Home > Hot ! > Ακάλυπτοι οι επαγγελματίες της Αγίας Άννας- Απλήρωτες καταστροφές σε peak season

Ακάλυπτοι οι επαγγελματίες της Αγίας Άννας- Απλήρωτες καταστροφές σε peak season


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

 

Δεν ήταν μόνο η φωτιά.

Δεν είναι μόνο η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Δεν είναι μόνο το χτύπημα κι η οικονομική ισοπέδωση του  πρωτογενούς  τομέα παραγωγής. Πολλοί επαγγελματίες από την Αγκάλη την παραλία της Αγίας  Άννας μιλούν στο palmosev.gr για την καταστροφή που υπήρξε αλλά δεν καταγράφηκε και δεν αποζημιώθηκε από την Πολιτεία.

Πολλές επιχειρήσεις είχαν γεμίσει τα ψυγεία τους περιμένοντας το κύμα του τουρισμού του Δεκαπενταύγουστου στο πικ της σεζόν. Πολλοί ήλπιζαν σε μια καλή τουριστική περίοδο για να βγάλουν κάποια έξοδα του χειμώνα.

Αλλά ήρθε η φωτιά, ήρθε η εκκένωση κι ο πανικός.

Μετά όταν γύρισαν δεν αντίκρισαν μόνο το μαύρο στο βουνό, μόνο το καμένο κάμπινγκ, αλλά κι όλα τα προϊόντα τους κατεστραμμένα  από τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ. «Ότι υπήρχε μέσα στα ψυγεία και τους καταψύκτες τα πετάξαμε.  Αλλοιωμένα  τυριά, παγωτά, γάλατα, αλλαντικά ήταν πράσινα, όταν γυρίσαμε πίσω μετά από τρεις μέρες …Για 15 μέρες βρώμαγε καπνιά ποιος να έρθει μετά» αναρωτιέται ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ   στην περιοχή.

Ο  Κώστας Παπαμήτσος που διατηρεί επιχείρηση με προϊόντα ζύμης και καφετέρια στην Αγκάλη εξιστορεί: «5-6 μέρες δεν είχαμε ρεύμα κι είχαμε στοκάρει τους καταψύκτες περιμένοντας να δουλέψουμε τον 15Αυγουστο. Φύγαμε την Πέμπτη το βράδυ, πήγαμε Μαντούδι και μετά  πήγαμε Χαλκίδα, γυρίσαμε πίσω το Σάββατο. Κι όταν γυρίσαμε όλα ήταν για πέταμα. Πετάξαμε 4 καταψύκτες πράγματα, κι άλλα τόσα στο καφέ κι όλα φαίνονται ότι τα αγοράσαμε από τα τιμολόγια.  Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για αυτό;

Στις αιτήσεις που γίνονται στην Περιφέρεια και κάνουν όλοι, δεν διευκρινίζεται πουθενά στην  πλατφόρμα  ότι μόνο όσοι έχουν καεί κτιριακά, μπορούν και να αποζημιωθούν. Αυτό φαίνεται  όταν πάνε για έλεγχο στα καμένα. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Πολλοί επαγγελματίες  δεν ξανάνοιξαν καθόλου γιατί δεν μπορούσαν να «ξαναστοκάρουν» και όσοι ανοίξαμε, δεν δουλέψαμε. Η κίνηση ήταν αντίστοιχη με του Ιουνίου, όχι του Αυγούστου. Επιδιώκουμε μετά τις επιστολές και  συναντήσεις  όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι με τον Δήμαρχο, με  τον Περιφερειάρχη, με  τους βουλευτές. Τα αιτήματά μας πρέπει να φτάσουν μέχρι του Μαξίμου».

 

Η Αναστασία Κουρκούλη που έχει την  σουβλακερί «Πάμε  Καλαμάκι» στην Αγκάλη δεν ξέρει από πού να αρχίσει τις περιγραφές για τη φωτιά και για την καταστροφή της επιχείρησής της μετά από αυτή. «Μείναμε πίσω να βοηθήσουμε για τη φωτιά, να κάνουμε ότι μπορούμε. Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς δρόμους ανοικτούς . Το ρεύμα κόπηκε στην Αγία Άννα από την Πέμπτη το βράδυ κι επανήλθε την  επόμενη Τετάρτη το βράδυ. Τώρα μετά από τόσο καιρό δεν έχω καμία πληροφόρηση για τις αποζημιώσεις, που θα πρέπει να πάρουμε  ως επαγγελματίες.  Οι εργαζόμενοι μας δηλώθηκαν σε αναστολή και λαμβάνουν αποζημίωση και δικαίως, αλλά η οι δικές μας οι ζημιές πως θα αποζημιωθούν;

Χωρίς ρεύμα πώς να συντηρηθούν τόσα πράγματα και χωρίς δρόμους ανοικτούς , όταν η αστυνομία μας απαγόρευε να περάσουμε, να πάμε να πάρουμε έστω και μια γεννήτρια; Παγωτά, γλυκά, γιαούρτι,  τυριά, όλα τα πετάξαμε. Τεράστια ζημιά είχαμε και από τα φρέσκα κρέατα που είχαμε παραγγείλει. Σε μέρες που τα ψυγεία λειτουργούσαν non stop, μόνο για πάνω εκείνη τη μέρα είχα παραλάβει  αγορές πάνω 2000. Κι άλλα τόσα από τις προηγούμενες μέρες, Εμείς παραλαμβάνουμε τρεις φορές την εβδομάδα και γιατί θέλουμε να είναι όλα φρέσκα και γιατί δεν έχουμε χώρο. Τώρα ποιος θα μας αποζημιώσει εμάς; Από τις διακοπές ρεύματος κάηκε ένα ψυγείο και το μοτέρ από το φουγάρο της ψησταριάς. Όλα αυτά ποιος θα τα πληρώσει;»

Ο Τριαντάφυλλος Καϊμάκης, που διατηρεί  εστιατόριο –ουζερί – φαγοποτείο, στην παραλία της Αγίας Άννας την Αγκάλη δηλώνει: «Είμαστε ακόμη σε σοκ από τις συνέπειες της φωτιάς κι από αυτό που επήλθε στο φυσικό μας περιβάλλον. Μετά  από αυτό η  πιο μεγάλη ζημιά ήταν πως  έφυγαν οι τουρίστες της περιοχής, στο πικ της σεζόν. Ο ουσιαστικός χρόνος είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Το παιχνίδι πλέον είχε παιχτεί κι ενώ  λέγαμε να μην ξαναέρθει το ‘20 τώρα λέμε είναι να μην ξαναρθεί το ‘21, γιατί  τα κύρια προβλήματα έπονται. Με τις διακοπές του ρεύματος  πολλά αναλώσιμα πράγματα πετάχτηκαν, όπως  και μέσα στις απώλειες καταγράφονται και  δυο μεγάλες επαγγελματικές ομπρέλες. Ένα μέρος των τουριστών που είχε την καλοσύνη να έρθει και να βοηθήσει τον τόπο, και τους ευχαριστούμε για αυτό ήταν μηδαμινό, για να καλύψει τις ζημιές. Η σεζόν είχε χαθεί. Σήμερα που οι περισσότεροι επαγγελματίες οριακά κρατούν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους θα πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος. Μια ουσιαστική βοήθεια θα ήταν να μειωθεί ο ΦΠΑ».

Ο Δημήτρης Κυρίτσης που έχει την ταβέρνα ΓΟΡΓΟΝΑ, μιλά φορτισμένος. «Μας έτυχε στον καλύτερο μήνα και πετάξαμε πολλά πράγματα, από ευαίσθητα  φαγώσιμα. Πριν τον  15Αύγουστο είχαμε ψωνίσει πολλά πράγματα τα οποία αναγκαστήκαμε να τα πετάξουμε. Ενώ  είχα γεννήτρια που δούλευε 24 ώρες το 24ωρο κάηκε, όπως  και  το μοτέρ από τον απορροφητήρα του μαγαζιού αν δεν ήμουν εδώ θα καιγόταν όλο το μαγαζί μου και το σπίτι μου. Δυστυχώς εμάς τους επαγγελματίες δεν μας έχει προσέξει κανείς από το κράτος. Μόνο μας φορολογούν περισσότερο από το κάθε επάγγελμα. Μας κυνηγάνε θεοί και δαίμονες. Δεν είναι μόνο οι ρετσινάδες που έπαθαν ζημιά.

Είμαστε κι εμείς!

Ας μην πληρώσουμε τα τέλη του Δήμου, ας μας απαλλάξουν τουλάχιστον από αυτό που είναι το 0,5% επί του τζίρου μας. Τρία μαγαζιά έβαλαν λουκέτο μετά τη φωτιά. Κάνω αυτή τη δουλειά 36 χρόνια  στην Αγία Άννα και συνολικά 56, μαζί με τα χρόνια που δούλεψα σε εστιατόρια στον Καναδά. Γέρασα πάνω σε αυτό το επάγγελμα.

Αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία μου.

Το κλείνω το μαγαζί και δεν θα χάσω μόνο εγώ, θα χάσει και το κράτος από κάθε μαγαζί που κλείνει. Δυστυχώς  η σεζόν της βόρειας Εύβοιας είναι πολύ μικρή και με τον κοινωνικό τουρισμό δεν πήραμε ανάσα. Τον Ιούλιο μπήκαμε μέσα. Για τον Αυγουστο δεν το συζητάμε».

Ο τρατάρης Χρήστος Λέκκας  και εστιάτορας, δεν μπορεί να κρύψει το παράπονό του.  Μας παράτησαν εμάς τους επαγγελματίες  κι έχουμε μεγάλο παράπονο. Δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου αν είχαμε ρεύμα, αν είχαμε νερό. Πολλά μαγαζιά έκλεισαν. Είχαν ρίξει όλες τις οικονομίες τους από τον Ιούλιο και πήγαν χαμένες.  Η τουριστική σεζόν τελείωσε για μας, κι οι άνθρωποι που δουλέψανε έμειναν  άνεργοι. Θέλουμε μια βοήθεια να αποζημιωθούμε με βάση τον τζίρο μας, με βάση τις αγορές μας, με τα τιμολόγια που έχουμε κόψει. Οι 5 μέρες χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό πώς να δικαιολογηθούν;

Μας παράτησαν στο έλεος του Θεού. Πίστευα ότι ο Πρωθυπουργός θα μιλούσε στη Θεσσαλονίκη. ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ.

Όταν μου ζήτησαν το καΐκι μου δεν το πίστευα ότι θα έφτανε η φωτιά στην Αγκάλη. Με την  τράτα μου  εγώ μετέφερα τον κόσμο. Πήγαινα με την ντουντούκα και φώναζα τον κόσμο τον πήγαινα στα βαθιά κι από εκεί έμπαιναν στα σκάφη του  Λιμενικού. Μόλις έπεσε ο αέρας πλησίασε  το Λιμενικό και εγώ  πήγα να σβήσω τη φωτιά στο σπίτι μου. Αυτό το καΐκι αυτό που έσωσε τον κόσμο, στη φωτιά σήμερα  ο κύριος Μητσοτάκης δεν το αφήνει να πάει για δουλειά. Έχουν μπερδέψει την βιτζότρατα με την μηχανότρατα κι ενώ έχει έρθει το διαχειριστικό σχέδιο από την Ε.Ε για εργασία δεν δίνει έγκριση ο πρωθυπουργός να δουλέψουμε και μένουμε 98 καΐκια χωρίς δουλειά».

Πάρη Ντελκή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: