Home > Hot ! > «Σημαδεμένα» τα χαρτιά της Ευρώπης, αν και η Τουρκία απειλεί με πόλεμο

«Σημαδεμένα» τα χαρτιά της Ευρώπης, αν και η Τουρκία απειλεί με πόλεμο


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

του Μιχάλη Ψύλου

Εφημερίδα «Δημοκρατία»

 

 

«Όλα τα μάτια στην Κρήτη: Οι καμπάνες του πολέμου χτυπούν  καθημερινά όλο και πιο δυνατά στην Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η τουρκική, ισλαμο-συντηρητική εφημερίδα Yeni Safak.

 «Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησε γυμνάσια  με τη συμμετοχή 6 χωρών στην περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες  το σεισμογραφικό σκάφος Oruç Reis, νότια της Κρήτης. Δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία  στα ύδατα μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι σε επιφυλακή, για κάθε περίπτωση» προειδοποιεί σε απειλητικούς τόνους η τουρκική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Hurriyet κάνει λόγο για «πόλεμο νεύρων στη Μεσόγειο» και για «διαπραγματεύσεις υπό τη σκιά των όπλων».

Δεν είναι περίεργο ότι στο πολεμικό κλίμα που προβάλει ο Τουρκικός Τύπος δεν υπάρχει αναφορά-με ελάχιστες εξαιρέσεις ως μονόστηλο-στην επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην Άγκυρα. Σαν να μην έγινε ποτέ!

Άλλωστε ο απεσταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία,επαναλαμβάνοντας τα περί «απευθείας διαλόγου». Αυτό το κλίμα  φαίνεται να αποτυπώνεται δυστυχώς, προκαταβολικά στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. σήμερα και αύριο. Πόντιοι Πιλάτοι…

H γερμανική Suddeutcshe Zeitung δεν διστάζει να εξισώσει τις δύο πλευρές γράφοντας ότι «και τα δύο κράτη ευχάριστα καταφεύγουν σε πολεμικούς θεατρινισμούς, όταν δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους με νηφάλια επιχειρήματα».

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι «η  Γερμανία, μεσολαβώντας, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» Αποκαλύπτει μάλιστα ότι το Βερολίνο  προσπαθεί να δελεάσει τον Ερντογάν: «Το θέμα είναι, ωστόσο, τι θα προσφέρει ο Μάας στην Άγκυρα. Ίσως έναν εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Η Τουρκία ζητά κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεδομένου ότι η Γερμανία κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ίσως μπορεί να προωθήσει το θέμα». 

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά  ότι δύσκολα η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Η  Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Άγκυρα στο προσφυγικό και το πιθανότερο είναι ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα επικεντρωθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης –ακόμα κι αν ο πρόεδρος του Συμβουλίου ,Σαρλ Μισέλ  διατείνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 τον Σεπτέμβριο “όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι”.

To περιοδικό  Der Spiegel δεν διστάζει άλλωστε να επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση στην Αθήνα! «Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει μια κρίση, όταν κάποιος μιλά όπως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών; Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ολοένα και πιο δυσαρεστημένος με κάθε πρόταση του Έλληνα Υπουργού» γράφει το Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό ισχυρίζεται μάλιστα ότι «παρόλα αυτά, στη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις στην Τουρκία»!.

Η Redaktions Netzwerk Deutschland (RND)  του Αννόβερου  παραδέχεται πάντως ότι «οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τη συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας… Και η Τουρκία δε δείχνει μέχρι στιγμής να έχει εντυπωσιαστεί –ούτε από τη στρατιωτική παρουσία των Γάλλων ούτε από τις διπλωματικές προσπάθειες των Γερμανών».

«Ο κ.Μάας μπόρεσε να καταλάβει τη δυσκολία της αποστολής του όταν ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι δεν τίθεται ζήτημα η χώρα του να σταματήσει τις εξερευνήσεις της και τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν να διασχίζουν τα ελληνικά ύδατα» γράφει η γαλλική Le Monde.Αλλά ο απεσταλμένος της Μέρκελ δεν έβγαλε μιλιά!

Ακόμη κι όταν ο Τσαβούσογλου απείλησε ανοικτά με επίθεση «χωρίς δισταγμό και όχι ως ατύχημα» κατά των ελληνικών δυνάμεων. Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί, ελπίζοντας ότι θα σύρει την Αθήνα σε έναν διάλογο εφ` όλης της ύλης. Ενδεχομένως και μετά από ένα θερμό επεισόδιο με απροσδιόριστα αποτελέσματα. «Η γερμανική διαμεσολάβηση κινδυνεύει να αποδειχθεί ανίσχυρη για την αποφυγή της σπίθας στη Μεσόγειο. Επιπλέον, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι  αποφασισμένος να επεκτείνει τη θαλάσσια περιοχή της χώρας του και βασίζεται όλο και περισσότερο στη δύναμη. Για να το επιτύχει, παρενοχλεί την Ελλάδα, την οποία θεωρεί τον αδύναμο κρίκο της ΕΕ» όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Και αν δεν καταφέρει ο Ερντογάν να πυροδοτήσει θερμό επεισόδιο στη διάρκεια των επόμενων ημερών,πάντα υπάρχει το απόρρητο σχέδιο “Suga” που είχε εκπονηθεί από το 2003 «για να υποδαυλίζει  σκόπιμα την ένταση με τη γειτονική Ελλάδα για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους» όπως γράφει η ιστοσελίδα Nordic Monitor,προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα επανεξετάζει τώρα αυτή τη συνωμοσία» .

«Αυτή η εβδομάδα είναι η εβδομάδα όλων των κινδύνων» γράφει η  Le Monde και προσθέτει: «Ενώ η Άγκυρα αυξάνει τις  εχθρικές δηλώσεις και επιδείξεις δύναμης, η Ελλάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα, από κοινού στρατιωτικά γυμνάσια  με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια θαλάσσια έκταση που βρίσκεται στην προγραμματισμένη διαδρομή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruç Reis. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα μετρά τους συμμάχους της,με τους περισσότερους όμως να παίζουν σε διπλό ταμπλό. Η Ιταλία για παράδειγμα ,η οποία  κατέληξε τελικά σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την κοινή υποστήριξη του πρωθυπουργού Σάρατζ στη Λιβύη. « Μια συμφωνία ,η οποία -όπως γράφει η Repubblica περιλαμβάνει το «πράσινο φως» του Ερντογάν για τα πλοία της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Eni, για να μπορέσουν να εξερευνήσουν την περιοχή που ορίστηκε από το νέο μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο από την Άγκυρα με την Τρίπολη». Με τέτοιους φίλους πορευόμαστε δυστυχώς.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: