Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Παράδοση του ευβοϊκού κόλπου στους ιχθυοκαλλιεργητές

Παράδοση του ευβοϊκού κόλπου στους ιχθυοκαλλιεργητέςThere are no slides in this slider.There are no slides in this slider.

Γιάννης Μπάρμπας

Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος

 

 

Δηλώνω ότι, απερίφραστα εκφράζω την αντίθεσή μου στην κατάληψη 22.000 θαλάσσιων στρεμμάτων από ιχθυοκαλλιέργειες σε σχεδόν ολόκληρο τον Ευβοϊκό Κόλπο. Πρόκειται για εικοσιτριαπολαπλασιασμό του χώρου που έχει παραδοθεί σε αυτές τις εταιρείες.

Έτσι στην πολύπαθη Εύβοια, μετά την επίθεση των ανεμογεννητριών, επανέρχονται με μια νέα απειλή για τον Νησί μας, που έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πάρα πολλούς κλάδους στην Ελλάδα, οι κρατικές αρχές που ελέγχουν και τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, εθελοτυφλούν έναντι των πραγματικών προβλημάτων του κλάδου ( όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των μεγάλων έναντι των μεσαίων/μικρών εταιρειών, οι αλληλεπιδράσεις με τις τοπικές κοινωνίες, τον τουρισμό, την αλιεία κα). Ως αποτέλεσμα, τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ποτέ, ενώ βλέπουμε το παράδοξο ότι οι υπεύθυνοι, αντί να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, να περιγράφουν ως κύριο πρόβλημα την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην επέκταση ή τη δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένης της γενικότερης υποβάθμισης που θα προκληθεί στην περιοχή.

Η απόπειρα της κατάληψης του Ευβοϊκού από ιχθυοκαλλιέργειες επανέρχεται, αν και το σχετικό αρχικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Ευβοϊκό είχαν απορριφθεί το 2021 από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ.

Η ενδεχόμενη ανάπτυξη τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας σε έναν κλειστό κόλπο, όπως ο Ευβοϊκός, που ήδη επιβαρύνεται σημειακά με βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, διότι:

 • Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΨΑΡΙΩΝ ΣΕ ΚΛΩΒΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΡΥΠΑΝΣΗ:
  • από τα περιττώματά τους,
  • από τα χημικά καθαρισμού των διχτυών
  • την περίσσια των τροφών που διαφεύγουν.
  • τη χρήση αντιβιοτικών.
 • ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΛΙΒΑΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ (φυκιάδες)
 • Ο ΥΒΡΙΔΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΨΑΡΙΩΝ.
 • Ιδιωτικοποιείται ένα κοινό αγαθό όπως είναι οι ακτές/παραλίες, όπου θα λειτουργούν οι μονάδες αυτές και δεν θα επιτρέπονται άλλες χρήσεις, όπως μπάνιο ή αναψυχή, αλλάζοντας έμμεσα και τις χρήσεις γης της περιοχής.
 • Η ιχθυοκαλλιέργεια από μόνη της συντελεί στη μείωση της άγριας πανίδας, καθότι το 30% της παγκόσμιας αλιείας χρησιμοποιείται για τροφή των εκτρεφόμενων.
 • Στις επιχειρήσεις αυτές εμπλέκονται απρόσωπα lobbies, ισχυρά funds, διάφοροι χρηματιστηριακοί κολοσσοί που «πιέζουν» την κυβέρνηση και εκτοπίζουν την τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό δε, με τους ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου και εφαρμογής των νόμων, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, αποτελούν τεράστια απειλή για τον Ευβοϊκό Κόλπο και τους παράκτιους κατοίκους του

Για όλα τα πιο πάνω, συντάσσομαι πλήρως με το κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στην εξάπλωση των ιχθυοκαλλιεργειών στον κόλπο μας, όπως ακριβώς έδρασα και δρώ και για τις ανεμογεννήτριες και ενώνω  την φωνή μου με τη δική τους προς την πολιτεία αλλά και την περιφέρεια και όλους τους δήμους Στέρεας Ελλάδας και Αττικής, που βρέχονται από τον Ευβοϊκό κόλπο να αντισταθούν σε αυτή την δεύτερη οικολογική επίθεση που δέχεται το νησί μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: