Home > Hot ! > Ανοικτή επιστολή με συναίσθηση συνευθύνης

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

 

Ανοιχτή επιστολή
προς κάθε πολίτη και κάθε πολιτικό κατά το μερίδιο ευθύνης του γι’ αυτόν εδώ τον τόπο

Η Βόρεια Εύβοια γνώρισε μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή. Η φωτιά του 1ου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου 2021 ίσως καταγραφεί ως η πρώτη μέγκα-πυρκαγιά στη χώρα μας, σημάδι φανερό της κλιματικής αλλαγής-κρίσης του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα της Μεσογείου.
Αυτό είναι πια παρελθόν. Τώρα υπάρχει παρόν και μέλλον.
Η οργανωμένη πολιτεία μπορεί να αποδείξει τον χαρακτηρισμό που της αποδίδεται (οργανωμένη)- έστω και κατόπιν εορτής- δρώντας και αποφασίζοντας.
Οι δράσεις είναι απαραίτητο να κινηθούν σε δύο επίπεδα:
Βραχυπρόθεσμο:
1. αποζημιώσεις όλων των άμεσα πληγέντων
2. αποκατάσταση των ανέργων λόγω της φυσικής καταστροφής
3. οικονομική στήριξη (με όποιον πρόσφορο οικονομικά τρόπο) και των έμμεσα πληγέντων
4. έργα αντιπλημμυρικά ΤΩΡΑ.
Μεσο-μακροπρόθεσμο:
1. θεμελίωση και θεσμική θωράκιση του τουρισμού της περιοχής σε κάθε του μορφή, συμβατικό και εναλλακτικό (οικοτουρισμό, ιαματικό, θρησκευτικό κ.ά)
2. κατασκευή αυτοκινητόδρομου-αντιπυρικής ζώνης Ψαχνά-Ιστιαία (επέκταση της προγραμματισμένης παράκαμψης Χαλκίδας-Ψαχνών)
3. υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου που θα λειτουργήσει ως πρότυπο-πιλοτικό πρόγραμμα για την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.
4. υποστήριξη-ενθάρρυνση κατασκευής εργοστασίων που σχετίζονται με την αγροτοδασική παραγωγή της Βόρειας Εύβοιας (ξυλεία, μελισσοκομία, ρητίνη, κτηνοτροφία-γαλακτοπαραγωγή, κάρβουνο, μανιτάρια, άγρια βότανα)
5. κατασκευή λιμανιού-μαρίνας στην ακτογραμμή της Βόρειας Εύβοιας-δίαυλο Αρτεμισίου
6. κατασκευή αεροδρομίου
7. επανεξέταση του εθνικού έργου της διπλής ζεύξης του Μαλιακού.
Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με δεδομένη την εδώ και μια εικοσαετία προϊούσα φτωχοποίηση του Νομού-Περιφερειακής Ενότητας (κλείσιμο εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, καταστροφικές πυρκαγιές, κακό οδικό δίκτυο, ανεπαρκέστατες υποδομές) και με στόχο την ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης:
1. Σύσταση Περιφέρειας Ευβοίας
2. Διαίρεση Διοικητική της Εύβοιας σε δύο Νομούς-Περιφερειακές Ενότητες
Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις δεν υπαγορεύονται μόνο από τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα αλλά τόσο από τη γεωγραφική ιδιομορφία του νησιού όσο και από τον πληθυσμό του.

Οι προτάσεις αυτές μπορεί από πολλούς να εκληφθούν ως μαξιμαλιστικές ή/και ουτοπικές. Ωστόσο αφενός οφείλουμε να εγκαταλείψουμε επιτέλους την παθητική πολιτική – διαχείριση της ήσσονος προσπάθειας και των πανηγυρισμών για την επίτευξη των αυτονόητων αφετέρου είναι προϊόν αγωνίας για την προοπτική της Βόρειας Εύβοιας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδας και πανίδας), του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Η δημόσια κατάθεσή τους δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτικής πίεσης, αλλά ως βάση πολιτικής ζύμωσης και επεξεργασίας. Είναι μια αρχή, ένα κείμενο, που ευελπιστεί να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή μας και να δηλώσει στους πολιτικούς ηγέτες κάθε βαθμίδας ότι είμαστε παρόντες και σκεφτόμενοι, ότι είμαστε δίπλα τους ή/και απέναντί τους.

με σεβασμό και πλήρη συναίσθηση συν-ευθύνης
Κωνσταντίνος Γιαννάκος
εκπαιδευτικός
Γούβες, 19 Αυγούστου 2021.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: