Home > Hot ! > Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αλήθειες και ψέματα

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αλήθειες και ψέματα


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Είμαστε ο λαός της υπερβολής κι εύκολα χάνουμε το μέτρο!

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου, η υπερβολή και  πολλές φορές η στοχευμένη ψεύτικη είδηση, προκειμένου να στραφεί η προσοχή μας αλλού, έχει μετατραπεί σε …φάμπρικα με όνομα διαχείριση της κοινής γνώμης, διαστρέβλωση της πραγματικότητας ή αν θέλετε το γνωστό κόλπο της πολιτικής μεταμφίεσης!

Ποιος να μιλήσει για το μεταναστευτικό, το πρόβλημα στα νησιά, την απίστευτη βία, την απίστευτη απόκρυψη ειδήσεων, το ασφαλιστικό που θα μας πεθάνει πριν από τον …κορονοϊό;

Και πόσα άλλα… Μας κόψανε και τα καρναβάλια, πώς να ξεδώσει ο Έλληνας; Τρέχει να αδειάσει τα φαρμακεία και s/m από αντιβακτηριδιακά και μάσκες

Πάντως καλού κακού, ας έχουμε υπόψη μας μερικές αναλυτικές οδηγίες και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που διαλύουν αρκετούς μύθους και ψέματα για τον κορονοϊό. δίνουν οι ειδικοί μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, που προκάλεσε συναγερμό.

Μια σειρά από οδηγίες που διαλύουν αρκετούς μύθους και ψέματα για τον κορονοϊό δίνουν οι ειδικοί. Πολλοί πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι τόσο σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σε θάνατο, ωστόσο αυτό συμβαίνει σπάνια.

Άλλωστε όπως τονίζει ο ΠΟΥ η εποχική γρίπη προκαλεί 60.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και οι ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να αντιτίθενται στο εμβόλιο της.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τις γάτες και τους σκύλους, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο κορονοϊός πάντως εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε χώρες ανά τον κόσμο. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτός Κίνας είναι μεγαλύτερος από ό,τι τα κρούσματα εντός της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η επιδημία χτύπησε και την πόρτα της Λατινικής Αμερικής, με το πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία.

Εκτός Κίνας, αναφέρθηκαν χθες 2.790 νέα κρούσματα σε 37 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων θανάτων, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς. «Η ξαφνική αύξηση των περιστατικών στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα προκαλεί έντονες ανησυχίες», δήλωσε ο κ. Τέντρος. Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει χαρακτηρίσει την εξάπλωση του κοροναϊού ως πανδημία, εξέφρασε όμως ανησυχίες για το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι για πρώτη φορά μεγαλύτερος από τα κρούσματα εντός Κίνας.

Στην έκδοση οδηγιών και ερωτήσεων-απαντήσεων για τον κορονοϊό, τη νόσο COVID-19 προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τις πληροφορίες και την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

 

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

 

Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV από ζώο σε άνθρωπο;

 

Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κορονοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κορονοϊοί.

 

Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019-nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

 

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

 

Μπορώ να κολλήσω 2019-nCoV από το κατοικίδιο μου;

 

Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019-nCoV.

 

Μεταδίδεται ο 2019-nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο;

 

Ναι, ο 2019-nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

 

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

 

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV. Η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

 

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

 

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

 

Ο 2019-nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

 

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

 

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019-nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο 2019-nCoV, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

 

Τα άτομα που νοσούν από 2019-nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

 

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

 

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

 

Μπορεί ο 2019-nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

 

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019-nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα.

 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

 

Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από την Κίνα ή από άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού;

 

Ναι, είναι ασφαλές. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

 

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019-nCoV;

 

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον 2019-nCoV;

 

Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

ΠΗΓΗ:iEidiseis

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: