Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 182

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του αγαπητού καθόλα, Γρηγόρη Σταθαρά αλλά δεν είναι δυνατό να εξαρτάται η δραστηριότητα, ενός ολόκληρου Δήμου από την επαγγελματική δραστηριότητα ενός ανθρώπου. Ολόκληρος συνδυασμός, τόσα πρόσωπα… Υπάρχει δηλαδή έλλειψη άλλων κατάλληλων να αναλάβουν αν ο κύριος Σταθαράς είναι επαγγελματικά δεσμευμένος;

 

Με μια μικρή αναδρομή στη αρχική σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των παρατάξεων, είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς πως έγιναν τόσες ανακατατάξεις και αλλαγές, συμπεριλαμβάνοντας και τις τρείς τελευταίες ανεξαρτητοποιήσεις των Μπάμη – Αλεξανδρή – Κυρπισλίδη.

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης γίνεται γνωστό πως ο Βασίλης Κεδίκογλου δεν θα ηγείται του συνδυασμού του, με αλυσιδωτές αλλαγές και τελική κατάληξη την ανεξαρτητοποίηση του Σάκη Κουτροδήμου και την εκπροσώπηση του Συνδυασμού “Βόρεια Εύβοια” από τον Αθανάσιο Ρουμελιώτη και Γραμματέα του Δ.Σ.

 

Ο αιφνίδιος θάνατος του λαοφιλή Βαγγέλη Ευαγγελόπουλου, οδηγεί την Αναστασία Τσαρούχα στη άμεση διαδοχή  της ηγεσίας της Ήσσονος  μειοψηφίας.

Από τη Μείζονα μειοψηφία η πρώτη παραίτηση είναι του Παντελή Αγγέλου η οποία και καλύπτεται από τον Λάζαρο Κυρπισλίδη.

Από τη Συμπολίτευση έρχεται η πρώτη παραίτηση του Γιάννη Κοντζιά, εκλεγμένου με τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών, Αντιδημάρχου και Υπεύθυνου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Την ίδια περίοδο ακολουθεί δημόσιος διαπληκτισμός με τον Δήμαρχο και απαιτείται η παραίτηση του Αντιδήμαρχου της Αιδηψού Γιάννη Γούδα (ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι τεταμένες).

 

Με τις τρεις τελευταίες ανεξαρτητοποιήσεις αλλάζει τελείως η σύνθεση της μείζονος μειοψηφίας που μένει αποδυναμωμένη από τους περισσότερους συμβούλους της και αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων δεύτερη δύναμη, μετά την πλειοψηφία, οι ανεξάρτητοι  Κουτροδήμος – Μπάμης – Αλεξανδρής – Κυρπισλίδης.

 

Έτσι είναι οι θεσμοί. Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται αλλά οι θεσμοί παραμένουν.

Πως μετά από όσα ακούστηκαν στο Δ.Σ. της περασμένης Παρασκευής να μείνουν όλα αδιατάραχτα; Είναι αυτή η ένταση άραγε που προκάλεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το σεισμό; 4,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, 22 χιλιόμετρα δυτικά της Ιστιαίας. Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές, ενώ ευτυχώς για εμάς, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Γυναίκα για γυναίκα δεν αφήνει ήσυχη ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Παναγιώτου. Αυτή τη φορά όμως ήταν δικαιολογημένος λόγω εορτής έλαβε και τον καθιερωμένο ασπασμό από την ωραιοτάτη κυρία Μακρή.

Μόδα μάλλον έχουν γίνει τα φεϊγβολάν. Από τη μια η Χρυσή Αυγή μοιράζει χαρτάκια για να προτείνει Έλληνες εργάτες και απ’ την άλλη το πρωί γέμισε ο τόπος από φεϊγβολάν που έλεγαν πως οι παρελάσεις βρωμάνε μιλιταρισμό –εθνικισμό –ρατσισμό.

Σαν να μην έφτανε ο νοτιάς που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, δεν φτάνουν τα πεσμένα φύλλα των δέντρων, χρειαζόμασταν κι άλλα σκουπίδια;

Φιλότιμες προσπάθειες έκαναν οι υπάλληλοι του Δήμου για να μοιάζουν τα πεζοδρόμια ασπρισμένα και καθαρά, ακόμη και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο αέρας όμως …

Πάντως δεν έφταιγε ο άνεμος, που η μαθήτρια …έχασε τα παπούτσια της στην παρέλαση, παρότι το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, ότι αφού της έφυγε το ένα έβγαλε και το …άλλο! Πιθανόν η εφηβεία να σκαρφίζεται πολλούς τρόπους αντίδρασης στο κατεστημένο.

Μπράβο σε όλα τα παιδιά και τους καθηγητές του ΕΠΑΛ του Λυκείου Ιστιαίας για την παραγωγή και εμφιάλωση του παραδοσιακού μας τσίπουρου. Με καμάρι φιγουράριζε αξιοπρόσεκτα ο Τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στην ημερίδα για την αγροτική επιχειρηματικότητα.

«Χρημάτων ήσσονες: καταχραστές δημοσίου πλούτου» υπάρχουν; Ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Φάνης Ι. Κακριδής, θα αναπτύξει   αυτό το δυσάρεστο κοινωνικό φαινόμενο, από εκείνα που ο Θουκυδίδης έγραψε πως «συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου» στην Αίθουσα πολιτισμού του Λυκείου της  Ιστιαίας το ερχόμενο  Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στις 7:30 μ.μ. Το  «Φωτόδενδρο» ο Σύλλογος – για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, οργανώνει αυτή τη διάλεξη που θα ήταν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε.

 

Για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και πάλι ο λόγος. Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Σάκης Κουτροδήμος πρότεινε στο Δ.Σ. της περασμένης Παρασκευής και προς τιμήν του ο Δήμαρχος απεδέχθη, να διατεθεί ένα ποσό από το Δήμο προς το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας, για να αγοραστούν αναλώσιμα. Δεν είναι δυνατό ο Δήμος να ξοδεύει πολύ υψηλά ποσά για ηλεκτρολογικό υλικό για παράδειγμα και να μην υπάρχουν στο Κ.Υ. γάζες ή ενέσεις.

Προβλήματα προξένησε η ξαφνική νεροποντή και στους δρόμους και στα ακαθάριστα ποτάμια. Η δουλειά που πρέπει να γίνεται από το καλοκαίρι και δεν ολοκληρώνεται ή δεν γίνεται καθόλου, το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Ο κ. Γ.Μουλάς υπεύθυνος Αντιδήμαρχος της καθαριότητας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μας είπε για τη κατάσταση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού μετά τις βροχοπτώσεις: «Δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα από τη βροχή. Μόνο η Αιδηψός είχε πρόβλημα, γέμισε ο δρόμος λάσπη, καθώς ο αγωγός στα Πλατάνια δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη μεγάλη ποσότητα νερού. Υπάρχει όμως συνεργείο στην περιοχή για να διορθωθεί το θέμα. Απλά είναι βρώμικοι οι δρόμοι αυτή τη στιγμή, όχι κάτι άλλο. Στην Ιστιαία δεν υπήρξαν προβλήματα, από τα γύρω χωριά δεν δεχτήκαμε κλήσεις και εκτός από κάποιους χωματόδρομους που «κόπηκαν», ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε άλλες δυσκολίες».

Στα πλαίσια ενός κοινωνικού πειράματος σε μια ομάδα 50 ανθρώπων (μισοί-μισοί, άνδρες και γυναίκες) δόθηκε ένα κείμενο και η επιλογή να βάλουν σ’ αυτό το κείμενο ένα κόμμα. Το κείμενο ήταν: “Αν ο άνδρας ήξερε πραγματικά την αξία που έχει η γυναίκα θα πήγαινε στα τέσσερα”.  Όλες οι γυναίκες βάλανε το κόμμα μετά από τη λέξη “γυναίκα”, όλοι οι άνδρες βάλανε το κόμμα μετά τη λέξη “έχει”. Τα καλά και συμφέροντα σε κάθε περίπτωση…

Το Σαββατόβραδο της 27ης Οκτωβρίου ήταν ξεχωριστό για την Ιστιαία. Παραμονή της εθνικής επετείου και στο «Εναλλάξ» έκανε κατάληψη με τη μουσική του ένας …Γερμανός! Ο γνωστός τραγουδιστής, Βαγγέλης Γερμανός κατάφερε να μας τραβήξει στον κόσμο της μουσικής του και να μας κάνει να ξεχαστούμε. Η συμμετοχή του κόσμου, στο τραγούδι ήταν μεγάλη και πραγματικά η διασκέδαση «χτύπησε κόκκινο» όταν τραγουδήσαμε όλα τα γνωστά του κομμάτια, κάνοντας παράλληλα αναδρομή και σε παλιά ρεμπέτικα αρχοντορεμπέτικα, δείχνοντας μας, τους κύκλους της μουσικής. Μουσική ή μαθηματικά ήταν η ερώτηση που κάναμε στο Βαγγέλη Γερμανό κι αυτός μας απάντησε πως τα μαθηματικά είναι μια αφηρημένη γλώσσα, ενώ η μουσική γίνεται συγκεκριμένη γιατί έχει αντικείμενό της τον ήχο. Και τα δυο όμως είναι κώδικες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Όσο για το επίθετό Γερμανός μας εξήγησε πολύ απλά ότι είναι το παρατσούκλι  του από το Δημοτικό-λόγω χρωμάτων-που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Την ερώτηση αν υπάρχει και στη δουλειά του επίδραση από την οικονομική κρίση φάνηκε αρκετά ξεκάθαρος και είπε χαρακτηριστικά: «Η οικονομική κρίση μας έχει θίξει όλους. Τα οικονομικά για μένα είναι το τέταρτο σε μια σειρά. Ο άνθρωπος χρειάζεται πάνω απ’ όλα έναν καλό σύντροφο, μια δουλειά που να του αρέσει και να μην την βαρεθεί στην πορεία, ένα περιβάλλον που να του επιτρέπει να λειτουργεί και τέταρτο μερικά λεφτά για να ζει. Ας μην ξεχνάμε τον Πλάτωνα. Ένα ο φτωχός τέσσερα ο πλούσιος. Πρέπει να μπει πλαφόν στην τρέλα του χρήματος».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: