Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Συνδικάτο Τροφίμων & Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας: Ενημέρωση σχετικά με τις διατάξεις για τον κορωναϊό

Συνδικάτο Τροφίμων & Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας: Ενημέρωση σχετικά με τις διατάξεις για τον κορωναϊό


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Τεύχος A’ 55/11.03.2020) και ποιο συγκεκριμένο στο άρθρο 4 προβλέπονται τα εξής:

Παράγραφος 1: Καταργείται η άμεση υποχρέωση υποβολής στον ΕΡΓΑΝΗ της αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Παράγραφος 2: Δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλει εξ’ αποστάσεως εργασία.

Παράγραφος 3: Προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού για γονείς, ευπαθείς ομάδες και όσους εμφανίζουν συμπτώματα ή συγκατοικούν μαζί τους.

 

Ακολούθησε εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας (αρ.πρ.οικ12339/404) με διευκρινήσεις:

 1. Η αναστολή της υποχρέωσης υποβολή εντύπων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αφορά τα έντυπα Ε4 (Συμπληρωματικός ωραρίου) και Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης). Σε αυτά καταχωρείται και η τροποποίηση ωραρίου, η αλλαγή ημέρας ανάπαυσης, ο χρόνος προσέλευσης κτλ. Δεν αναστέλεται η ισχύς του ΠΔ 88/1999 για 11ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες και η εβδομαδιαία 24ωρη ανάπαυση.
 1. Η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται όπου αυτό είναι εφικτό.
 2. Άδεια ειδικού σκοπού. Ο εργοδότης υποχρεούται να την αποδεχτεί από τη στιγμή που θα το μάθει (ο καλύτερος τρόπος είναι η έγγραφη ενημέρωση).
 • Σύμφωνα με το κεφάλαιο Α της εγκυκλίου του υπουργείου εργασίας, την δικαιούνται γονείς που εργάζονται ως μισθωτοί και οι δύο (είτε στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό τομέα). Δεν μπορούν να τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα. Αν εργάζεται ο ένας τότε δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού εκτός αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι ΑΜΕΑ και επιδοτείται. Τη δικαιούται ο μισθωτός γονέας και στην περίπτωση που ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
 • Σύμφωνα με το κεφάλαιο Β της εγκυκλίου του υπουργείου εργασίας, την δικαιούνται εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού, οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα καθώς αναφέρεται ρητά ότι “Σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 της ΠΝΠ 11/3/2020…”. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν σπίτι.
 • Σύμφωνα με το κεφάλαιο Β της εγκυκλίου του υπουργείου εργασίας, την δικαιούνται εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρόνια προβλήματα υγεία, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη κτλ) των οποίων η κατάσταση της υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω πανδημίας καθώς αναφέρεται ρητά ότι “εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους όπως αναφέρθηκαν στην παράγραφο ένα Ι του παρόντος Κεφαλαίου” δηλαδή ότι “Σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 της ΠΝΠ 11/3/2020…”. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν σπίτι.
 • Επίσης συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την άδεια ειδικού σκοπού η οποία μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά με ελάχιστη διάρκεια 3 ημέρες που τις ακολουθεί η χορήγηση μία ημέρας κανονικής άδειας (σύνολο 4). Αμείβεται και ασφαλίζεται, οι δύο πρώτες ημέρες από τον εργοδότη, η τρίτη από τον προϋπολογισμό του κράτους και η τέταρτη από τον εργοδότη αλλά χρεώνεται ως κανονική άδεια. Προβλέπεται ότι μπορεί να συνδυαστεί με την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού αν ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρηση λόγω εντολής δημόσια αρχής. Σε εκείνη την περίπτωση ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει την διακοπή της λειτουργία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και ο εργαζόμενος να κάνει αίτηση για τη χορήγηση του προβλεπόμενου επιδόματος.

Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν χρήση αυτών των αδειών, να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση την πανδημίας του κορονοϊού.

Όπου μπαίνουν εμπόδια από την εργοδοσία να επικοινωνούν με το σωματείο μας.

Διεκδικούμε επιπλέον μέτρα όπως:

 • Να μην επιτρέπονται οι απολύσεις και κάθε άλλη μορφή επίθεση στα δικαιώματα.
 • Να εξασφαλιστεί πλήρης μισθοδοσία όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση λειτουργεί ή διακόψει τη λειτουργία της
 • Να συμπεριληφθούν στις ευπαθείς ομάδες οι άνω των 60 ετών, καθώς το 57,5% των κρουσμάτων στην Ιταλία ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • Κατά τη λήψη άδειας ειδικού σκοπού να μην αφαιρείται από την κανονική άδεια (ετήσια άδεια ανάπαυσης) ούτε να σχετίζεται με αυτήν γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στους νεοπροσληφθέντες.
 • Πυκνά δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών όπως και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Να οριστεί μέγιστος αριθμός εργαζομένων που να είναι μικρότερος από τις θέσεις των λεωφορείων.
 • Ιδιαίτερα μέτρα για τους συναδέλφους μετανάστες που πολλές φορές ζουν μέσα στους χώρους δουλειάς σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουν ούτε ενημέρωση.
 • Να πυκνώσουν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, να σταματήσει η αυθαιρεσία, να σταματήσουν οι πολλές υπερωρίες που εξασθενούν τον οργανισμό και που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πρέπει να αποφεύγεται. Να γίνουν προσλήψεις.
 • Προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια υλικών σε όλες τις μονάδες υγείας ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους. Να μονιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό. Επίσπευση των διαδικασιών λειτουργίας του νέου νοσοκομείου της Χαλκίδας. Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.
 • Να ανασταλούν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και κάθεαναγκαστική είσπραξη όπως και οι πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου κτλ.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγεία που με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό δίνουν αυτήν την τεράστια μάχη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: