Πάρη Ντελκή
Εκπαιδευτικός Δημοσιογράφος
Σύμφωνα με ένα απολύτως διαφωτιστικό άρθρο από το xristika.gr, τον Δεκέμβριο του 2022 με θέμα «Καταργούνται τα ΑΤΜ των τραπεζών: Έτσι θα κάνουμε πλέον αναλήψεις από τις τράπεζες», ούτε λίγο ούτε πολύ ότι γνωρίζαμε σχετικά με τραπεζικές συναλλαγές διαφοροποιείται.
Οι περισσότερες συναλλαγές θα μπορούν πλέον να υλοποιούνται από το κινητό μας τηλέφωνο, αρκεί να μπορεί κάποιος να γνωρίζει τις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το ψηφιακό πορτοφόλι (Wallet) ή το Apple Pay, ή άλλες που μπορεί να δημιουργηθούν εν καιρώ και δεν γνωρίζουμε ακόμη.
Αυτό σημαίνει ότι στα ταχύρυθμα διαδικτυακά μαθήματα που ηθελημένα ή αθέλητα υποβλήθηκε ο κάθε πολίτης της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο εξ αφορμής του covid 19,συνεχίζονται και εξαπλώνονται όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα, τα ΑΤΜ και αλλάζουν κι ο αριθμός τους μειώνεται. Συγκριτικά δε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η εξυπηρέτηση ανά κάτοικο είναι φανερά σε χαμηλότερο επίπεδο.
Και εύλογα κανείς μπορεί να παρατηρήσει ότι λόγω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που δεν είναι εξειδικευμένοι στις νέες τεχνολογίες, αλλά γιατί στην Ελλάδα να μειώνεται κατά 16%, έναντι μείωσης κατά 2,4% στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη; σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας ) κ. Γιώργου Μότσιου!
Και λόγω της μείωσης του κόστους μειώνονται και τα υποκαταστήματα ακόμη κι αν αυτά είναι τα μοναδικά σε έναν Δήμο όπως αυτό της Εθνικής Τράπεζας της Λίμνης.
Είδαμε τις συνέπειες από το κλείσιμο της EUROBANK στην Ιστιαία και τη λειτουργία μόνο μέσω ΑΤΜ, στο γραφείο των αποδυναμωμένων ΕΛΤΑ της Ιστιαίας και σε δυναμικό S/M, επίσης στην Ιστιαία. Πόσο δυσκολεύονται οι συναλλαγές των πελατών των αντίστοιχων τραπεζών, αλλά και των υπόλοιπων που θα ακολουθήσουν.
Ηλικιωμένοι, ηλεκτρονικά αναλφάβητοι πολίτες περιθωριοποιούνται και παρακάμπτονται λόγω μείωσης κόστους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο πολίτης του κέντρου ή πολύ περισσότερο της επαρχίας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ενώ προτάσσεται η κερδοφορία των τραπεζών και στην Περιφέρεια τα προβλήματα μεγεθύνονται λόγω κι άλλων συσσωρευμένων και σοβαρών ελλείψεων που χρόνο με το χρόνο αποκαλύπτονται.
Με ποιον τρόπο η κυβέρνηση, μπορεί να δώσει δύναμη ανάπτυξης στην επαρχία, όταν η παροχή υπηρεσιών μειώνεται, διαφοροποιείται και συγκεντρώνεται μόνο σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαδικτύου. Μη εξοικειωμένοι χρήστες ή απομονώνονται ή εξαρτώνται από συγγενείς γνωστούς ή επαγγελματίες που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Έτσι από την μια πλευρά γιορτάζουμε την προσεχή Τρίτη 14 Φεβρουαρίου την αλλαγή εποχής με ένα ψηφιακό κράτος κι από την άλλη την καταβύθιση της ελληνικής επαρχίας που στην πλειονότητά της κατοικείται από υπερήλικες που δυσκολεύονται με τις ελάχιστες συντάξεις τους, αλλά και την ψηφιακή εποχή. Μήπως είναι δυσανάλογο το κόστος που πληρώνουν οι πολίτες; Μήπως για το όφελος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την ψηφιοποίηση της καθημερινότητας ρομποτοποιείται κι αποδυναμώνεται η δική μας ζωή;
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr