Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Η Καστανιώτισσα ζητά ισονομία «Θα επιστρέψουμε τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η» απειλούν οι κάτοικοι

Η Καστανιώτισσα ζητά ισονομία «Θα επιστρέψουμε τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η» απειλούν οι κάτοικοι


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Φεύγοντας από την Ιστιαία περνάς τον Αη Γιώργη και ανεβαίνεις στην Καστανιώτισσα. Δυο είναι οι αντικρουόμενες εικόνες. Δεξιά και αριστερά όλα τα χωράφια «γυαλισμένα», πεντακάθαρα. Η άκρη του δρόμου, όμως γεμάτη αγριόχορτα, ενώ ο  δρόμος είναι στενός και με κακές κλίσεις. Παλιά το χωριό είχε καστανιές- εξ ου και το όνομά του- τώρα έχει μόνο σύκα, φιστίκια και ελιές. Μια στάση για καφέ και κουβέντα στο  «Καφέ – παντοπωλείο – ψησταριά» της  Άννας Κωνσταντίνου. Ένα  από τα πρώτα μαγαζιά του χωριού. Λειτουργεί  από το 1966. Εκεί  μαζεύεται ο κόσμος και ανάβει η κουβέντα. Πάνω ψηλά  το βουνό. «Παλιά  ήταν ιδιοκτησία της Πετροπούλου», μου λένε «Ένα βράδυ, γύρω στο ’66-’67, χούντα είχαμε ακόμη, όλοι από το χωριό, πήρανε τσιμέντα, σωλήνες και  έφεραν το νερό στο χωριό. Έφτιαξαν ένα φρεάτιο για να σκάει το νερό, από το βουνό στο χωριό. Η Πετροπούλου τότε δεν έδινε το νερό. Όταν είδε και αποείδε, επέτρεψε να γίνει η δεξαμενή. Εκείνη την εποχή είχαν γίνει πολλά επεισόδια. Να φανταστείς ότι οι γυναίκες πέταγαν πέτρες στην αστυνομία και οι αστυνομικοί έφευγαν. Αν ήταν άνδρες θα τους βουτάγανε». «Σήμερα η κατάσταση είναι δύσκολη, υπάρχει οικονομικό στρίμωγμα και  όλοι δουλεύουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Όσοι έχουν συνταξιούχους γονείς, τους πήρανε πίσω. Τα γηροκομεία αδειάσανε. Για να παίρνουν τις συντάξεις».

 

«Πόσα παιδιά θα έρθουν να δουλέψουν στα σύκα. Ο καθένας προσπαθεί να τα κάνει μόνος του».

«Τα φάρμακα, τα λιπάσματα παίρνουν αύξηση. Θέλουμε άτομα και δεν βρίσκουμε για τη συγκομιδή. Τα παιδιά από Ιστιαία δεν θα πάρουν το τσαπί να έρθουν στο χωράφι, έχουν μάθει αλλιώς».

«Οι συνεταιρισμοί αυτοκαταστρέφονται είναι όλοι Προεδρικοί, του τύπου «εγώ κάνω κουμάντο». Άσε που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ιδιότητα του Προέδρου και άνοιγαν συσκευαστήριο και μετά οι έμποροι έπαιρναν από αυτό. Τα δισεκατομμύρια του Συνεταιρισμού τα διαχειρίζονται αλλιώς. Στα δικά μας λεφτά είμαστε πιο προσεκτικοί».


 

 

«Το χωριό μας είναι χωριό με πολλά έσοδα. Μόνο από την κληρονομιά του Τσακιρίδη η Καστανιώτισσα πρέπει κάθε χρόνο να παίρνει 10.000 ευρώ. Ο  Τσακιρίδης είχε περιουσία και άφησε ένα μαγαζί στην Πατησίων, εκ των οποίων τα 3/5 στο Διαβαλά στην Κοινότητα της Θεσσαλονίκης και τα  2/5 στην Καστανιώτισσα, με σκοπό να διατίθενται για το  σχολείο, το οποίο δεν λειτουργεί από το 2000. Για να κάνουμε εκλογές καλό είναι. Για έργα, δεν έχει πέσει ποτέ ούτε ευρώ , ή όταν πέφτει το συμψηφίζουν με τη ΣΑ.ΤΑ. Για την εκκλησία του  Αγίου Νικολάου και τέλος για τις άπορες οικογένειες».

«Για την ύδρευση πληρώνουμε 5.000 ευρώ το χρόνο. Από τα  μαγαζιά μας εισπράττει ο Δήμος  τέλη παρεπιδημούντων με συντελεστή δημοτικών τελών 1,5%.Ως παλιός Δήμος Ωρεών τα δημοτικά τέλη ήταν ίδια σε όλα τα χωριά. Δηλαδή ένα μαγαζί στους Ωρεούς και ένα μαγαζί στην Καστανιώτισσα έχει τον ίδιο συντελεστή. Σήμερα  οι τιμές των οικοπέδων μας είναι τριπλάσιες από τους Ωρεούς».

Η Καστανιώτισσα  από τις  Γαλατσάδες είναι μια ανάσα δρόμος και ο πρώην Δήμος Ιστιαίας είχε το πιο ιδανικό σύστημα για τα τέλη παρεπιδημούντων στα χωριά. Έτσι στις Γαλατσάδες πληρώνουν 0,5% συντελεστή και εμείς 1,5%». «Όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς, υπάρχει παντελής εγκατάλειψη στο χωριό μας. Από τον Ιανουάριο που ανέλαβε  η νέα Δημοτική αρχή, δεν έχει έρθει καθόλου κανένας. Μαζεύουν μόνο τα σκουπίδια. Δεν έχουν αδειάσει ούτε καν οι κάδοι της ανακύκλωσης εδώ και 2 μήνες. Η παιδική χαρά έχει καταντήσει ζούγκλα από τα αγριόχορτα. Ο κ. Μουλάς θα άφηνε τα εγγόνια του, να παίξουν, σ’ αυτήν»;

«Τα μηχανήματα του Ο.Τ.Ε. που έχουν εδώ είναι παλιάς τεχνολογίας και δε σηκώνουν ταχύτητες internet. Όσοι μπαίνουμε στο διαδίκτυο παίρνουμε «στικάκια» και πληρώνουμε 40 ευρώ το μήνα. Είμαστε αποκομμένοι από όλα. Αν κοπεί το ρεύμα, υπάρχει ένα  U.P.S. που λειτουργεί για λίγο. Μετά δεν έχουμε ούτε τηλέφωνο. Το χειμώνα τι γίνεται; Άμα έχει και χιόνι τρις χειρότερα. Μετά ακολουθείς το παλιό σύστημα του πολλαπλασιασμού».

«Δεν υπάρχει ανταπόδοση σε έργα, σε υπηρεσίες, σε καθαριότητα, σε υποδομές. Προσανατολιζόμαστε να μην πληρώνουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά να τους επιστρέφουμε. Ζητάμε ισονομία. Μέχρι 31/12/2010 γίνονταν όλες οι μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού ( έλεγχος ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης). Για να κάνεις το έλεγχο πρέπει να κάνει σύμβαση με πιστοποιημένο εργαστήριο. Παλιά ερχόντουσαν. Σήμερα τι γίνεται; Πότε έγινε η τελευταία εξέταση νερού, ποια ήταν τα αποτελέσματα»;

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: