Στην Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στο Δήμο -Μαντουδίου- Λίμνης -Αγίας Άννας η ενασχόληση με την γεωργική παραγωγή και την εκμετάλλευση της για την δημιουργία κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι αρκετά μεγάλη. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Υπάρχουν είδη καλλιέργειας που ευδοκιμούν και καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα .Μεγάλος αριθμός αγροτών ασχολείται με την παραγωγή και καλλιέργεια των παρακάτω λαχανικών, σιτηρών, οσπρίων, οπορωφόρων δέντρων εξασφαλίζοντας το εισόδημα τους και πουλώντας τα προϊόντα τους είτε λιανικώς στην τοπική αγορά είτε χονδρικώς σε εμπόρους όταν πρόκειται για μαζική παραγωγή .Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε ότι αφορά κυρίως τα λαχανικά είναι ότι η ημέρα συγκομιδής μπορεί να ταυτίζεται ακόμη και με την ημέρα παράδοσης ώστε να διατηρείται η φρεσκάδα των προϊόντων και να πωλείται το καλύτερο δυνατόν προϊόν.
Η επιλογή των τεσσάρων δημοφιλέστερων προϊόντων της περιοχής γίνεται με βάση την παραγόμενη ποσότητα.
Τομάτες υπαίθριας καλλιέργειας και θερμοκηπίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής πωλείται σε αγορές της Χαλκίδας και της Αθήνας κυρίως και το υπόλοιπο προϊόν στην τοπική αγορά απευθείας στους καταναλωτές ή σε μικροεπιχειρήσεις.
Τομάτες υδροπονίας :Πρόκειται για μία νέα καλλιέργεια όπου το φυτό έχει ως υπόστρωμα το νερό και όχι το χώμα όπως συνηθίζεται .Είναι ένας νέος τρόπος καλλιέργειας που αφήνειμακριά εχθρούς και ζιζάνια ,λιγότερο κοστοβόρος αρκετά προσοδοφόρος και φιλικός προς το περιβάλλον αφού οι απαιτήσεις του σε νερό είναι κατά 90% λιγότερες από αντίστοιχες παραδοσιακές καλλιέργειες. Πωλείται στην χονδρική αγορά.
Peperken: Πρόκειται για ένα είδος μικρής βιομηχανικής πιπεριάς που καλλιεργείται στην περιοχή και η παραγωγή της απορροφάται αποκλειστικά από τοπικό επιχειρηματία για ιδία χρήση.
Πατάτες :Καλλιεργείται από τοπικούς παραγωγούς και απορροφάται κυρίως στην τοπική αγορά.
Βαμβάκι: Mεγάλος είναι ο αριθμός των αγροτών που εξασφαλίζουν το ετήσιο εισόδημα τους από την καλλιέργεια βαμβακιού. Η συγκομιδή γίνεται με την χρησιμοποίηση ειδικών αλωνιστικών μηχανών στην συνέχεια η επεξεργασία σε ειδικά εκκοκκιστήρια και η πώληση τους σε αγορές σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Σιτάρι: Mεγάλος είναι και ο αριθμός των αγροτών που καλλιεργεί το σιτάρι. Σαν πρώτη ύλη το σιτάρι έχει πολύ μεγάλη ζήτηση αφού χρησιμοποιείται για την παραγωγή βασικών αγαθών όπως το ψωμί. Η μεγάλη ζήτηση οδηγεί πολλούς παραγωγούς να εμπιστεύονται αυτήν την καλλιέργεια και να την επιλέγουν εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή .Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής πωλείται σε εμπόρους της περιοχής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλίας. Το υπόλοιπο απόθεμα αποθηκεύεται ή πωλείται για να χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια ως ζωοτροφή.
Ηλίανθος: Είναι μια καινούργια για την περιοχή καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι απαιτητική σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα και οι απαιτήσεις της σε νερό είναι αρκετά μικρές. Είναι μια καλή πηγή εισοδήματος. Αφού γίνει η συγκομιδή πωλείται σε εμπόρους της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Κριθάρι: Χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή από τους ίδιους τους παραγωγούς η κτηνοτρόφους της περιοχής.
Φασόλια, Ρεβίθια, Φακές, Μαυρομάτικα: Αρκετοί είναι και οι παραγωγοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια των οσπρίων. Η καλλιέργεια τους έχει περάσει από πολλές γενιές και μετρά πάνω από 100 χρόνια. Η παραγωγικότητα των γεωργικών εκτάσεων είναι αρκετά μεγάλη και θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αρκετά κατάλληλες για αυτού του είδους καλλιέργειας. Η πώληση του γίνεται είτε λιανικώς σε καταναλωτές είτε χονδρικώς σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Η ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας οι πιστοποιήσεις ποιότητας ISO η συσκευασία και το brand name δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα ανταγωνιστικό προϊόν.
.
Ελαιόδεντρα: Πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 η έκταση του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης-Αγίας Άννας σε ελαιόδεντρα ήταν πολύ μεγάλη. Λόγο αυτού του τραγικού συμβάντος κάηκαν μεγάλες εκτάσεις αλλά παρέμειναν και αρκετές .Τα απομένοντα ελαιόδεντρα τα καλλιεργούν αρκετοί αγρότες τις περιοχής παράγοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ένα μέρος της παραγωγής του χρησιμοποιείται για ιδία χρήση .Ένα άλλο κομμάτι συσκευάζεται και πωλείται συσκευασμένο με ετικέτα και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές σε αγορές του Ελλαδικού χώρου αλλά και σε αγορές του Εξωτερικού. Επίσης πωλούνται και συσκευασμένες ελιές σε βαζάκια. Ορισμένες ποικιλίες είναι οι εξής: Kαλαμών, Επιτραπέζιες Ελιές, Αμφίσσης, Μανάκι, Θρουμπολιά.
Καρυδιά: Είναι μια καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε ημιορεινές περιοχές αλλά και σε πεδινές εκτάσεις, κοντά σε ποτιστικά χωράφια. Πωλείται ολόκληρο με το κέλυφος σε καταναλωτές της περιοχής και της υπόλοιπης Ελλάδας ,σε τοπικές επιχειρήσεις, σε εμπόρους εντός Ελλάδος αλλά και στο Εξωτερικό. Συσκευασμένη πωλείται και η ψίχα του καρυδιού στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και τιμή.
Ρόδι : Αγρότες και κυρίως νέοι στο επάγγελμα ασχολούνται με την καλλιέργεια ροδιού. Ένα μέρος της παράγωγης ροδιού πωλείται στην τοπική αγορά και το υπόλοιπο ύστερα από επεξεργασία σε ειδικά τοπικά συσκευαστήρια παραγωγής γίνεται χυμός και πωλείται σε καταστήματα ,μικροεπιχειρήσεις ακόμη και super-market. Χαρακτηριστικό αυτής της καλλιέργειας είναι η έλλειψη συντηρητικών και υψηλή ποιότητα.
Μηλιά: Ένας μικρός αριθμός αγροτών ασχολείται με την καλλιέργεια των μήλων κυρίως στις πιο ορεινές περιοχές του Δήμου. Πωλούνται λιανικώς κυρίως σε καταναλωτές.
Αμπέλι: Ένας μικρός αριθμός αγροτών ασχολείται με την καλλιέργεια της αμπέλου .Υπάρχουν κυρίως μικροί σε έκταση αμπελώνες που παράγουν σταφύλι φαγώσιμο αλλά και επεξεργάσιμο για την δημιουργία τοπικού ποιοτικού κρασιού. Στην περιοχή μας υπάρχουν και μεγαλύτεροι αμπελώνες που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή τοπικού τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας που πωλείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής με σκοπό την μεταπώληση αλλά και σε εστιατόρια –ουζερί που επιλέγουν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και τους ανθρώπους της.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ-ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο Δήμο Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας υπάρχουν κάποιες μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις αλλά και μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη κάποια από τα προϊόντα που προαναφέραμε και παράγουν ύστερα από επεξεργασία τελικό προϊόν έτοιμο για πώληση.
1. Αγροτικός συνεταιρισμός Ροβιών. Αποθηκεύει ,στην συνέχεια επεξεργάζεται την επιτραπέζια ελιά , την συσκευάζει σε βαζάκια σε άλμη επίσης δημιουργεί πάστα ελιάς. Παράγει βιολογικό προϊόν που πωλείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταναλωτές ,super market και άλλα πολλά σημεία πώλησης.
2. Επιχείρηση ΚΕΝΤΡΗΣ Α.Ε. μεταποίησης ελιάς-peperken. Μια μεγάλη μεταποιητική μονάδα της περιοχής που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού, επιτυγχάνει καθετοποιημένη παραγωγή αφού συλλέγει επεξεργάζεται ,και συσκευάζει την πρώτη ύλη δημιουργώντας τελικό προϊόν. Ως πρώτη ύλη από την τοπική γεωργική παραγωγή χρησιμοποιεί κυρίως την ελιά και το peperken. Ικανοποιητικός αριθμός αγροτών του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας και του όμορου Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού εξασφαλίζει το εισόδημα του μέσω της συνεργασίας του με την συγκεκριμένη επιχείρηση που αξιοποιεί την παραγωγή των αγροτών μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια και πωλήσεις σε όλους τους Ηπείρους.
3. Αποστακτήρια: Kαλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο το σταφύλι είναι η παρασκευή του τσίπουρου .Παραδοσιακό τσίπουρο παράγεται μετά την κατάλληλη ζύμωση, επεξεργασία και βρασμό επί δυο φορές σε τοπικά αποστακτήρια .Λειτουργούν ακατάπαυστα καζάνια βρασμού που καίνε ξύλα και παράγουν υψηλής ποιότητας τσίπουρο.
4. Ελαιοτριβεία: Παράγουν ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.
5. Επιχείρηση μεταποίησης ροδιού: Eιδικοί διαμορφωμένοι χώροι επεξεργασίας ροδιού ,μεταποιούν την πρώτη ύλη παράγοντας χυμό ροδιού χωρίς συντηρητικά και σε μεγάλο ποσοστό βιολογικό.
ΑΝΑΛΥΣΗ SWOT ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Το εύκρατο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή με ήπιους κυρίως χειμώνες και καλοκαίρια βοηθάει τις καλλιέργειες να είναι αποδοτικές και ποιοτικές. Αυτό συνεπάγεται την δημιουργία υψηλής ζήτησης των προϊόντων και την ικανοποίηση των πελατών με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πελατών και προμηθευτών και επιτυγχάνεται η ικανοποίηση και των δύο.
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ: Έλλειψη εργατικού δυναμικού στην περιοχή ώστε να απασχοληθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν καθώς και γραφεία ευρέσεως εργατικού δυναμικού. Ελλιπής προβολή των επιχειρήσεων στα social media και ανεπαρκής προσπάθειες marketing. H έλλειψη αγροτικού συνεταιρισμού που θα στοχεύει στην προώθηση ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων και όχι μόνο της ελιάς και άλλων μεμονωμένων προϊόντων αποτελεί μια πολύ μεγάλη αδυναμία. Η δυναμική του συνεταιρισμού είναι στο κομμάτι ότι μπορεί να διεκδικήσει πολύ περισσότερα πράγματα από κάθε μεμονωμένο αγρότη .Μπορεί να διεκδικήσει καλυτέρους όρους στις συναλλαγές καλύτερη τιμή πώλησης των προϊόντων καθώς και να επιτύχει την πώληση μεγαλυτέρων ποσοτήτων .
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ : Αύξηση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό .Ενίσχυση των εξαγωγών εντάσσοντας και άλλα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της κάθε επιχείρηση. Παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με μοναδικά χαρακτηριστικά. Η μοναδικότητα μπορεί να βρίσκεται στην μορφή της συσκευασίας . Επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο παραγωγικό συντελεστή μέσα σε κάθε επιχείρηση. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο αναλαμβάνει να δημιουργήσει ηγετικά στελέχη. Δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Δημιουργία περισσότερων εργοστασίων παραγωγής αυξάνοντας την ποσότητα προϊόντος που παράγει, κάθε επιχείρηση πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της και μειώνοντας τα κόστη της.
ΑΠΕΙΛΕΣ : Είσοδος νέων επιχειρήσεων ικανών να περιορίσουν το μερίδιο αγοράς των τοπικών επιχειρήσεων αυξάνοντας ταυτόχρονα το δικό τους. Όσο αφορά την Ελληνική Οικονομία τα τελευταία χρόνια λόγο της κρίσης που πέρασε η Ελλάδα δημιουργεί πολλές αμφιβολίες στον επιχειρησιακό τομέα η από εδώ και πέρα πορεία της. Κάθε μεταβολή σε αυτή είτε θετική η αρνητική έχει άμεσο αντίκτυπο και σε κάθε επιχείρηση .Η αύξηση των υποκατάστατων προϊόντων αποτελεί ακόμη μία απειλή. Υπάρχει πλειάδα προϊόντων στην ελληνική αγορά παραδείγματος χάρη που μπορεί να θεωρηθούν ως υποκατάστατα της ελιάς και του ελαιόλαδου. Αυτό και μόνο θα πρέπει να προκαλεί φόβο και να θέτει σε επαγρύπνηση κάθε επιχείρηση .
Τρόποι επίτευξης επιτυχημένης εξωτερικής δραστηριότητας για κάθε επιχείρηση αποτελούν οι παρακάτω:
H συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις με σκοπό να γίνει ευρέως γνωστή η δραστηριότητα της επιχείρησης.
Η αξιοποίηση σε μεγάλο βαθμό των κοινωνικών δικτύων και κυρίως του site της επιχείρησης, το οποίο πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσελκύει περισσότερους πελάτες.
Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και δημιουργία μακροχρόνιων δεσμών με τους πελάτες του εξωτερικού.
Η έμφαση σε ποιότητα ,καινοτομία και υψηλό customer service level , δηλαδή έγκαιρη παράδοση των προϊόντων στους πελάτες.
Δυνατότητα για παραγωγή και πώληση υψηλών προδιαγραφών private label.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αρκετά αναπτυγμένη είναι και η μελισσοκομία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία και η αλιεία στην περιοχή εντός του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας-Άννας παράγεται μεγάλος πλούτος προϊόντων. Για να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες καλλιέργειες. Παραδείγματος χάρη η καλλιέργεια τρούφας. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης στην Λίμνη όπου ειδικοί επιστήμονες σε αυτή την καλλιέργεια ενημέρωσαν τους δημότες και αγρότες της περιοχής οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης η καλλιέργεια βοτάνων στα πιο ξερικά και μη εκμεταλλεύσιμα χωράφια θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια καθώς και πολλά άλλα παραδείγματα όπως η καλλιέργεια σύκων όπως γίνεται σε υπόλοιπα μέρη του νομού πχ Κύμη και Ιστιαία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ZΩΗ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 1. Συνέντευξη από παραγωγό της περιοχής.
2.Επίσκεψη σε μικρή μεταποιητική επιχείρηση.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr