Home > Hot ! > Η μαγεία του κινηματογράφου κι η άτυχη ιστορία μιας αίτησης

Η μαγεία του κινηματογράφου κι η άτυχη ιστορία μιας αίτησης


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία μας δείχνει να έχει ανάγκη από μάγους!

Μάγους που να μας βγάλουν από μια καθημερινότητα λίγο βαρετή και συνηθισμένη, που να μας απομακρύνει από τα …συνηθισμένα πια έκτακτα δελτία ειδήσεων με φωτιές πολέμους, δολοφονίες, αντιδράσεις, βία…

Ατελείωτος ο κατάλογος της ανομίας, της αντίδρασης, της ανασφάλειας κι από την άλλη μεριά ενός κράτους «ακοίμητου φρουρού» της κανονικότητας, που διασφαλίζεται νομικά με μετάθεση πολλών αρμοδιοτήτων διάφορων Υπουργείων στο Υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Όλα αυτά και …κουραστικά φαίνονται κι αδιάφορα πια, όταν προβάλλονται και ξαναπροβάλλονται με ρυθμό πυροβόλου

Φτάνει συνηθίσαμε πια!

Σε κανένα μέσο πολίτη δεν αρέσει η βία, η καταστροφή της περιουσίας του, ή πολύ περισσότερο η καταστροφή της περιουσίας του Κράτους.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μας αρέσει να βιώνουμε κι ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος που τα ατομικά δικαιώματα μοιάζουν πολυτέλεια!

Μια μέση λύση δεν υπάρχει;

Την  λύση άραγε μπορεί να την χαρίσει η …μαγεία στην εποχή μας;

Εντυπωσιάστηκα είναι αλήθεια από την προβολή της ΜΑΓΕΙΑΣ στο δρόμο των σχολείων της Ιστιαίας, όπως και από την αντίδραση του Δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού, όταν τηρώντας το νόμο περί αφισοκόλλησης φρόντισε – και πολύ καλά έκανε – να «αποκαθηλώσει» τις αφίσες που διαφήμιζαν «το  όνειρο της μαγείας» από τους στύλους της ΔΕΗ, σεβόμενος και το νόμο και την αισθητική του περιβάλλοντος.

Το ερώτημα που γεννιέται κι απευθύνεται κυρίως στα μέλη της σεβαστής Επιτροπής Παιδείας είναι με ποια κριτήρια φιλοξενούνται και ποιοι, σε ένα χώρο με πολιτιστικό προσανατολισμό και εκπαιδευτική πυξίδα;

Κι αναρωτιέμαι δημοσίως όταν με πρωτοκολλημένη αίτηση* της υπογράφουσας (Σεπτέμβριος 2018), ζητήθηκε από την Επιτροπή Παιδείας η άδεια χρήσης της Αίθουσας Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας από το palmosev.gr, η οποία και δεν απαντήθηκε ΠΟΤΕ επισήμως!

Ποιο ήταν το περιεχόμενο της αίτησης;

Χρήση της Αίθουσας Πολιτισμού για να προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ στους πολίτες του Δήμου Ιστιαίας –Αιδηψού ταινίες Α΄ προβολής με τους σκηνοθέτες τους να μιλούν γι αυτές και να τις παρουσιάζουν στο κοινό.

Ευελπιστώντας στα ευήκοα ώτα της νέας Δημοτικής Αρχής και στην προσεκτικότερη μελέτη της αίτησης, η Επιτροπή Παιδείας να επανεξετάσει το αίτημα, ή ο Δήμος να βρει μια καταλληλότερη αίθουσα προκειμένου η μαγεία του κινηματογράφου να αγγίξει και τους πολίτες του Δήμου Ιστιαίας –Αιδηψού.

Πάρη Ντελκή

 

Η αίτηση

Το έλλειμμα πολιτιστικής ενημέρωσης στην επαρχία λόγω της ψηφιακής ενημέρωσης δεν φαίνεται να καλύπτεται άμεσα και σε όλες τις χρονικές περιόδους.

Συγκεκριμένα πολλοί Σύλλογοι και ο Δήμος με εισιτήριο,  δημιουργούν διάφορες εκδηλώσεις για τους επισκέπτες –τουρίστες της περιοχής από τις όποιες όμως επωφελούνται και οι ντόπιοι.

Τον χειμώνα οι ευκαιρίες για πολιτιστική δράση σε μια μικρή επαρχία είναι μειωμένες (αν εξαιρέσεις κοινωνική συνύπαρξη εξόδων για καφέ – ταβέρνες) και τις χοροεσπερίδες που οργανώνονται, για τις πίτες των Συλλόγων, για τις Απόκριες και άλλες καθορισμένες γιορτές, εθνικοί επέτειοι, της γυναίκας, της μητέρας κλπ.

Εξαίρεση σε όλα αυτά παρουσιάζουν η πολύχρονη δράση Συλλόγων με εκμάθηση παραδοσιακών χορών, χορωδίες και τμημάτων ζωγραφικής, όπως και της  Θεατρικής Σκηνής Ιστιαίας που τα μέλη τους δρώντας ετοιμάζουν, παραστάσεις τις οποίες και  παρουσιάζουν.

Παλαιότερες επιχειρηματικές- κοινωνικές πολιτιστικές  δράσεις, όπως ο κινηματογράφος για πολλούς λόγους έχουν πια σταματήσει.

Στην Ιστιαία τουλάχιστον 30 χρόνια πριν υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι που σιγά –σιγά με την επέλαση της τηλεόρασης, έκλεισαν ένας – ένας, αφήνοντας το κοινό χωρίς τη μεγάλη οθόνη.

Σε μεγαλύτερες πόλεις το σινεμά επιβιώνει και λίγοι επιχειρηματίες ζουν από αυτή την δουλειά πλέον, συμπεριλαμβανομένων  και των θερινών σινεμά.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα palmosev.gr, αν θέλετε ο «Παλμός της Βόρειας Εύβοιας», προτίθεται να αναλάβει να φέρει και πάλι πίσω την αίσθηση του κινηματογράφου στους παλαιότερους και στους νεότερους την ευκαιρία να γνωρίσουν ποιοτικές ταινίες.

Έτσι για  όλους τους κινηματογραφόφιλους  παλιούς και νέους μιας επαρχίας που στερείται σινεμά, θα μπορούμε να προβάλλουμε ΔΩΡΕΑΝ ταινίες Α΄ προβολής στην Ιστιαία, με την ευχέρεια να τις προλογίζουν οι ίδιοι οι σκηνοθέτες τους!

Η Αίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας είναι ίσως ένας κατάλληλος χώρος για αυτή την δράση.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: