Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Ανάδειξη της Ν Εύβοιας ως αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

Ανάδειξη της Ν Εύβοιας ως αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ανάδειξη της Ν Εύβοιας ως αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

Παράκτια πολιτιστική-ταξιδιωτική διαδρομή (Γιαννίτσι – Αγ. Δημήτριος), “Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ”  ΔΔ Μαρμαρίου/Δήμου Καρύστου.

Δύο κοινότητες, δύο απομακρυσμένα χωριά στη Ν. Εύβοια ξεκινούν μία τολμηρή ιδέα. Στηρίζουν την πρόταση της Vivarte που έχει θέσει σαν  σκοπό να αποδείξει ότι η θέληση, η συνέργεια, ο εθελοντισμός κατοίκων και  τοπικών επιχειρήσεων δύο κοινοτήτων και με την συμπαράσταση του Δήμου και της Περιφέρειας που ανήκουν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα όραμα ανάπτυξης, ένα όραμα που στηρίζεται στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού.

Στόχος του εγχειρήματος είναι: α) Η ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών και ταξιδιωτικών θησαυρών της περιοχής. β) Η υλοποίηση ενός Παραδείγματος-μοντέλου ως το πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων (community based tourism).

Η ιδέα είναι απλή, στην εφαρμογή της όμως χρειάζονται συνέργειες. Ο πρωτογενής τομέας, άλλοτε βασική πηγή εσόδων σήμερα ασθμαίνει. Για να παραμείνουν και να ευημερούν οι κάτοικοι της αγροτικής υπαίθρου χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται με τον τουρισμό. Η αύξηση της επισκεψιμότητας, η προσέλκυση ταξιδιωτών σε λιγότερο τουριστικές περιοχές (Less visited places) είναι η λύση αυτού του προβλήματος. Χρειαζόμαστε όμως νέο και καινοτόμο περιεχόμενο. Μία ευρηματική μέθοδο υλοποίησης και ανάδειξης τουριστικών εμπειριών (developing new tourism experiences) που θα καταδεικνύουν τα κρυμμένα διαμάντια κάθε περιοχής (show the hidden gems). Κάθε γωνία του τόπου μας έχει το δικό της κρυμμένο θησαυρό που περιμένει απλά να αναδειχθεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το έργο “Ο δρόμος του δράκου” και βασίζεται σε μία από τις μοναδικότητες (brand) για τη Νότια Εύβοια που είναι τα αινιγματικά Δρακόσπιτα. Πρόκειται για μεγαλιθικά κτίσματα όπου το μυστήριο κατασκευής τους εγείρει παγκοσμίως το ενδιαφέρον.

Λίγα λόγια  για το έργο “Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ”.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερου κάλλους παράκτια  διαδρομή 5 χιλιομέτρων με συνεχή θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Ο δρόμος ξεκινάει από το χωριό Γιαννίτσι και τελειώνει στην έναρξη του πεζοπορικού μονοπατιού που οδηγεί στη μοναδική παραλία του Αγίου Δημητρίου Δ/Δ  Μαρμαρίου. Η καινοτομία του έργου βασίζεται στη δημιουργία μιας εικαστικής διαδρομής που συνδέεται με τον αρχαίο Θρύλο του δράκου της Καρύστου. Ο επισκέπτης θα ξεκινάει την ξενάγηση του με ένα ενημερωτικό γλυπτό Τοποσκόπιο όπου θα παρουσιάζεται η πορεία του περιπατητή, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, πίνακας ανακοινώσεων για τα πολιτιστικά δρώμενα, τα πανηγύρια και άλλες δραστηριότητες της περιοχής.  Στη συνέχεια ανά τακτά διαστήματα κατά μήκος του δρόμου θα γνωρίζει την ιστορία ενσαρκωμένη μέσα από έξι μεγαλιθικά γλυπτά που θα υλοποιήσει η Vivarte.

Τα γλυπτά (υπό τους τίτλους: α) Το βλέμμα του δράκου. β) Οι επιθυμίες του δράκου. γ) Ο φόβος του δράκου. δ) οι συμβουλές του δράκου. ε) τα παιδιά του δράκου. στ) Η πόρτα του δράκου), μέσα από μία τρισδιάστατη αφήγηση του μύθου θα λύνουν το μυστήριο γύρω από τον δράκο της Καρύστου, του άγνωστου για όλους μας κατασκευαστή τον μεγαλιθικών μνημείων της Νοτίου Ευβοίας. Η σπουδαιότητα αυτού του έργου δεν εστιάζεται μόνο στην εκπαιδευτική, καλλιτεχνική ή και πολιτιστική αξία του, αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα μιας μεθοδευμένης προσπάθειας σύνδεσης όλων αυτών με την τοπική επιχειρηματικότητα και την αναβίωση της αγροτικής υπαίθρου.

Το έργο “Ο δρόμος του δράκου” μπορεί να αποτελέσει ένα απτό παράδειγμα πολιτιστικού τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, η δημιουργία του όμως από μόνη της δεν μπορεί να φέρει τους επισκέπτες σε μη τουριστικές περιοχές της Ελληνικής υπαίθρου. Τη σκυτάλη που αφορά την προώθηση και προβολή του έργου πρέπει να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας, Υπουργείων τουρισμού, πολιτισμού, ανάπτυξης (πρωτογενή τομέα) κλπ ώστε να προβάλουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο το παράδειγμα της Νοτίου Ευβοίας. Να ενθαρρύνουμε ανάλογες πρωτοβουλίες σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πολιτιστικού τουρισμού και ανάπτυξης σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Τσιντανέλης Γιώργος (εικαστικός καλλιτέχνης-καθηγητής)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: