Home > Hot ! > Έτοιμη η πρώτη ομάδα παραγωγών peperken της βόρειας Εύβοιας [video]

Έτοιμη η πρώτη ομάδα παραγωγών peperken της βόρειας Εύβοιας [video]


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Για να εξελιχθεί μια οικονομία, θα πρέπει τα μέλη της να μπορούν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να προχωρούν μπροστά αφού ενημερώνονται γι όλες τις καινοτομίες που επικρατούν στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τα ομαδικά συνεργατικά σχήματα επιδιώκοντας τις λεγόμενες οικονομίες κλίμακας. Με απλά λόγια ενωμένοι αγρότες μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε όποιες ακόμη και απαιτητικές καλλιέργειες μειώνοντας το κόστος παραγωγής και δημιουργώντας κερδοφόρες δράσεις.

Παλαιότερα η εμπειρία από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στη χώρα μας δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα για την αποτυχημένη λειτουργία τους με αποτέλεσμα, αυτό το σχήμα σε λίγες περιπτώσεις να φέρει υγιή επιχειρηματική δράση στο σύνολο των αγροτών που είχαν συνεταιρισθεί.

Αυτό επειδή δεν ήταν χαρακτηριστικό μόνο στη δική μας χώρα εντοπίστηκε και αυτό που προτείνεται είναι πιο μικρά και ευέλικτα σχήματα που θα μπορούν, να λαμβάνουν γρηγορότερα αποφάσεις να είναι πιο  αντιπροσωπευτικά και παράλληλα να προχωράνε συλλογικά.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 από τους προσκεκλημένους της εταιρείας Κεντρής ΑΕ, οι γεωπόνοι του Agrrenaus Νάσης Παναγιώτης, Χρήστος Καρατζάς και Χρήστος Λυμπερόπουλος, ενημερώνοντας τους νέους αγρότες που θα συμμετάσχουν στην ομάδα παραγωγών πιπεριάς βόρειας Εύβοιας, η Ε.Ε. στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα.

Συγκεκριμένα οι ομάδες παραγωγών είναι πολύ ανεπτυγμένες στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα για οπωροκηπευτικά είναι πάνω από 900, ενώ στην Εύβοια υπάρχει σχεδόν ανυπαρξία συνεργατικών σχημάτων αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μόλις 8! Από το 2023 η Ε.Ε. δίνει πολύ καλύτερους όρους από οποιονδήποτε μεμονωμένο παραγωγό και η συσπείρωση παραγωγών προδιαγράφει στόχους. Η ΔΡΆΣΗ προϋποθέτει τουλάχιστον  ένα (1)  έτος παραμονής στην ομάδα μέχρι την απόσβεση των κεφαλαίων, ενώ η επιδότηση αγγίζει το 8,2% επί του ύψους πωλήσεων.

Τα οφέλη της ομάδας παραγωγών  εστιάζουν στην μείωση του κόστους παραγωγής την ολοκληρωμένη διαχείριση την πιστοποίηση του προϊόντος ακόμη και την διαχείριση υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Παράλληλα δίνει την ελευθερία στον παραγωγό να μπορεί να πουλά μέχρι το 20% της παραγωγής του εκτός ομάδας.

Εμμέσως η ομάδα παραγωγών μπορεί να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με υψηλό ποσοστό επιδότησης που φτάνει και το 80% χρησιμοποιώντας την επιδότηση σαν ίδια συμμετοχή και να προμηθευτούν από εξοπλισμούς για τις καλλιέργειες ευφυούς γεωργίας να πάρουν μηχανήματα που μειώνουν το κόστος παραγωγής, όπως η μηχανή που καθαρίζει τις πιπεριές, να κάνουν το δικό τους διαλογητήριο, συσκευαστήριο κλπ.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό με τον τρόπο που εξελίσσεται, επιτάσσει τα συνεργατικά σχήματα για αύξηση παραγωγικότητας, με πρωταγωνιστικό ρόλο του πρωτογενή τομέα παραγωγής. Σύμφωνα με καινοτόμα πρόταση του Γ.Κεντρή αν  όλα τα ρημαγμένα εργοστάσια των Αθηνών  αξιοποιούνταν με υδροπονικές καλλιέργειες με λάμπες led θα μπορούσαν ακόμη και οι πόλεις να αυτοτροφοδούνται. Ίσως  η επερχόμενη επισιτιστική κρίση να επιστρέψει τον πληθυσμό προς την επαρχία. Αν οι πόλεις δεν είναι βιώσιμες, αρκετοί είναι αυτοί που θα λοξοκοιτούν το χωριό ως ευκαιρία εργασίας.

Πάρη Ντελκή

Δείτε το video

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: