσαν το καμένο δάσος  με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σχεδόν επιβεβαιώθηκαν όταν ήδη η ΡΑΕ έχει χορηγήσει πάμπολλες άδειες σε όλο τον ορεινό όγκο της Εύβοιας και προσφάτως και στην βόρεια Εύβοια και μάλιστα πριν τις φωτιές, με ημερομηνία υπογραφής 15 Ιουλίου 2021, ενώ η φωτιά ξεκίνησε 20 μέρες αργότερα στις 3 Αυγούστου 2021.

Ακόμη και στο Τελέθριο, μέλλεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στο μόνο ζωντανό βουνό που μας απέμεινε, παρόλο που προς το παρόν δόθηκε μια πίστωση χρόνου!

Αλλά τα τιμολόγια ΔΕΗ που μας περιμένουν, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, οδηγούν στο μονόδρομο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ναι μεν Πράσινη Ενέργεια αλλά που;

Να στραφούμε σε ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι περιοχές Natura θα υποδεχθούν τα «μεταλλικά δέντρα» προς χάριν της Πράσινης Ανάπτυξης (βλέπε νέος Περιβαλλοντικός Νόμος που ψηφίστηκε την περίοδο της καραντίνας)

Δεν είναι δυνατό να …κατασπαράζουμε το περιβάλλον και να θεωρούμε πως δρούμε φιλικά σε αυτό αν καταστρέφουμε τα όποια δάση.

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, γιατί μπροστά τους εκτός του φάσματος της ανεργίας και της φτωχοποίησης που επέρχεται, έχουν να αντιμετωπίσουν και την πιθανότητα να οδηγηθούν σε εκποίηση της ιδιοκτησίας τους για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτή το σενάριο ίσως και να πραγματωθεί αν «αξιοποιηθούν επενδυτικά» από real estate, από εξορυκτικές ή άλλες δράσεις και φυσικά να καταλήξουν οι σύγχρονοι δουλοπάροικοι της ίδιας τους της γης, αν το …Δημόσιο Συμφέρον το επιτάσσει!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: