Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Μνημείο για τους «γκασταρμπάιτερς» που σώζουν πάλι τη Γερμανική οικονομία

Μνημείο για τους «γκασταρμπάιτερς» που σώζουν πάλι τη Γερμανική οικονομία


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

«Ήταν σημαντικό για μένα να ξεκαθαρίσω αυτήν την ένταση, ενώ τα χωριά αιμορραγούσαν , οι άνθρωποι που έρχονταν εδώ στη Γερμανία ήταν αρχικά εντελώς μόνοι, κανείς δεν τους περίμενε»

 

του Μιχάλη Ψύλου

www.newscenter.gr

 

«Η σημασία των μεταναστών στη γερμανική οικονομία συχνά υποτιμάται» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Μόνο που η μελλοντική επιτυχία της γερμανικής οικονομίας θα εξαρτηθεί περισσότερο από πριν από τους μετανάστες», παραδέχεται  με έμφαση η συντηρητική γερμανική εφημερίδα.

«Τη στιγμή που απαιτούνται πολλοί για να καλύψουν όλες τις θέσεις εργασίας σε εργοστάσια, γραφεία και κλινικές, ο πληθυσμός στη Γερμανία έχει ένα πρόβλημα: Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με Γερμανούς. Είναι απλά πολύ μεγάλοι ηλικιακά για να το κάνουν μόνοι τους», τονίζει η Die Welt αναφερόμενη στο δημογραφικό πρόβλημα και τη γήρανση του πληθυσμού.

Νέα στοιχεία από το φιλόεργοδοτικό Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) δείχνουν πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση τώρα. Εάν δεν υπήρχαν μετανάστες, ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων είναι πιθανό να μειωθεί κατά 4% σε όλες τις αστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας έως το 2024.

O θρύλος του gastarbeiter -του ανώνυμου μετανάστη της δεκαετίας του 60, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το γερμανικό οικονομικό θαύμα, επιστρέφει.

Μνημείο για τους μετανάστες

Στην πόλη Φιρτ, στη νότια Βαυβαρία, οι τοπικές αρχές έστησαν μαλιστα πριν λίγες ημέρες μνημείο για τους μετανάστες που «έφυγαν από τις χώρες καταγωγής τους, από την Ελλάδα , την Τουρκία, την Πορτογαλία και αλλού,  πριν από πολλά χρόνια και κατέστησαν δυνατό το γερμανικό οικονομικό θαύμα», όπως γράφει η Berliner Zeitung. Πρόκειται για μια  στήλη σχεδιασμένη από τον γλύπτη Αντρέ Τζέσαρ , που τοποθετήθηκε κοντά στο δημαρχείο. Στην στήλη, μια επιγραφή, δίνει το νόημα της εξαιρετικής πρωτοβουλίας : «Το Φιρτ ευχαριστεί όλους τους φιλοξενούμενους εργαζόμενους από την καρδιά μας. Εμπλούτισαν την ανοιχτή αστική κοινωνία μας και συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη». Η στήλη είναι μάλιστα κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο, καθώς ο γλύπτης επέλεξε το υλικό προσεκτικά, ώστε να προέρχεται και να θυμίζει τη Μεσόγειο .

Μια βαλίτσα-σύμβολο 

Η επιγραφή πλαισιώνεται από δύο ανάγλυφα: Το ένα δείχνει έναν  νεαρό άνδρα που ξεκινά από το χωριό του για τη Γερμανία με τη βαλίτσα του γεμάτη ελπίδα και η οικογένειά του να τον αποχαιρετά. Ο Τζέσαρ το αντιπαραθέτει με ένα δεύτερο ανάγλυφο, που δείχνει την άφιξη του μετανάστη σε έναν ψυχρό σιδηροδρομικό σταθμό, σε έναν παράξενο κόσμο. «Ήταν σημαντικό για μένα να ξεκαθαρίσω αυτήν την ένταση, ενώ τα χωριά αιμορραγούσαν , οι άνθρωποι που έρχονταν εδώ στη Γερμανία ήταν αρχικά εντελώς μόνοι, κανείς δεν τους περίμενε», εξηγεί ο καλλιτέχνης για την ιδέα του. Η βαλίτσα, έγινε έτσι, σύμβολο αποχαιρετισμού και ελπίδας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: