Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Ο Βέμπερ και το ΕΛΚ αποτελούν «ναρκοπέδιο» για τον ευρωπαϊκό Νότο και το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Βέμπερ και το ΕΛΚ αποτελούν «ναρκοπέδιο» για τον ευρωπαϊκό Νότο και το Ταμείο Ανάκαμψης


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

του Μιχάλη Ψύλου

Η ισπανική εφημερίδα El Pais εκτοξεύει «βόμβες» στο κύριο άρθρο της: «Οι ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συντάσσονται με την ομάδα των τεσσάρων λεγόμενων χωρών της λιτότητας για να προσπαθήσουν να επιβάλουν πολύ αυστηρές και απαιτητικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ του πακέτου αντιμετώπισης της οικονομικής ζημίας από τον κορονοϊό!».

Η ισπανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βασικών ηγετών της ευρωομάδας του ΕΛΚ , με επικεφαλής τον Γερμανό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας υπεύθυνης που θα ελέγχει αν το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης θα ενσωματώνει τα αυστηρά κριτήρια που απαιτούνται από τις διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες της ομάδας», γράφει η El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα επικρίνει ευθέως την πρωτοβουλία -στην οποία μετείχε και η ευρωβουλευτίνα του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, Μονσεράτ Ντολόρς-τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει ναρκοπέδιο πολιτικών εμποδίων στην εκταμίευση της βοήθειας»!.

Είναι σαφές ότι η στάση αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αποτελεί και την μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ενισχύει τις θέσεις των τεσσάρων «αθλίων» χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία) που απαιτούν πολύ αυστηρούς όρους που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη εποπτεία προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους για την παροχή της βοήθειας από το Ταμείο της ΕΕ.
Η El Pais, επικαλούμενη πηγές του ΕΛΚ, γράφει ότι «την πρωτοβουλία δημιουργίας της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχαν αρκετοί Γερμανοί ευρωβουλευτές, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τις τέσσερις Βόρειες χώρες, αλλά και Ισπανούς» .

Ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ άλλωστε στη διάρκεια τηλε-συνέντευξης που παραχώρησε στην El Pais και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες την Πέμπτη, ήταν απολύτως σαφής λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούν οι εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου όπως πιστεύουν καλύτερα.

Ιδιαίτερα, αν οι κυβερνήσεις αυτές δεν είναι της αρεσκείας του Βέμπερ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις των Podemos”, του αριστερού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Άλλωστε είναι γνωστή η …αλλεργία του Βέμπερ για οτιδήποτε «αριστερό». Τον Μάιο του 2017 είχε προκαλέσει σάλο όταν είχε πει σε συνομιλία του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό»!

Αλλά και έναν μήνα μετά ότι «η Γερμανία θα δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά όχι σε αυτή την κυβέρνηση, σε μια άλλη»!

Και φυσικά το 2015 ο κ. Βέμπερ δεν είχε διστάσει να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν προκαλώντας τότε και την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας τη δήλωση αυτή «απαράδεκτη».

Τώρα , ο κ. Βέμπερ δεν διστάζει να αξιώνει να σφίξει το λουρί στο λαιμό των χωρών του Νότου.”Θέλουμε ένα σαφές και αξιόπιστο σχέδιο αποπληρωμής”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΕΛΚ εξ ονόματος φυσικά της ομάδας του.
“Η αναβολή αποπληρωμής όλων των κονδυλίων μέχρι το 2028 δεν είναι ειλικρινής… Επιμένουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την απόσβεση κατά το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να έχουμε ένα σαφές σχέδιο για την αποπληρωμή του χρέους το 2026 ή το 2027.”
Όπως είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής «για να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων από το ταμείο ανάκτησης ύψους 560 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που να περιγράφουν λεπτομερώς τον προορισμό των δαπανών και να ταιριάζουν με τους γενικούς στόχους της Ένωσης και με τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ». Και φυσικά «τα χρήματα θα πρέπει να εκταμιεύονται σταδιακά, βήμα προς βήμα».

Στον Βέμπερ απάντησαν κύκλοι της κυβέρνησης Σάντσεθ τονίζοντας βέβαια ότι “η Ισπανία δεν φοβόταν ποτέ τις μεταρρυθμίσεις”. Και υπενθύμισαν, για παράδειγμα, ότι πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποίησαν ωστόσο τον Βέμπερ και τους συν αυτώ ότι με τους όρους που θέτουν υπάρχει κίνδυνος μετατροπής αυτής της βοήθειας σε ένα είδος μεσοπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού σχεδίου, ενώ πρέπει τα κονδύλια του Ταμείου να εκταμιευθούν άμεσα, αλλιώς η επαννεκίνηση της οικονομίας θα τεθεί σε κίνδυνο.

Η Ισπανική κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον το 60% των κονδυλίων του Ταμείου να εκταμιευθούν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (2021-2024), έτσι ώστε τα κίνητρα αυτά να διευκολύνουν ουσιαστικά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.
Ταυτόχρονα, ζητεί η απόσβεση των δανείων να γίνει μετά το τέλος της επόμενης περιόδου προϋπολογισμού (2021-2027), ώστε να μην υπερφορτωθούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί των πληγεισών χωρών του Νότου τα αμέσως επόμενα χρόνια. «Αν περάσει η πρόταση του ΕΛΚ το καθαρό υπόλοιπο των ενισχυόμενων χωρών, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, θα μειωνόταν, διότι η συμβολή τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να αυξηθεί από το 2026 ή θα μπορούσε να μειωθεί η ενίσχυση για την συνοχή ή την αγροτική οικονομία» γράφει η El Pais.
Την άποψη του Βέμπερ ουσιαστικά αποδέχτηκε ο αυστριακός Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν που ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια που θα αντληθούν από τις αγορές για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να εξοφληθούν ταχύτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. “Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα”, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν στην γερμανική Handelsblatt.
Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν στην Γηραιά Ήπειρο ενόψει της συνόδου κορυφής των 27 την προσεχή Πέμπτη που θα συζητηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη από την πανδημία…
Πηγή: https://hellasjournal.com/

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: