Η κλιματική αλλαγή έφτασε και επιβάλλει τους όρους της.
Η εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα σχεδόν σε όλο τον πλανήτη πρέπει να σταματήσει. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φαίνεται να είναι μια διέξοδος η οποία από την μια πλευρά θα μπορέσει να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες που το marketing έχει δημιουργήσει και από την άλλη να σταματήσει η αλόγιστη χρήση του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε η κλιματική αλλαγή που έχει συντελεστεί να «παγώσει» στο σημείο που είμαστε ήδη.
Η δυσκολία προστασίας του Περιβάλλοντος εστιάζεται, όχι στο πλήθος των πολιτών και την βιοποριστική του αξία, αλλά στο κέρδος του επιχειρείν, που δε φείδεται ακόμη και καταστροφής φυσικών παραδείσων.
Η εμπορευματοποίηση κάθε εκατοστού φυσικού περιβάλλοντος με τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε επιλεγμένα σημεία στην Εύβοια, σε βόρεια κεντρική και νότια, έχουν ήδη ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στη κεντρική Εύβοια.
Στη βόρεια Εύβοια ο Δήμαρχος Ιστιαίας –Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς από την αρχή στάθηκε απέναντι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο, αναπολώντας την πρόταση του γεωπάρκου η οποία όμως σύμφωνα με τον Χαραλάμπο Φασουλά είχε πολλά εμπόδια υλοποίησης.
Ο πρ. Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου αναφερόμενος στην πρόθεση τοποθέτησης ανεμογεννητριών δήλωσε πως η Εύβοια έχει συνεισφέρει πολλαπλάσια του μεγέθους της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θυμίζοντας τα δάση ανεμογεννητριών που υφίστανται ήδη στην Καρυστία.
Εύλογο το ερώτημα του Περιβαντολόγου Βασίλη Λύκου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας της Αιδηψού, στο άρθρο του με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη ή «Χρηματιστήριο 1999» αδειών Ανεμογεννητριών;»
Αναπτύσσοντας αυτή την πρόταση μπορεί κανείς να εντοπίσει ευρύτερο κοινωνικό όφελος σε κάθε νοικοκυριό αν αξιοποιούταν το θερμό νερό για θέρμανση ακόμη και για παραγωγή ενέργειας προς ορατό όφελος όλων των κατοίκων του Δήμου.
Στην περίπτωση τοποθέτησης ανεμογεννητριών θα παράγονταν ενέργεια, με νεφελώδες το όφελος των κατοίκων του Δήμου.
Σήμερα από το Βουνό της Β. Εύβοιας, από το Τελέθριο βιοπορίζεται ένα μέρος του πληθυσμού του Δήμου. Όπου κι αν σηκώσει κανείς τα μάτια του είτε από την πλευρά της Ιστιαίας είτε από την πλευρά της Αιδηψού θα δει το βουνό που στέκεται πάνω από τις ζωές όλων μας. Τα 970 μέτρα του Τελέθριου γεμάτα από πυκνά δάση με δέντρα μεγάλης ποικιλίας, φαράγγια μικρούς καταρράκτες, ρεματιές, είναι μια ζωντανή απόδειξη περιβαλλοντικής κινητικότητας της περιοχής, που προστατεύει τον αστικό ιστό που αναπτύσσεται στους πρόποδές του και τον προφυλάσσει με τα δάση του από πλημμύρες σε ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πόσο έτοιμη θα μπορούσε να είναι η κοινωνία της Ιστιαίας και της Αιδηψού να «ξυρίσει» τα δάση της και να φυτέψει ανεμογεννήτριες;
Πόσο εύκολα θα μπορούσε να ανατραπεί η φυσική ισορροπία χλωρίδας και πανίδας, αν επιτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών που απεικονίζονται στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας;
Γιατί να στερηθεί το ΑΕΠ της χώρας από την μέγιστη παραγωγή ρητίνης που τα δάση της Β.Εύβοιας αποδίδουν αγγίζοντας το 87% της πανελλαδικής παραγωγής, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (29 Μάιου 2020) του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης –Κτηνιατρικής &Περιβάλλοντος Δημήτριου Βουρδάνου;
Γιατί να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στο Τελέθριο, όταν σε ανάλογο ερώτημα υπήρξε αρνητική εισήγηση -πριν από 10ετία- από τη Διεύθυνση Δασών;
Πως τίθεται θέμα τοποθέτησης τους ακόμη και στο χάρτη της ΡΑΕ, όταν δεν έχουν τοποθετηθεί κεραίες μέτρησης ανέμων; Κι όταν είναι γνωστό ότι το βορειοανατολικό ρεύμα στην περιοχή είναι χαμηλό, ευλόγως γεννιούνται ερωτηματικά τα οποία ζητούν απαντήσεις, από τα αρμόδια χείλη.
Πάρη Ντελκή
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr