Home > Hot ! > [video] Αν διεκδικηθεί η νησιωτικότητα θα προσφέρει στην ανάπτυξη και τις υποδομές της Εύβοιας

[video] Αν διεκδικηθεί η νησιωτικότητα θα προσφέρει στην ανάπτυξη και τις υποδομές της Εύβοιας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


                                                                                                                           Ελληνικά -Βόρεια Εύβοια

Το άρθρο αυτό με μικρές διορθώσεις είχε δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Παλμός της Β.Εύβοιας το 2012.Από τότε μέχρι σήμερα το νησιωτικό καθεστώς για το νησί μας δεν έχει καθοριστεί ούτε φυσικά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα το ακολουθούσαν.

Πρόσφατα στην επίσκεψή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φ.Κουβέλης μίλησε για το palmosev.gr, στην Πάρη Ντελκή

Δείτε το video

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, (Άρθρο 101) η οργάνωση της διοίκησης του Κράτους γίνεται με το αποκεντρωτικό σύστημα. Η διοικητική διαίρεση της Χώρας, διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες. Τα περιφερειακά όργανα του Κράτους έχουν γενική αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις της Περιφέρειάς τους. Τα κεντρικά όργανα του Κράτους, εκτός από ειδικές αρμοδιότητες, έχουν τη γενική κατεύθυνση, το συντονισμό και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Περιφερειακών οργάνων, όπως ο νόμος ορίζει. Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση:

Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρα κανονιστικά, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.
Στην περίπτωσή μας στη γεωφυσική ιδιαιτερότητα του νησιού της Εύβοιας, θα έπρεπε κατά το νομοθέτη να  εστιασθεί το ενδιαφέρον τόσο της Πολιτείας (Κεντρική εξουσία – Περιφέρεια) με την ευρύτερη έννοιά της, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Εύβοια σε χιλιομετρική κάλυψη από την Λιχάδα – βόρειο άκρο της, μέχρι την Κάρυστο – νότιο άκρο, είναι ατελείωτα Km άθλιου οδικού δικτύου που αποτρέπει την επικοινωνία των Ευβοιωτών μεταξύ τους. Εμείς οι Βορειοευβοιώτες διατηρούμε στενότερους δεσμούς με τους Βολιώτες και τους Σκιαθίτες,  παρά με τους Κυμαίους, και πολύ περισσότερο τους Καρυστυνούς. Δεν υπάρχει ομοιογένεια του Ευβοϊκού πληθυσμού, ενότητα και διεκδικητική προς την Κεντρική Πολιτεία στάση. Έτσι ενώ το μήκος της Κρήτης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού της Εύβοιας, λόγου του άριστου –σε σύγκριση πάντα με το δικό μας- οδικού δικτύου, η ταυτότητα του Κρητικού είναι έντονη και η παρουσία του δυναμική και διεκδικητική προς την Κεντρική Πολιτεία. Με άλλα λόγια, ακριβώς αντίθετη από την Ευβοϊκή εκπροσώπηση, διότι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ταυτότητα.
Όλοι εμείς 210.000 άνθρωποι, σύμφωνα την πρόσφατη απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αισθανόμαστε «τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και απλά κάνουμε υπομονή, ευελπιστώντας μήπως υπάρξει κάποιος από μηχανής θεός και διαφοροποιήσει την κατάσταση στο νησί μας.
Διότι η Εύβοια έχει περισσότερες γέφυρες που τη συνδέουν με τις αντικρινές  στεριές, παρά οδικές αρτηρίες που να επιτρέπουν στο πληθυσμό της να έχει την στοιχειώδη επικοινωνία και σύνδεση. Τα ήθη και τα έθιμα μας προσομοιάζουν κατά περιοχή περισσότερο με αυτά των απέναντι, κατά περίπτωση, όπως και συχνά υπάρχουν και γάμοι που μας συνδέουν με τους «γείτονες».
Δεν θα αναφερθώ στα επίθετα που δηλώνουν την προέλευση του τόπου καταγωγής των κατοίκων, όπως π.χ. Σκιαθίτης, Σκοπελίτης  κτλ., αλλά θα επιμείνω στην ανάγκη διεκδίκησης του καθεστώτος της νησιωτικής χώρας, που θα πρέπει να διέπει την Εύβοια. Σε όλα αυτά συνηγορούν τόσο οι απαιτήσεις των Προέδρων του Επιμελητηρίου της Εύβοιας, που αναφέρονται, στο καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των μειωμένων, κατά 30%, που ίσχυε στα νησιά του Αιγαίου, όσο και την αναθεώρηση για το καθεστώς των φεριμπότ με ρυθμιστικές διατάξεις ευνοϊκές για τους κατοίκους.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: