Home > Hot ! > Οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ξεκινούν από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας(!) – Μετά τις εκλογές το ΕΚΑΒ Μαντουδίου

Οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ξεκινούν από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας(!) – Μετά τις εκλογές το ΕΚΑΒ Μαντουδίου


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Είναι γνωστή η πολιτική της κυβέρνησης κι ο αποχαρακτηρισμός όλων των βασικών τομέων του κοινωνικού κράτους, που παραδίδονται αμαχητί, στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό φυσικά δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρώτα υπάρχει η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κι ακολούθως έρχεται ο “Σωτήρας” των υπηρεσιών, ο ιδιώτης αργά και σταθερά. Πρώτα με τη μορφή ΣΔΙΤ και μετά υπάρχει και συνέχεια. Έτσι λοιπόν αφού το Κ.Υ. Ιστιαίας στην ουσία ποτέ δεν ήταν πλήρως στελεχωμένο από μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, αφού όλες οι προκηρύξεις για ειδικευμένους γιατρούς ήταν άκαρπες, έρχεται η λύση προεκλογικά.

Κι η λύση φυσικά αλλάζει με λίγα λόγια τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας!

Αξίζει να σημειωθεί -για να μην μιλάμε με αρτικόλεξα- ότι (ΣΔΙΤ)  είναι το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης και αφορά Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα. Με ξεκάθαρους τους ρόλους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, όπου “αξιοποιείται” η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα, ενώ το  Δημόσιο διατηρεί την ιδιοκτησία των παγίων με “ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο”. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά όλα βαίνουν καλώς, γιατί  ΘΑ κατασκευάζονται ποιοτικά έργα και ταυτόχρονα ΘΑ παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες/χρήστες των έργων, με τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομίας. Όσο για το Μ.Τ.Ν. είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι αυτή που σε κάθε προεκλογική περίοδο έρχεται θα έρθει, θα λειτουργήσει θα λύσει τα προβλήματα των νεφροπαθών, χωρίς φυσικά να υπάρχει αντίστοιχο αιματολογικό ιατρείο τράπεζα αίματος κι όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό το γνωρίζουμε όταν η αιμοδοσία στη βόρεια Εύβοια γίνεται κάθε εξάμηνο κι επαφίεται στις ομάδες και τους ενεργούς συλλόγους για την οργάνωσή της και στους αιμοδότες που την στηρίζουν πραγματικά με το άιμα της καρδιάς τους, προσφέροντας ανυπολόγιστης αξίας έργο για τον συνάνθρωπο. Άρα η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού δεν ειναι μόνο θέμα πρόσληψης εξειδικευμένων γιατρών, αλλά και απαραίτητων  υποδομών που δεν υπάρχουν.

Αυτό που δεν αναφέρεται πουθενά είναι από που θα βγάλει τα κέρδη ο ιδιώτης που θα συμπράξει με το Δημόσιο; Ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό;

 

Έτσι δυο ξεχωριστές ειδήσεις προκύπτουν  από το δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον βουλευτή Εύβοιας Θανάση Ζεμπίλη. Η μια αναφέρεται στο Κ.Υ. Μαντουδίου για το οποίο δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ράδιο Ιστιαία στον Γιάννη Τσελίκα κι αφορά στον Τομέα ΕΚΑΒ Μαντουδίου θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου (δηλαδή μετά τις εκλογές!!!)

«Λόγω της πανδημίας και των αναγκών που προέκυψαν σε προσωπικό στις υφιστάμενες υγειονομικές δομές δεν συστάθηκαν νέοι Τομείς ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια, παρά μόνο τέσσερις πανελλαδικά, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο τομέας Μαντουδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις μόλις 70 μόνιμες θέσεις διασωστών που προσλαμβάνονται με τον επικείμενο διαγωνισμό του ΕΚΑΒ, για όλη την επικράτεια εκτός της Αττικής, οι 10 θέσεις διατίθενται για το ΕΚΑΒ Μαντουδίου, παρά τις αυξημένες ανάγκες των υφιστάμενων μονάδων» ανέφερε ο κ. Ζεμπίλης, προβλέποντας ότι ο νέος Τομέας ΕΚΑΒ Μαντουδίου θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η δεύτερη είδηση αφορά  τη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού Ιστιαίας, για την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε σε Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που είναι συμβάσεις, κατά κανόνα μακροχρόνιες, κι οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή/και την παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα δήλωσε:«μετά τους αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς για τη πρόσληψη νεφρολόγου η Μ.Τ.Ν. Ιστιαίας θα λειτουργήσει με τη μορφή των ΣΔΙΤ, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές, χωρίς να προκαλείται καμία επιβάρυνση στους ασθενείς. Αυτό πλέον είναι μονόδρομος». Κι όσο αφορά λοιπό εξοπλισμό δήλωσε: ” ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της 5ης ΥΠΕ για την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού του ΚΥ Ιστιαίας, όπως και για τις δύο κινητές μονάδες υγείας, με προϋπολογισμό το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχωρά τον διαγωνισμό πλωτών ασθενοφόρων, το ένα εκ των οποίων θα διατεθεί στη Βόρεια Εύβοια”.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: