Σε πολλές περιπτώσεις, η αίσθηση της μοναξιάς είναι πολύ διαφορετική από ό,τι μπορεί να νομίζουμε. Παρόλο που φαίνεται ότι ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι από ποτέ, μέσω των κοινωνικών μέσων και του διαδικτύου, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μόνοι. Μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει αυτήν την παράλογη αντίφαση.
Η έρευνα, που διεξήχθη από την Meta-Gallup σε πολλές χώρες, ανέδειξε ότι περίπου το 24% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν αισθάνονται πολύ ή αρκετά μόνοι. Πράγματι, αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια πρόκληση όσον αφορά τη μοναξιά που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Ενδεχομένως, η μοναξιά να είναι περισσότερο εμφανής σε νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και μετάβασης σε μια άγνωστη εντελώς φάση της ζωής τους.
Τα νεότερα άτομα, συνήθως, αντιμετωπίζουν πολλές καταστάσεις που τους κάνουν να νιώθουν μια γενικότερη αστάθεια. Για παράδειγμα στις σχέσεις τους, στην επαγγελματική τους κατεύθυνση αλλά και στον απογαλακτισμό από τους γονείς τους. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε μεγαλύτερη μοναξιά, καθώς προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στη ζωή.
Παράλληλα, ο ρόλος των social media είναι αξιοσημείωτος. Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούν με άλλους, αλλά αυτό μπορεί να έχει και αντίθετες επιπτώσεις. Η σύγκριση με τις “τέλειες ζωές” των άλλων μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερη μοναξιά, ανασφάλεια και έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Γιατί θεωρείται η «νέα επιδημία»
Η ιδέα ότι η μοναξιά θεωρείται “η νέα επιδημία” έχει εμφανιστεί ως απόρροια μιας σειράς κοινωνικών, τεχνολογικών και πολιτισμικών αλλαγών που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.
Αυξανόμενη online παρουσία
Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου είμαστε συνδεδεμένοι μέσω των social media και των εφαρμογών, η ψηφιακή σύνδεση δεν αντικαθιστά την αληθινή κοινωνική αλληλεπίδραση. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο μοναχικοί, αν και είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά.
Υψηλές απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο
Οι υψηλές απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο και οι πολλές ώρες εργασίας μπορούν να απομονώσουν τους ανθρώπους από τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Κατανάλωση περιεχομένου
Οι πολλές ώρες που περνάμε μπροστά σε οθόνες, παρακολουθώντας τηλεόραση ή καταναλώνοντας άσκοπο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, μπορούν να οδηγήσουν σε απομόνωση.
Κοινωνικές αλλαγές
Οι αλλαγές στις σύγχρονες κοινωνίες, όπως η αλλοίωση των παραδοσιακών δομών και η αύξηση της κοινωνικής κινητικότητας, μπορεί να δυσκολεύουν τη δημιουργία σταθερών κοινωνικών σχέσεων. Οι κοινωνίες πλέον αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πολλές φορές οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτές τις αλλαγές.
Η μοναξιά έχει γίνει ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων. Το σημαντικό είναι πως επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων και απαιτούνται προσπάθειες για τη σύναψη στενότερων και ουσιαστικότερων σχέσεων ώστε να βγούμε αλώβητοι από αυτήν την… επιδημία…
Πηγή: https://edition.cnn.com/2023/10/24/health/lonely-adults-gallup-poll-wellness/index.html
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr