Home > Hot ! > Ομιλία Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στα εγκαίνια της Έκθεσης «Το ΕΠΑΛ Δημιουργεί» – 2019

Ομιλία Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στα εγκαίνια της Έκθεσης «Το ΕΠΑΛ Δημιουργεί» – 2019


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

«Στόχος μας είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης, σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές/τριες και τους νέους κι ως προς αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, κατά την ομιλία της στα Εγκαίνια της Έκθεσης «Το ΕΠΑ.Λ. Δημιουργεί», που διοργάνωσε το ΥΠΠΕΘ χθες το απόγευμα, στην αίθουσα – πολυχώρο του Μετρό Συντάγματος.

 

«Για τη σημερινή κυβέρνηση η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός.

 

Στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, για την ποιοτική της αναβάθμιση. Ειδικότερα, αναλύοντας τις παρεμβάσεις για το Επαγγελματικό Λύκειο, μίλησε για την αλλαγή δομής, τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών προοπτικών των αποφοίτων ΕΠΑΛ με τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις νέες, 2ετείς δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τζούφη στην επιτυχή εφαρμογή του θεσμού του μεταλυκειακού έτους- τάξης μαθητείας, με αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και απονομή Πτυχίου Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

 

Επιπλέον, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», που φέτος γενικεύεται σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών από το ΙΕΠ, τον εκσυγχρονισμό της εργαστηριακής υποδομής και την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του νέου ΕΠΑΛ.. Επεσήμανε δε, ότι σε λίγες ημέρες θα εκδοθούν και αυτά των αποφοίτων της μαθητείας.

 

Μετά την λήξη της ομιλίας της, η Υφυπουργός περιηγήθηκε σε όλα τα περίπτερα της Έκθεσης, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές των ΕΠΑ.Λ. της παρουσίασαν τα έργα τους.

 

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. τουΟ.Α.Σ.Α. Αναστάσιος Ταστάνης, και οπρώην Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οΥφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Μπάρκας, καθώς και αρκετοί βουλευτές/ βουλεύτριες, οι περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης από όλη τη

χώρα, εκπρόσωποι από τον ΕΟΠΠΕΠ και το ΙΕΠ.

 

Μετά την λήξη των παρεμβάσεων, τραγούδησε η χορωδία του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Αγ. Αναργύρων, ενώ ο χώρος της έκθεσης παρέμεινε ανοιχτός, με πλήθος επισκεπτών στα περίπτερά της, μέχρι αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η Έκθεση λειτουργεί καθημερινά, έως το Σάββατο, 2 Μαρτίου, στην αίθουσα – πολυχώρο του Μετρό Συντάγματος, από τις 10:00-20:00.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΛ | ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

Καλησπέρα σας,

 

Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαστε εδώ σήμερα, στην σημαντική αυτή εκδήλωση – έκθεση των Επαγγελματικών Λυκείων, η οποία διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά και που αναδεικνύει τη σημαντικό έργο που παράγεται από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Για όλους εμάς, η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση. Οι αλλαγές αυτές ήταν απαραίτητες ώστε να αναθεωρηθούν ριζικά οι εκπαιδευτικές πολιτικές του παρελθόντος, οιοποίες οδήγησαν την Επαγγελματική Εκπαίδευση σε σταδιακή απαξίωση.

 

Αγαπητοί μας καλεσμένοι,

 

επιτρέψτε μου να επισημάνω πως για το Υπουργείο Παιδείας, η στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστήμιου αποτελεί πυρήνα της πολιτικής και της πρακτικής μας. Η αύξηση των δημόσιων δαπανών εκπαίδευσης πάνω από 1 δις από όσα είχαν προγραμματιστεί το 2014 αλλά και η έναρξη της διαδικασίας για 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικώντα επόμενα 3 χρόνια είναι δύο από τις κεντρικές πολιτικές μας αποφάσεις.

 

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το πρώτο μέτρο σταθεροποίησηςπου έλαβε η κυβέρνηση και το ΥπουργείοΠαιδείας το 2015, ήταν η επαναφορά των 2.500 εκπαιδευτικών που βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και η επαναλειτουργία όλων των καταργημένων ειδικοτήτων και τομέων στα Επαγγελματικά Λύκεια.

 

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ένας λεπτομερής Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με στόχο να επιτευχθεί η ποιοτική της αναβάθμιση ώστε να συναντά την αποδοχή γονέων, μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Ο σχεδιασμός αυτός εντάχθηκε στο Εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και συσχετίσθηκε με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO.

Στόχος μας είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης, σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές/τριες και τους νέους κι ως προς αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

 

Με συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας εξασφαλίστηκε η αναγκαία χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και για τα επόμενα 4 χρόνια.

 

Με βάση αυτή τη στρατηγική το Επαγγελματικό Λύκειο:

 

  1. άλλαξε δομή, εξασφαλίζοντας στους μαθητές την παροχή στέρεων γενικών, αλλά και εξειδικευμένων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αποφεύγοντας την πρόωρη ειδίκευση. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς το μαθητικό δυναμικό στα ημερήσια ΕΠΑΛ είναι αυξημένο κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος, ενώ στα εσπερινά κατά 12%, αγγίζοντας το συνολικό αριθμό των 93.384 μαθητών.

 

  1. διευρύνθηκαν οι εκπαιδευτικές προοπτικές των αποφοίτων ΕΠΑΛ με θεσμοθέτηση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώπαράλληλα, θεσμοθετήθηκαν οι νέες 2ετείς δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, με ελεύθερη πρόσβαση.

 

  1. εφαρμόστηκε με επιτυχία ο θεσμός του μεταλυκειακού έτους- τάξης μαθητείας που συνεχώς διευρύνεται και βελτιώνεται. Ο θεσμός αυτός αποτελεί σημαντικήμεταρρύθμιση για την σύνδεση των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή, παρέχοντας στους ενήλικους αποφοίτους τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Από αυτό το μήνα μάλιστα,η αμοιβή των μαθητευόμενων, ακολουθώντας την απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου θα αυξηθεί έως 27%.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, καταγράφεταιαύξηση των ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στο θεσμό της μαθητείας καθώς και του αριθμού των μαθητευόμενων.Η συμμετοχή στην Μαθητεία αυξάνεται διαρκώς, καθώς τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος συμμετείχαν 1.118 μαθητευόμενοι, πέρυσι 3.089, ενώ φέτος ο αριθμός τους έφτασε τους 3.706.

 

Πρέπει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η δεύτερη εξεταστική διαδικασία πραγματοποιήθηκε πριν 2 εβδομάδες και για τις 16 ειδικότητες, ενώ συμμετείχαν 1.700 απόφοιτοι.

 

  1. από τη σχολική χρονιά 2017-18 εξελίσσεται το φιλόδοξοπρόγραμμα, που στοχεύει στην αναβάθμιση των σχολείων με τίτλο «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ». Η δράση αυτή ξεκίνησε πιλοτικά σε 9 σχολεία και φέτοςγενικεύεται σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλίαστα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά και για την κάλυψη των αναγκών, προσλήφθηκαν 437 αναπληρωτέςεκπαιδευτικοί. Επίσης, για την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών προσλήφθηκαν 222 αναπληρωτές/τριες ψυχολόγοι. Επίσης,305 ΕΠΑΛ υπέβαλλαν σχέδια δράσης που θα χρηματοδοτηθούν και αφορούν σημαντικές δράσεις και έργα που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές.

 

  1. προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδώνέχουν ήδη ξεκινήσει οιδιαδικασίες από το ΙΕΠγια την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑΛ. Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στη συγγραφή νέου εκπαιδευτικού υλικού (εργαστηριακοί οδηγοί, βιβλία) και στη σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

  1. για την βελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών/τριων στις ειδικότητες που επιλέγουν προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της εργαστηριακής υποδομής των ΕΠΑΛ και των Εργαστηριακών Κέντρων. Ήδη στα νησιά του Αιγαίου έχει ξεκινήσει η παράδοση του υλικού, ενώ στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η ολοκλήρωση της δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

  1. Επιπλέον, εκδόθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του νέου ΕΠΑΛ και σελίγες ημέρες θα εκδοθούν και αυτά των αποφοίτων της μαθητείας.

 

 

 

 

Αγαπητοί μας καλεσμένοι,

 

Οι παραπάνω ενέργειες, αποφάσεις και δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων αποτελούν την επιβεβαίωση στην πράξη όσων έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει:

 

«για τη σημερινή κυβέρνηση η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση».

 

Σας ευχαριστούμε όλους και όλες που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας. Ευχαριστούμε όσους και όσες εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: