Λίγες μέρες μόνο μας χωρίζουν από τις γιορτινές Χριστουγεννιάτικες στιγμές που όλοι μαζί θα βρεθούμε περισσότερο στο σπίτι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα κοντά, σ’ ένα στολισμένο και πλουμιστό από λιχουδιές τραπέζι.
Κι ενώ κάποτε μετά από μέρες νηστείας και στέρησης το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν μοναδικό γιατί σπάνια οι πιστοί απολάμβαναν το κρέας σήμερα μέσα από χιλιάδες προϊόντα τις περισσότερες φορές φτάνουμε στην υπερβολή, για να γιορτάσουμε τις Άγιες μέρες.
Έτσι με όσα πολλά ακούμε για τη διατροφή μας έχουμε όλο και περισσότερους λόγους να προσέχουμε τι τρώμε κι από πού ψωνίζουμε.
Οι ντόπιοι παραγωγοί για εμάς που ζούμε στην επαρχία είναι η καλύτερη λύση ιδιαίτερα αν γνωρίζουμε που έχουν τις καλλιέργειές τους και με τι τρόπους επεξεργάζονται –αν επεξεργάζονται – τα προϊόντα τους.
Δικά μας καρύδια, αμύγδαλα, δαμάσκηνα, φουντούκια, φιστίκια, σταφίδες, σύκα ανήκουν στην κορυφή των πιο ωφέλιμων για τον οργανισμό τροφών κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να τους απολαμβάνουμε φρέσκους. Είμαστε από τους τυχερούς που μπορούμε να παρακάμπτουμε όλους τους μεσάζοντες και να προμηθευόμαστε από τους ίδιους τους παραγωγούς στη λαϊκή αγορά της Ιστιαίας.
Το πρωί της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019 είδαμε τον παραγωγό και μέλος του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνιτών, Γιώργο Καρακάξη με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο παράγει και φροντίζει τα προϊόντα του. Μοναδικά σε όψη και γεύση κελυφωτά φιστίκια προστατευμένα από την ίδια τη φύση.
Ποιο είναι το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα;
Μα είναι απλό μου λέει «Είμαστε φιστικάδες πάνω από 30 χρόνια. Από τον πατέρα μου έμαθα την δουλειά, αλλά δεν σταμάτησα εκεί. Σα νέος άνθρωπος επέκτεινα τη δουλειά μου σε άλλες καλλιέργειες και με άλλους ξηρούς καρπούς. Κι έτσι σήμερα δεν έχουμε δικά μας, μόνο φιστίκια αλλά και αμύγδαλα, δαμάσκηνα, φουντούκια, καρύδια, σταφίδες ακόμη και σύκα. Ξέρουμε τα προϊόντα μας και κρατάμε ψηλά την ποιότητα.
Τη γη την ποτίζουμε με τον ιδρώτα μας και γι αυτό οι δικοί μας ξηροί καρποί έχουν μεγάλη διαφορά με όλους τους άλλους. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σαν και μένα που τα προϊόντα αυτά βγαίνουν από το δικό μου χωράφι.
Εγώ δεν είμαι έμπορος. Είμαι παραγωγός!
Πονάω το προϊόν που βγάζω γιατί γνωρίζω την αξία του και το βλέπω να μεγαλώνει λίγο –λίγο. Είμαι δίπλα του σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Δεν είμαι σαν οποιονδήποτε πωλητή, που δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα των προϊόντων του. Σε μας από το χωράφι μας οι ξηροί καρποί φτάνουν κατευθείαν στο τραπέζι σας. Αξίζει να εμπιστευτείς τους ντόπιους παραγωγούς ξηρών καρπών*. Καλές γιορτές σε όλους».
Και φυσικά δεν φύγαμε παραπονεμένοι! Το κέρασμα της Βάγγης με τα delicatessen σοκολατάκια της με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, δεν μας άφησε ασυγκίνητους. Ας αξιοποιήσουμε τα δώρα αυτά της φύσης, τώρα στις γιορτές με κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνταγή.
Πάρη Ντελκή
*Τηλέφωνο επικοινωνίας 6974849312
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr