Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Πετυχημένες οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων της Εύβοιας

Πετυχημένες οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων της Εύβοιας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων της Εύβοιας, την Παρασκευή 12/1/2018, μέρα απεργίας σε πολλούς κλάδους αλλά και χώρους δουλειάς ανά τη χώρα, κόντρα στην τακτική υπονόμευσης των αγώνων από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η μάχη ξεκίνησε στις πύλες εργασιακών χώρων που έδωσαν τη μάχη της απεργίας. Περιφρούρηση έγινε στις εγκαταστάσεις του Νηρέα στην Καστέλα. Ακολούθησε η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία της Αγοράς στις 18.30 το απόγευμα.
Την ομιλία της συγκέντρωσης πραγματοποίησε ο συνάδελφος Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Νηρέα και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.
Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης που κατευθύνθηκε στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Εκεί οι διαδηλωτές κατήγγειλαν και αποδοκίμασαν την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης από την εργοδοτική κυβερνητική πλειοψηφία του ΕΚΕ η οποία έφτασε ακόμα και στο σημείο να υπονομεύσει και να εκφυλίσει το ιερό δικαίωμα της Απεργίας. Επιχείρησαν να κηρύξουν δήθεν «απεργία» την Παρασκευή το βράδυ για τη Δευτέρα το πρωί δίνοντας με αυτόν τον τρόπο βούτυρο στο ψωμί εργοδοσίας – κυβέρνησης που επιτίθενται στο απεργιακό δικαίωμα, γεγονός που φυσικά δεν νομιμοποίησαν οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των σωματείων.
Οι πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη προγραμματίζεται σύσκεψη στις 24 Γενάρη στις 18.30 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Ακολουθεί η ομιλία της συγκέντρωσης.
«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Από το βήμα της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης χαιρετίζουμε τους απεργούς σε όλη τη χώρα που αψήφησαν τις πιέσεις και την οξυμένη εργοδοτική τρομοκρατία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Που προσπέρασαν τη συνειδητή απεργοσπασία των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και συμμετείχαν μαζικά το πρωί στις απεργιακές συγκεντρώσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και σωματείων, ενάντια στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται από σήμερα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους του ΑΙΓΙΣ, του Νηρέα, της Κελαϊδίτης ΑΕ και του ΒΟΚΤΑΣ, του Σκουλούδη, της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και πολλών άλλων χώρων που απέργησαν με αποφασιστικότητα.
Καλούμε τους εργαζόμενους που σε αυτή τη μάχη δεν έκαναν το βήμα κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που έχει για μακρύ χέρι τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, το αμέσως επόμενο διάστημα να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα που συνεχίζεται, να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων, να διεκδικήσουμε με την οργανωμένη πάλη τα δικαιώματά μας. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο έκτρωμα της κυβέρνησης συνεχίζονται και σήμερα το απόγευμα όπως εδώ και σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Θα κορυφωθούν τη Δευτέρα με το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.
Ο αγώνας αυτός που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πετυχημένη απεργία στις 14 Δεκέμβρη, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν πανελλαδικά, τις δυναμικές παρεμβάσεις στα υπουργεία της εργοδοσίας. Τέτοια δράση ανέπτυξαν και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην περιοχή μας, με συσκέψεις, περιοδείες, ενημερώσεις, εξορμήσεις, Γενικές Συνελεύσεις, πικετοφορίες, διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς είναι παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα.
Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι μήνυμα στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία πως δεν έχουμε σκοπό να παραδώσουμε τα δικαιώματά μας. Πως δεν καταπίνουμε το παραμύθι του τέλους των μνημονίων, αφού σε κάθε περίπτωση έχουν σκοπό να διατηρήσουν και να διευρύνουν όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που πέρασαν με τα μνημόνια. Πως δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην ανάπτυξή τους.
Ακόμα περισσότερο είναι ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν κάναμε πίσω, στην τεράστιας κλίμακας επίθεση που εξαπολύθηκε από την Κυβέρνηση, τους κεφαλαιοκράτες, τα κόμματά τους και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, απέναντι σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης της πάλης μπροστά στη νέα αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση.
Δεν είναι τυχαία η αγωνία της κυβέρνησης να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ούτε η ανυπομονησία της Νέας δημοκρατίας να ψηφίσει την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες διατάξεις. Το δελτίο τύπου του ΣΕΒ ήταν αποκαλυπτικό. Πρόκειται για χρόνια αιτήματα των μεγαοεπιχειρηματιών, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους.
Τα αντεργατικά μέτρα, οι πλειστηριασμοί, το πετσόκομμα των επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, των τρίτεκνων και πολυτέκνων, οι ιδιωτικοποιήσεις, όλα όσα έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, που τσακίζουν τα μεροκάματα, που μονιμοποιούνται και επεκτείνονται, αποτελούν προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη των κερδών τους, την καπιταλιστική ανάπτυξη, συνολικά τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Η πραγματική εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με την εντατικοποίηση να οργιάζει και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να είναι ανύπαρκτα, έρχεται να την επιβεβαιώσει το τραγικό συμβάν του ακρωτηριασμού συναδέλφου σε επιχείρηση στην περιοχή Αυλίδας. Αντιπροσωπεία των συνδικάτων επισκέφτηκε το συνάδελφο και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση, δίνοντας υπόσχεση ότι θα εντείνουμε την πάλη για να αποκαλυφθούν και να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι.
Εκεί όμως που πραγματικά δίνουν τα ρέστα τους είναι στην προσπάθεια με νύχια και με δόντια να βάλουν στο γύψο το δικαίωμα στην απεργία. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης πως δεν έγινε και τίποτα, πως δίνουμε περισσότερη δημοκρατία στα συνδικάτα, πως επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων πρέπει να στραπατσαριστεί στην πράξη. Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να στερήσουν από τα πρωτοβάθμια σωματεία το ισχυρότερο όπλο που έχουν. Εκείνη τη μορφή πάλης που βασίζεται ακριβώς στο ότι χωρίς τον εργάτη δε γυρνάει γρανάζι. Με τα εμπόδια που μπαίνουν θέλουν να αφοπλίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα εκεί που δίνεται η μάχη, μέσα στους χώρους δουλειάς. υπερδιπλασιάζοντας τη αναγκαία συμμετοχή θέλουν να εμποδίσουν την άμεση αντίδραση σε μια απόλυση ή μια αντεργατική αξίωση της εργοδοσίας. Να κάνουν πρακτικά αδύνατη την απεργία στον κλάδο, την απεργία αλληλεγγύης κτλ. Η ουσία του ζητήματος δεν βρίσκεται φυσικά στα ποσοστά, αλλά στο ότι το κράτος παρεμβαίνει στην ίδια τη λειτουργία των σωματείων, πως η απεργία γίνεται δεκτή μόνο υπό προϋποθέσεις.
Είναι προκλητικό να μιλάνε για δημοκρατία, όταν οι χώροι δουλειάς είναι Νταχάου. Την ώρα που εργοδότες απαγορεύουν ακόμα και την ένταξη στο σωματείο, την ώρα που απολύουν όποιον πρωτοστατεί στους αγώνες, την ώρα που φτάνουν στο σημείο να απαιτούν ακόμα και την επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων, έχουν το θράσος να λένε πως είναι αντιδημοκρατική η απεργία χωρίς το 50%. Φυσικά για να μειωθεί ο μισθός αρκεί μια ένωση προσώπων με το 15%, δηλαδή το στελεχικό δυναμικό. Εκεί που πραγματικά θα κριθεί η απεργία δεν είναι στο πόσοι την αποφάσισαν αλλά στην ανταπόκριση και στη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτήν.
Αυτό που πραγματικά τους καίει είναι να βγάλουν από τη μέση τη δυνατότητα αντίδρασης των εργαζομένων γιατί η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι πίσω, αλλά μπροστά. Δε θα τελειώσει με την όποια αναιμική ανάκαμψη, όπως άλλωστε συνέβαινε και στα χρόνια των πιο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και στο σημείο αυτό άλλωστε ταυτίζονται κυβέρνηση και βιομήχανοι που λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στην προ μνημονίων κατάσταση, στην παθογένεια, όπως ονομάζουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.
Γι΄αυτό και η πρεμούρα τους να τελειώνουν με το πολυνομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο πως βάζουν στο χέρι τη λαϊκή περιουσία. Θέλουν το ταχύτερο να ξεμπερδεύουν με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των νοικοκυριών για να στηρίξουν το τραπεζικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια την καπιταλιστική οικονομία στο σύνολό της. Μιλάνε για μεγαλοφειλέτες όταν αυτοί είναι μια χούφτα άνθρωποι, αλλά με το νομοσχέδιο στο στόχαστρο μπαίνουν το 1,2 εκ. των νοικοκυριών που κάτω από τις δικές τους αντιλαϊκές πολιτικές δεν είναι σε θέση να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους. Η ίδια η κυβέρνηση μιλάει για ευκαιρίες παραδίδοντας στα διάφορα funds τους κόπους ολόκληρης ζωής.
Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μιλάει για μπαταχτσήδες. Οι μεγαλοφειλέτες, δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες, απολαμβάνουν σειρά διευκολύνσεων και διατάξεων για να γλιτώνουν πρόστιμα, χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή στην εφορία, που τα φορτώνονται οι εργαζόμενοι κι ο λαός. Με τον πτωχευτικό κώδικα τους αναπτυξιακούς νόμους κ.α κάθε τόσο βρίσκουν τρόπο να διαγράφουν τεράστια χρέη. Η δήθεν προτεραιότητα της εξόφλησης των εργαζομένων που νομοθέτησε η κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κοροϊδία, αφού αφορά ένα μικροποσό κι αυτό με προϋποθέσεις.
Βέβαια δε θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέτοιο πόλεμο εναντίων μας κυβέρνηση και βιομήχανοι αν δεν είχαν εξασφαλίσει πολύτιμο σύμμαχο στο πλευρό τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Χρόνια τώρα οι δυνάμεις αυτές βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων, δεν κάνουν το παραμικρό για την επιτυχία τους και τρέχουν στα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων. Τώρα όμως ξεπέρασαν και τον εαυτό τους. Την πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη Γενικής απεργίας την καταψήφισαν στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ όλες οι άλλες παρατάξεις. Η κάθε μία με τη δικαιολογία της στάθηκαν σύσσωμοι στο πλευρό κυβέρνησης και εργοδοσίας. Την ίδια στάση κράτησαν και στα δευτεροβάθμια όργανα οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις καταψηφίζοντας και εκεί τις προτάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για κήρυξη και οργάνωση της απεργίας από τα κάτω. Στη ΓΣΕΕ έχουν το θράσος μετά την απεργοσπαστική στάση να βγάζουν ανακοινώσεις που να καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα! Έλεος!
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ομογάλακτούς τους στη ΓΣΕΕ οι δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφούσα παράταξη του ΕΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) αρνήθηκαν ακόμα και να συνεδριάσουν το ΔΣ για να συζητήσει την απεργία, παρόλο που υπάρχει αίτημα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πριν ακόμα και από τα Χριστούγεννα.
Η στάση τους αυτή αποτελεί συνέχεια της υπονομευτικής μέχρι και ανοιχτά απεργοσπαστικής στάσης που κράτησαν στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Έχει γράψει και δεν ξεγράφει το γεγονός ότι εκεί που κυριαρχούν δυνάμεις που στηρίζουν την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, πήραν αποφάσεις απεργοσπαστικές- μη συμμετοχής στην απεργία, αλλού μετέτρεψαν την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας. Μέχρι και στην απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων που αναγκάστηκαν να καλέσουν σε συμμετοχή κάτω από την πίεση των συνδικάτων και των εργαζομένων, πολλοί από τη Διοίκηση έλαμψαν διά της απουσίας τους, ενώ άλλοι έβγαζαν φωτογραφίες για τα ΜΜΕ προσπαθώντας να κρύψουν τη γύμνια τους.
Αυτός είναι ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός, ανεξάρτητα ποια απόχρωση μπορεί να φοράει κατά περίπτωση…
Και για να ολοκληρώσουν το έργο ξεπέρασαν και τον εαυτό τους σε ξετσιπωσιά κι έβαλαν το ΔΣ του ΕΚΕ να συνεδριάσει σήμερα, τώρα την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης. Θέλουν να προκηρύξουν απεργία Παρασκευή απόγευμα για Δευτέρα πρωί. Θέλουν δηλαδή να ξεφτιλίσουν το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία. Και στη συνέχεια θα ρίξουν κατά την αγαπημένη τους τακτική το φταίξιμο στους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν.
Εργοδοσία- κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, κόμματα του κεφαλαίου επιχειρούν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Οι εκπρόσωποί τους μέσα στο εργατικό κίνημα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, πάει χέρι – χέρι με την επιδίωξη αυτή. Με την απεργοσπασία, με την υπονόμευση, με το ξεφτίλισμα του ιερού αυτού δικαιώματος της εργατικής τάξης που το έχει κατακτήσει με αίμα και θυσίες.
Είναι οι ίδιοι που μέσα στους χώρους δουλειάς θέλουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου για να μην κινδυνεύσει η επιχείρηση και να έχουμε δουλειά. Είναι στην κυριολεξία τσιράκια της εργοδοσίας, γιατί ακριβώς συνδέουν τις ανάγκες του εργάτη με τα συμφέροντα των αφεντικών. Είναι επικίνδυνοι. Είναι καρκίνωμα στο συνδικαλιστικό κίνημα και πρέπει το ταχύτερο να πεταχτούν έξω. Είναι ευθύνη κάθε τίμιου συνδικαλιστή και κάθε εργαζόμενου να συμβάλει σε αυτή την αναγκαιότητα.
Έτσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος για να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες θα βάλουμε μπροστά αιτήματα για την ικανοποίησή τους. Με αυτό το μπούσουλα να διεκδικήσουμε σε κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς ΣΣΕ με όρους που να πατάνε σε ό,τι χρειάζεται ο εργάτης και οι οικογένειά του για να ζει με ανθρώπινους όρους. Έτσι θα μπορέσουν και πιο πολλοί εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη. Γύρω από τέτοια πλαίσια πάλης και με ανάλογο πρόγραμμα δράσης τα συνδικάτα θα συσπειρώνουν και θα μαχητικοποιούν τους εργαζόμενους στο χώρο ευθύνης τους. Θα τραβήξουν στη μάχη και τους φτωχούς επαγγελματίες και αγρότες στη βάση των οξυμμένων προβλημάτων που και αυτοί βιώνουν από την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων.
Κάνουμε καθαρό στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και τους συνδικαλιστές τους:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Η ταξική πάλη δεν καταργείται όσους νόμους και αν ψηφίσετε!
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!
Με την οργάνωσή μας, τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, τις διεκδικήσεις μας θα αχρηστεύουμε τους νόμους σας και θα σας βάλουμε εκεί που σας αξίζει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Η εργατική τάξη έχει τεράστια δύναμη, δεν την έχει αξιοποιήσει ακόμα, και είμαστε βέβαιοι ότι θα το κάνει.
Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, μπορούμε χωρίς αφεντικά!»
Παρασκευή 12/1/2018

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΕΧΝΙΤΩΝ – ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΗΡΕΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: