Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένας έντονος πολιτικός διάλογος σχετικά με το μείζον θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Στο στόχαστρο, το φορολογικό νομοσχέδιο, που εισάγει τεκμήριο στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Δεκατρείς επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έχουν ήδη προκηρύξει πανελλαδική αποχή για μεθαύριο Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση αφήνει, πάντως, ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Θα εξετάσουμε όλα τα σχόλια ειλικρινά και απροκατάληπτα» είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές», δηλαδή οριακού χαρακτήρα.

Αναμφίβολα, τα φορολογικά έσοδα για ένα κράτος είναι από τα κρισιμότερα μεγέθη για την άσκηση πολιτικής. Το ζητούμενο, όμως, είναι να μην είναι οριζόντια. Δεν είναι δυνατόν να είναι ίδια η φορολογία σε εισοδήματα, για παράδειγμα, των 20.000 και των 5.000.000 ευρώ.

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη στην εφαρμογή της όποιας φορολογικής πολιτικής.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μιλώντας στο Naftemporiki TV, υποστήριξε ότι «άλλο η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και άλλο ο νόμος που κατατέθηκε, ο οποίος είναι ένας εισπρακτικός νόμος». Παραδέχθηκε, βέβαια, πως «δεν μπορεί το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών να δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Αλλά υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες με λιγότερο εισόδημα από 10.000 ευρώ, οι οποίοι ασφαλώς είναι αρκετοί και αδικούνται».

Όλοι συμφωνούν, άλλωστε, ότι η φοροαποφυγή είναι μία από τις απειλές για την οικονομία κάθε χώρας. Αλλά και για τη δημοκρατία. Γιατί αποδυναμώνει τις εθνικές αξίες, τους θεσμούς και τους στόχους της χώρας, αλλά και τροφοδοτεί την ανισότητα και ενισχύει τους εχθρούς της δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών, όπως τα Panama Papers (2016), τα Paradise Papers (2017) και τα Pandora Papers (2021), έριξαν άπλετο φως στο τι σημαίνει πραγματικά για το κράτος δικαίου η μαζική φοροαποφυγή, η κλεπτοκρατική και συστηματική φοροδιαφυγή.

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και νομικός Τζέιμς Χένρι εκτιμά σε περισσότερα από 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το ύψος της παγκόσμιας φοροδιαφυγής.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας υπολόγισε ότι ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει και τα 60 δισ.

Μήπως τελικά όσα θα εισπραχθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες απλά αποδειχθούν… «μαρίδα papers»;