Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Η δύναμη των φωνηέντων

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Της  Άννας Γασπαράκη

 

Όταν κάνουμε θετικές  σκέψεις ή λέμε θετικές  λέξεις, αυξάνεται η  σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Οι Λέξεις έχουν δύναμη. Τα φωνήεντα αποπνέουν θετικότητα και  τονώνουν την ευφυΐα μας,

( Εύα, Υιός).

Σας παραθέτω μια αρχαία Ελληνική φράση, αποτελούμενη από 7 Λέξεις- 15 Φωνήεντα, και ένα μόνο σύμφωνο !

Ίσως να είναι κατασκευασμένη, γιατί ψάχνοντας στο ίντερνετ, δεν την βρήκα κάπου καταγεγραμμένη. Δεν παύει, όμως, να είναι μια “ενεργειακή” φράση, ξεχωριστή και χρήσιμη, κατάλληλη για να την δίνουμε, εμείς οι μητέρες, σαν ευχή στο παιδί μας.

ΟΙΑ Η ΗΩΣ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ( ΟΠΩΣ Η ΑΥΓΗ Ω ΓΙΕ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ  ΕΙΣΑΙ )

Στην Αρχαία Ελληνική, ο τρόπος γραφής των φωνηέντων αντιστοιχούσε σε μια προφορά που χάθηκε. Γι ‘αυτό και είχαν πολλά {i},{e},{ο}, μακρά , βραχέα, ενδιάμεσα, καθώς και τόνους, πνεύματα. Βλέπετε, λοιπόν, ότι η γραφή δεν ήταν τυχαία ;

O συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε: «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».

Η μαθηματική και μουσική δομή της γλώσσας μας είναι δεδομένη, π.χ. το –ν- και το –ς- , που καταργήθηκαν στο τέλος της λέξης,  αναπτύσσουν τις δονήσεις του εγκεφάλου.

Πειράματα νευροβιολογίας απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος, όταν έρχεται σε επικοινωνία με μελωδία που έχει αρμονία, έχει την ικανότητα να α υ τ ο ι ά τ α ι σε βλάβες.

Η ελληνική γλώσσα δημιουργεί απίστευτες συνάψεις στον εγκέφαλο επειδή είναι μαθηματική και εμπεριέχει φωνήεντα που δημιουργούν “θεραπευτική” δόνηση στο DNA και τον εγκέφαλο.

Το βασικό στοιχείο στην ελληνική  γλώσσα είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη απομίμηση ή αναπαράσταση ενός πράγματος με κατάλληλα γράμματα και συλλαβές που να αποδίδουν τις βασικές του ιδιότητες. Για την επιλογή των κατάλληλων φωνηέντων ή συμφώνων ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες και ο Σωκράτης παραθέτει ορισμένα παραδείγματα, π.χ. μεταχειρίστηκε το {ι} για κάθε τι που είναι ελαφρό και μπορεί να διαπερνά τα άλλα πράγματα , όπως π.χ. στις λέξεις ιέναι και ίεσθαι (ρίπτομαι). Ανάλογα έθεσε το {α} στη λέξη μέγας και το {η} στο μήκος, γιατί αυτά τα γράμματα είναι μακρά. Τέλος χρησιμοποίησε το {ο} για να δηλώσει τη στρογγυλότητα, όπως στη λέξη γογγύλον (ολοστρόγγυλο).

Τα φωνήεντα εκφράζουν τον ψυχισμό μας. Ο G. Murroy, καθηγητής πανεπιστημίου Οξφόρδης, γράφει ότι η ελληνική γλώσσα είναι ο θρίαμβος των φωνηέντων. Τα πολλά φωνήεντα της γλώσσας μας αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είχαν συνείδηση.

Ποιος άνθρωπος έχει συνείδηση; Αυτός που γνωρίζει τι νιώθει, τι αισθάνεται και δεν φοβάται να νοιώθει και να αισθάνεται. ΟΙ Έλληνες δημιούργησαν την τέλεια αυτή γλώσσα για να εξερευνήσουν τα συναισθήματα τους, για να γνωρίσουν τον εαυτό τους.

Η Ζακλίν Ντε Ρομιγύ γράφει ότι η ελληνική είναι η κατάλληλη γλώσσα για να μιλήσεις

με τον εαυτό σου. Περισσότερα για τη δύναμη των φωνηέντων και γενικά των λέξεων, προσεχώς

Υ.Γ. Πάντως, για να είμαστε σωστοί και αντικειμενικοί, πρέπει να πούμε ότι προτάσεις μόνο με φωνήεντα συναντάμε και σε άλλες γλώσσες: π.χ. η φράση ενός Σουηδού ποιητή, του Gustaf Fröding:    Å i åa ä e ö   που μεταφράζεται «Mέσα στο ρυάκι υπάρχει ένα νησί». Κάτι παρόμοιο βρίσκουμε σε μια δανέζικη διάλεκτο:    A æ u å æ ø i æ å, æ i å u å æ ø i æ å ?   Όλες οι λέξεις είναι όχι απλώς μονοσύλλαβες αλλά μονογράμματες. Αυτό υποτίθεται ότι σημαίνει: «Είμαι στο νησί μέσα στο ποτάμι, είσαι κι εσύ στο νησί μέσα στο ποτάμι;» . Στα ρουμάνικα πάλι, έχουμε Oaiaaia e a ei, eu i-o iau , το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει: «Αυτό το πρόβατο είναι δικό της, της το παίρνω»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: