Home > Hot ! > Με καλοκαιρινή Παρη-σία

Με καλοκαιρινή Παρη-σία


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


 

Πάρη Ντελκή

Εκπαιδευτικός -Δημοσιογράφος

 

 

Καλοκαίρι 2020. Μοιάζει με ανέκδοτο…

Το καλοκαίρι συνήθως ξεκουράζεσαι χαλαρώνεις καταστρώνεις πρόγραμμα διακοπών ανακαινίσεων, μετακινήσεων μπάνια, μαύρισμα, ουζάκια στην παραλία…

Ναι καλά, θα πουν πολλοί.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται ρευστότητα, που αυτή την περίοδο μοιάζει μακρινό όνειρο. Οι περισσότερες δουλειές είναι καθισμένες σαν …κέικ που άνοιξες νωρίς τον φούρνο.

Μεγάλες προσδοκίες, πολύ απασχόληση και μικρές απολαβές!

Λόγω κορωναϊού, με τα απόνερα της καραντίνας, με λάθος διαχείριση σε πολλά.

Κι αυτή η λάθος επικοινωνιακή πολιτική- τόσο σε Εθνικό όσο και σε Αυτοδιοικητικό επίπεδο- που τόσο ποντάρει η νέα κυβέρνηση κι έχει δαπανήσει σύμφωνα με τη λίστα Πέτσα 20 εκ. ευρώ σαν να είναι μαρουλόφυλλα σε διάφορα ΜΜΕ –λέμε τώρα- υπαρκτά κι ανύπαρκτα, άδειασε τη ναυαρχίδα της Βόρειας Εύβοιας από επισκέπτες.

Ξενοδόχοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλαίνε!

Έμειναν με ελάχιστες κρατήσεις κι εισοδήματα, με μειωμένους εργαζομένους, γιατί με κλειστά τα σύνορα Σέρβοι έφτασαν στα μέρη μας και για ελάχιστα κρούσματα κάναμε τη μέγιστη προβολή, όταν σε άλλα μέρη το κάνουν …γαργάρα!

Ποιος μπορεί να μας απαντήσει γιατί μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας τόσο πολύ; Γιατί πάγωσε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα κοντά πενήντα και πλέον μέρες κι αυτό το περιφέρουμε με παράσημα ως επιτυχία;

Γιατί ακόμη μέχρι σήμερα πολλές θεσμικές λειτουργίες όπως πχ. Δημοτικά Συμβούλια γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στα κέντρα διασκέδασης εντοπίζουμε υγειονομικές βόμβες που τουλάχιστον την νεολαία την αφήνουν αδιάφορη.

Γιατί ο συγχρωτισμός επιτρέπεται στη διασκέδαση, αλλά στην δημόσια ζωή απαγορεύεται; Γιατί μέχρι πριν από λίγες μέρες ήμασταν άνετοι και ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας, κι επαναφέρουμε μάσκες με απειλή προστίμων;

Πως η Πολιτεία θα αντιμετωπίσει αυτή την τρομακτική πιθανότητα;

Πως θα καταφέρει να διαχειριστεί μια νέα οικονομική κρίση που γεννήθηκε μέσα στο ελπιδοφόρο 2020 που θα έρχονταν η κανονικότητα;

Αυτή η περίφημη ύφεση που λένε και ξαναλένε στα δελτία των ειδήσεων, που μετράται με διαφορετικά ποσοστά ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκεις, αναπαράγεται στα καφενεία ως …πείνα τον χειμώνα!

Λαϊκιστί. Άλλο περιμέναμε κι άλλο μας ήρθε κατακούτελα.

Λίγες δουλειές κι ευκαιρία  για  τις τράπεζες να …στραφταλίζουν μπρος στα μάτια μας καταναλωτικά δάνεια. Για τους νεότερους για τους άμαθους από τέτοια.

Γιατί οι παλαιότεροι θυμούνται τα διακοποδάνεια μιας άλλης εποχής.

Θυμούνται τις φουσκωμένες κάρτες την δεκαετία του 2000, θυμούνται τους ανατοκισμούς και την αρχή των πλειστηριασμών.

Θυμούνται την κρίση …

Βάλαμε άραγε μυαλό ως καταναλωτές ή ελπίζουμε πως με τα πρόγραμμα ανακύκλωσης χρήματος που δεν υπάρχει, θα γυρίσουμε όλο τον κόσμο τζάμπα;

Αν δεν καταφέραμε να έχουμε στην άκρη κανένα ευρώ για βόλτες- αφού πληρώσουμε ότι δεν πληρώσαμε στην καραντίνα, εισφορές στα Ταμεία, ρυθμίσεις, δάνεια, εφορία αυτή την καινούργια με τις 8 δόσεις- δεν είναι να ξεσηκώνεται κανείς.

Ας ονειρευτεί. Τζάμπα είναι…

Ότι το εμβόλιο που θα βγει από τον Σεπτέμβριο -έτσι ακούγεται – θα είναι φτηνό και θα το κάνουμε όλοι και θα ξενοιάσουμε από τον κορωναϊό μια για πάντα.

Ναι αυτόν τον ιό με το στέμμα, που ήρθε κι έφερε τα πάνω κάτω. Αυτόν που περιμέναμε να αναδείξει αξίες χαμένες πέρα από τα μπαλκονάτα χειροκροτήματα.

Αξίες σαν την Δημόσια Υγεία που πρέπει να γιγαντωθεί και να προστατεύσει το σύνολο των πολιτών.

Όχι κάτι σαν το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας για παράδειγμα, που σύμφωνα με τον Συμεών Κεδίκογλου οι κτιριακές υποδομές είναι απαραίτητες αλλά αποτελούν το ένα μόνο σκέλος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Το άλλο είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η στελέχωση και σωστή λειτουργία. Σ’ αυτό έχουν πολλά ακόμη να γίνουν.

Σύμφωνα με τον γιατρό και πρώην Νομάρχη Εύβοιας  Νίκο Παπανδρέου, ενδιαφέρον είναι ότι το Υπουργείο και η Νέα Διοίκηση δεν έχουν προβλέψει οργανισμό του Νέου Νοσοκομείου. Αυτό  σημαίνει, αντίθετα με τα ψέματα που λένε, ότι δεν μπορούν να προκηρύξουν μόνιμες θέσεις προσωπικού, παρά μόνο έκτακτες επικουρικών.

Ναι να  γιγαντωθεί η Δημόσια Υγεία κι οι παροχές των Κέντρων Υγείας να περιλαμβάνουν και αιμοκάθαρση να υλοποιούνται οι δημοσιευμένες αποφάσεις Υπουργών κι όχι η επόμενη κυβέρνηση να τυρβάζει περί άλλων! Σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό το πρώτο Κέντρο Υγείας στην χώρα, στο οποίο είχε δρομολογηθεί η λειτουργία τέτοιας μονάδας είναι αυτό της Ιστιαίας. Γιατί να μην υλοποιηθεί κύριοι;

Σίγουρα δεν πρέπει να μπαίνει θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Κύμης Καρύστου και Ιστιαίας.

Αυτό που ζητείται είναι το αυτονόητο. Σύμφωνα με δήλωση του Βουλευτή ΚΚΕ Γ.Μαρίνου η πολιτική που αρνείται την δημιουργία Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο και την Ιστιαία είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας.

Με τους φόρους μας –που είναι μεγάλοι και σε δύσκολες εποχές-η ανταποδοτικότητα του Δημοσίου να ενσαρκώνεται σε Υγεία και Παιδεία τουλάχιστον.

Κι όχι μόνο σε ασφάλεια.

Ας αναπτύξουμε καλύτερη διπλωματία, ας γίνουμε ισχυρότεροι και σοβαρότεροι στην εξωτερική μας πολιτική κι ας σταματήσουμε να εκφοβίζουμε τον μέσο Έλληνα, μέσω των δελτίων ειδήσεων με τον Ερντογάν και τα παραληρήματά του.

Αν αυτός στοχεύει σε μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ψύλο στο άρθρο του «Χαλιφάτο για τους ισλαμο-εθνικιστές και λογοκρισία στο facebook για τους νέους από τον Ταγίπ»  εμείς δεν θα πρέπει να κινούμαστε πίσω του περιμένοντας ποια βόμβα θα πετάξει μετά την προκλητικότατη αυτή της Αγιά Σοφιάς.

Θα πρέπει επιτέλους το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να γίνει καθεστώς και οι συναντήσεις του, να μην μένουν μόνο στους τίτλους των ειδήσεων, ως ένα ξεχωριστό γεγονός που συσκέπτεται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Δεν πρέπει να σερνόμαστε κύριοι πίσω από τα γεγονότα. Αν θέλουμε στο ελάχιστο να μοιάσουμε στο πνεύμα των προγόνων μας θα πρέπει να καθορίζουμε τα γεγονότα κι όχι να τρέχουμε πίσω από αυτά. Θα πρέπει να χαράσσουμε στρατηγική κι όχι να είμαστε οι ουραγοί αυτών.

Όχι να περιμένουμε την λύση από την Ε.Ε. που μας έχει «φτύσει» επανειλημμένως κι εμάς κι όλες τις χώρες του Νότου.

Από τότε που ως φοιτήτρια μάθαινα στο Πανεπιστήμιο από τον Καζάκο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της ΕΟΚ, εν έτι 1985, φαίνεται να μην έχει αλλάξει τίποτε από τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι μας έβλεπαν και μας βλέπουν και φυσικά από τον τρόπο που εμείς τοποθετούμε την  χώρα μας απέναντί τους.

Πολλά θα πρέπει να αλλάξουν για να πάρουμε ανάσα. Ίσως έτος…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: