Home > Hot ! > Ποιων τις ανάγκες εξυπηρετεί η  μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα; Θα γίνουμε ξένοι στον τόπο μας;

Ποιων τις ανάγκες εξυπηρετεί η  μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα; Θα γίνουμε ξένοι στον τόπο μας;


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ποιων τις ανάγκες εξυπηρετεί η  μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα ; Θα γίνουμε ξένοι στον τόπο μας;

Με ελληνική υπογραφή αποδεικνύεται, η ανικανότητα του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει οργανωμένα μεγάλες δασικές πυρκαγιές και επεξεργάζεται σχέδιο να επιστρατεύσει δασοκομάντος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, του Γιάννη Σουλιώτη με τίτλο «Μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα»

Πράγματι τον Αύγουστο του 2021 που η βόρεια Εύβοια κάηκε, δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του κράτους, ή για να είμαστε σαφείς δεν υπήρχε ικανός μηχανισμός για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Συγκεκριμένα αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο,  επιβεβαιώνει το έλλειμμα υποδομών και τεχνογνωσίας σε βασικά σημεία του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Με απλά λόγια όπως επιστρατεύτηκαν το καλοκαίρι τις τελευταίες μέρες της πυρκαγιάς  οι Ρουμάνοι κι έδωσαν μαθήματα οργάνωσης στους δικούς μας επί του πεδίου, τώρα θα φέρουμε …Σουηδούς να καλύψουν ανάγκες που πιθανολογείται ότι θα προκύψουν κατά την επόμενη αντιπυρική περίοδο, δηλαδή το 2022.

Αλήθεια είναι να αναρωτιέται κανείς, οι κάτοικοι που γνωρίζουν τα δάση σαν την παλάμη του χεριού τους, πως θα αξιοποιηθούν στο εν λόγω σχέδιο;

Πως θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους που μέχρι χτες ζούσαν από το δάσος;

Πως θα στηριχτεί η τοπική οικονομία, όταν τέτοιες δράσεις μας αναγκάζουν να μοιάζουμε ξένοι στον τόπο μας; κι έρχονται διάφοροι αυτόκλητοι  σωτήρες να μας σώσουν;

Διαβάστε το άρθρο της Καθημερινής

Μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα

Σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU) επεξεργάζονται ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο, στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «προεγκατάσταση» (prepositioning) και εκτός απροόπτου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Η φιλοσοφία του υπό διαμόρφωση σχεδίου είναι η εξής: δασοκομάντος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως π.χ. η Σουηδία, θα εγκαθίστανται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Σε περίπτωση μιας μεγάλης κρίσης, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα τον περασμένο Αύγουστο, ο χρόνος ανταπόκρισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σε ένα αίτημα κράτους-μέλους και εν προκειμένω της Ελλάδας θα ελαχιστοποιηθεί. Και αυτό διότι δεν θα απαιτηθούν δύο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες έως ότου υποβληθεί το αίτημα και κινητοποιηθεί ο μηχανισμός RescEU, μιας και οι Ευρωπαίοι δασοκομάντος θα βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους. Στη διάρκεια του χειμώνα αντίστοιχα, πυροσβέστες από την Ελλάδα θα εγκαθίστανται στον ευρωπαϊκό Βορρά παρέχοντας συνδρομή στους συναδέλφους τους στο να αντιμετωπίζουν σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες και αποκτώντας τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.

Στο θέμα αναφέρθηκαν χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο περιθώριο συνεδρίασης (στην Αθήνα) των μελών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα «διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου 2021». Οι λεπτομέρειες, πάντως, του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που θα αποφασίσει να διαθέσει η Κομισιόν για την πιλοτική εφαρμογή του.

 

Το πιλοτικό σχέδιο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022.

Αναμένεται ωστόσο να καλύψει ανάγκες που πιθανολογείται ότι θα προκύψουν κατά την επόμενη αντιπυρική περίοδο, με δεδομένο εξάλλου ότι τόσο τα στελέχη του υπουργείου όσο και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι το νέο σώμα των 500 δασοκομάντος, η δημιουργία του οποίου έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν θα είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ οι πρώτοι δέκα Έλληνες πυροσβέστες, που θα παρακολουθήσουν σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επιστρέφοντας θα ξεκινήσουν τις εκπαιδεύσεις των συναδέλφων τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά δύο νέων Canadair με αμιγώς ευρωπαϊκούς πόρους, που θα ενταχθούν στον υπό δημιουργία ευρωπαϊκό στόλο δασοπυρόσβεσης. Η χώρα μας θα προχωρήσει στην αγορά ακόμη 5 Canadair (με εθνικούς και όχι μόνο πόρους) όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Τα συνολικά επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αποτελέσουν τμήμα μιας μεγαλύτερης παραγγελίας συνολικά 24 αεροσκαφών στην οποία θα προχωρήσει η Κομισιόν με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου αεροπυρόσβεσης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: