Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
Περισσότερες από 12 χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, καθώς πληθαίνουν οι «διαρροές» από δυτικές δυνάμεις ότι επίκειται εισβολή από τη Ρωσία. Προσδιορίστηκε μάλιστα και η «ημερομηνία»:
Την προσεχή Τετάρτη!
Την ίδια ώρα πάντως, ο καθ` ύλην αρμόδιος, πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι επιμένει πώς δεν έχει οποιαδήποτε πληροφορία για επικείμενη ρωσική εισβολή. Ούτε επιστράτευση έχει κάνει, ούτε έχει κηρύξει την Ουκρανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του ρωτώντας τους δυτικούς δημοσιογράφους στο Κίεβο: «Εάν εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος έχετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με μια εισβολή κατά 100% στις 16 Φεβρουαρίου, παρακαλούμε να μας δώσετε αυτές τις πληροφορίες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.
«Ο καλύτερος φίλος του εχθρού είναι ο πανικός στη χώρα μας», τόνισε ο Ζελένσκι, μιλώντας μάλιστα στα αγγλικά σε ανταποκριτές Δυτικών μέσων ενημέρωσης στο Κίεβο. «Όλες αυτές οι πληροφορίες δημιουργούν μόνο πανικό και δεν βοηθούν την Ουκρανία», πρόσθεσε φανερά ενοχλημένος ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ποιος διαδίδει τις πληροφορίες για τη ρωσική επέμβαση;
Και κυρίως ποιος ωφελείται από τον πανικό; Σίγουρα όχι η Μόσχα, αλλά ούτε και η Ευρώπη, που το μόνο που δεν θα ήθελαν μετά τον covid,τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό στα ύψη, θα ήταν μια ανάφλεξη στα ευρωπαϊκά σύνορα.
«Η τρέλα έχει κυριεύσει τον κόσμο», όπως έγραφε ο Σαίξπηρ στη “Δωδέκατη Νύχτα’…
Οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν είχαν βέβαια τηλεφωνική επικοινωνία για την Ουκρανική κρίση. Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε τηλεφωνηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Η Ρωσία κάνει λόγο για «πολεμική υστερία», υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επέμβει στην Ουκρανία. Κατηγορεί μάλιστα, το Κίεβο ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Μινσκ, συγκεντρώνοντας τον μισό ουκρανικό στρατό κοντά στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ.
«Για το γλυκό ξεσαρκωμένο κόκκαλο της εξουσίας, φουντώνει ο σκυλοπόλεμος», έλεγε ο Σαίξπηρ στον «Βασιλιά Ιωάννη».
Και μια στρατιωτική αντιπαράθεση, μία έκρηξη, στην περιοχή αυτή, θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη. Μήπως κάτι λοιπόν παραπάνω ξέρουν όσοι προσδιορίζουν την προσεχή Τετάρτη ως ημέρα της «ρωσικής εισβολής»;
«Κανείς δεν είναι άμυαλος που να θέλει πόλεμο αντί για ειρήνη», έγραφε ο Ηρόδοτος.
«Γιατί όσο κρατά η ειρήνη, τα παιδιά θάβουν τους πατεράδες τους, ενώ στον πόλεμο, οι γονείς τα παιδιά τους»…
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr