Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 135

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ο φόβος

Σήμερα που θα αποφασιστεί να εκταμιεύσουμε ως χώρα την 6η δόση του δανείου, τώρα που ο κ. Σαμαράς ενέδωσε στο να δώσει γραπτές εγγυήσεις στους επικυρίαρχους (εκμεταλλευόμενος άριστα την τρικλοποδιάρικη, αθάνατη Ελληνική γλώσσα), όλα φαίνεται πως παίρνουν πια τον Παπα-δήμιο δρόμο τους. Δέκα τουλάχιστον χρόνια σκληρής λιτότητας χάσκουν ήδη μπροστά μας και περιμένουν κάθε Έλληνα ξεχωριστά, με ανοιχτές αγκάλες, για να τον …συνθλίψουν.

 

Εμείς οι απλοί πολίτες τι άλλο έχουμε να κάνουμε, πέρα από το να φροντίσουμε με κάθε θεμιτό τρόπο για την επιβίωσή μας;

Πρώτον, με την πρώτη ευκαιρία (τις επικείμενες εθνικές εκλογές), να αλλάξουμε όλους αυτούς που μας έφεραν μέχρις εδώ.

Δεύτερον, να δουλέψουμε πιο συνειδητά, με συνέπεια, ευστροφία, επινοητικότητα και έμπνευση, προκειμένου να καλυτερέψουμε τη ζωή μας και να ανατάξουμε την πορεία και τη μοίρα του τόπου.

Πιο επείγον, ωστόσο, φρονώ πως είναι (από σήμερα ει δυνατόν) να αποτινάξουμε από πάνω μας και τον περίγυρό μας το φόβο και την αγωνία για το αύριο, τη γκρίνια και την κακομοιριά, που -εδώ και δυο χρόνια- έχουν φωλιάσει στις ψυχές και στο μυαλό μας, στις επαφές και στην επικοινωνία της καθημερινότητάς μας

.

«Θα τα καταφέρουμε»…

Αυτό το αισιόδοξο και εφικτό σύνθημα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συχνά στον εαυτό μας, αλλά και σε όποιον συναντάμε, για να οπλιζόμαστε με κουράγιο και δύναμη, για να «φορέσουμε» ξανά μ’ εκείνο το ανίκητο χαμόγελο που χάσαμε.

 

Θα τα καταφέρουμε. Στοιχηματίζω…

Όταν σε μια περιοχή σαν το Μαντούδι που τσακίζεται από την ανεργία, υπάρχει τέτοια ένταση και διαμάχη για μια πιθανή επένδυση μιας μεγάλης επιχείρησης, όπως της ΤΕΡΝΑ, και αυτή η διαμάχη εμφανίζεται και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Οπωσδήποτε ο σχολιασμός των μικροπολιτικών γεγονότων δεν προσθέτει, ούτε ωφελεί αυτή την τόσο καυτή υπόθεση. Είναι όμως υποχρέωση όλων των υπευθύνων στο όνομα της ανάπτυξης της περιοχής μας, να διασφαλίσουν πρωτίστως τα θιγμένα –ούτως ή άλλως συμφέροντα των πολιτών από την Κεντρική εξουσία- και να δεσμευτεί για μια ήπιας μορφή ανάπτυξη και βιομηχανική δράση, που δεν θα προκαλεί στους σημερινούς και αυριανούς πολίτες της Βόρειας Εύβοιας προβλήματα υγείας.

Αν η οριοθέτηση έγινε επακριβώς ή όχι δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα, όσο τι θα ακολουθήσει μετά από αυτήν. Οι προθέσεις δεν φανερώνουν πάντα και το τελικό αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να αρνηθεί την αναγκαιότητα νέων θέσεων εργασίας και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι μια επιχειρηματική δραστηριότητα θα φέρει την οικολογική καταστροφή. Καλό είναι από κάθε πλευρά να τηρούνται οι απαραίτητες ισορροπίες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τον τόπο. Ποτέ η Δημοκρατία δεν ασκείται με επιβολή και τσαμπουκά. Από καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιχειρείται κάτι τέτοιο. Όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι θέσεις εξουσίας σε κάθε κοινωνία είναι προσωρινές.

Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού της χώρας μας είναι πια γεγονός. Πολλοί νέοι που είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό για το πρώτο πτυχίο τους ή για το μεταπτυχιακό τους αποφασίζουν να παραμείνουν και να μην επιστρέψουν στη χώρα μας. Αυτό είναι πιο μεγάλη πτώχευση από μια πιθανή χρεοκοπία. Δυστυχώς εάν τα νιάτα μας στραφούν αλλού γι αναζήτηση εργασίας και πιθανόν καλύτερων συνθηκών ζωής, τότε για τους υπόλοιπους το πρόβλημα γιγαντώνεται. Διότι δεν περιορίζεται μόνο στο δημογραφικό πρόβλημα, αλλά σε ουσιαστική μείωση του παραγωγικού συντελεστή εργασίας. Αν οι παρούσες οικονομικές συνθήκες ενταθούν και οι οικονομικοί μετανάστες που κάποτε συνέρρεαν στη χώρα μας φύγουν, όπως και η παραγωγική γενιά των τριαντάρηδων, θα απομείνουμε ελάχιστοι εργαζόμενοι σε μια χώρα που είναι γεμάτη από συνταξιούχους και παιδιά.

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου προσφέροντας ζωή στις γυναίκες των Δήμων μας βρέθηκε στο Μαντούδι την Τετάρτη 23 και 24 Νοεμβρίου, ενώ ακολούθησε στη Λίμνη την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Στο Αγροτικό ιατρείο του Ταξιάρχη ξεκίνησε από την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου προκειμένου να προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο πρόληψης του καρκίνου του μαστού σε όλες τις γυναίκες. Στο Μαντούδι εξετάστηκαν πάνω από 120 γυναίκες και τις δυο ημέρες. Εξετάστηκαν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, ενώ εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο, ώστε να εξεταστεί μεγαλύτερος αριθμός γυναικών. Στη φωτογραφία η Κινητή Μονάδα, μπροστά από το Δημαρχείου Μαντουδίου. Διακρίνονται οι Τεχν. Ακτινολόγοι κ. Έλενα Χέλιου και κ. Δωροθέα Κακάβα η κ. Βάσω Πανταζή εκπρόσωπος του χορηγού AVON, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καντζούρας, καθώς και η ομάδα του «Βοήθεια στο Σπίτι» της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως. Στο αγροτικό ιατρείο του Ταξιάρχη βλέπουμε πως ξεκίνησε δυναμικά και με μεγάλη συμμετοχή η προληπτική αυτή εξέταση.

Συνεργάτης μας ενώ περνούσε τυχαία από το γήπεδο της «ΑΕΚ Νέου Πύργου» εντόπισε με το φωτογραφικό φακό του «Παλμού» ένα μόνο άνθρωπο να κουρεύει το γκαζόν του γηπέδου. Σταμάτησε και κατευθύνθηκε προς το μέρος του. Παράγοντας της ομάδας που όμως δεν θέλει να γραφτεί το όνομά του, βρισκόταν στο χώρο για το κούρεμα του γκαζόν, παρέχοντας την εργασία του εθελοντικά. Όπως μας είπε, είναι κάτι που γίνεται συστηματικά, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από άλλα άτομα της ομάδας. Και πράγματι, στην επιστροφή μας αργότερα από τον δρόμο του γηπέδου, το διαπιστώσαμε. Αρκετά άτομα να βοηθούν και να επιμελούνται τον χώρο. Πολλά μπράβο στους ανθρώπους της ομάδας. Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Ένα δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον υπό σύσταση Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατσάδων – Καματριάδων φανερώνει, πως ξαναγυρνά η ζωή στα ορεινά χωριά της περιοχής μας. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών αποφάσισαν να συστήσουν Πολιτιστικό Σύλλογο με το όνομα «Τελεθριείς» και το πρωί του περασμένου Σαββάτου στις 26 Νοεμβρίου, προέβησαν σε καθαριότητα του χωριού των Γαλατσάδων. Ξερόχορτα, μπάζα και κλαριά, εξαφανίστηκαν. Το χωριό έλαμψε και περιμένει καθαρό τις Άγιες μέρες που θα ακολουθήσουν. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη του Συλλόγου, κάτοικοι του χωριού, καθώς και ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Α.Σ. Τελεθριακού» Τα μέλη του Συλλόγου ευχαριστούν θερμά, όλους όσους βοήθησαν και εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε καλή συνέχεια, γιατί από ότι μάθαμε οι δραστηριότητες του Συλλόγου θα συνεχιστούν και στο χωριό Καματριάδες τις προσεχείς μέρες.

 

Να μην λείψει κανείς. Σήμερα περισσότερο από ποτέ το έχουμε ανάγκη με τόσα που ακούμε και τόσα που γίνονται, να υπάρχουν για μας ασφαλιστικές δικλείδες ανάσας πολιτισμού. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διοργανωθούν τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Σάββατο στην Αιδηψό και στην Ιστιαία και την Κυριακή στα Καμάρια.

Το Σάββατο στις 3 Δεκέμβριου ·στις 6:00 μ.μ. το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο των Λουτρών της Αιδηψού, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο του κ. Στέργιου Ν. Βενετή και τον συγγραφέα Dr. Νίκο Παπαδόπουλο, θα παρουσιάσουν το βιβλίο: «Τι κάνω όταν το παιδί …αγχώνεται, αδιαφορεί, αυθαδιάζει, ανησυχεί, ατακτεί, αφαιρείται, διστάζει, επιζητεί αναγνώριση, επιτίθεται, ζηλεύει, ονειροπολεί, πεισμώνει, τραυλίζει, φοβάται, ψεύδεται …»

 

Στην αίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας στις 7:00 μ.μ., ο Σύλλογος για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον «ΦΩΤΟΔΕΝΔΡΟ», σε συνεργασία με τo Εντευκτήριο των καθηγητών της Ιστιαίας, τιμά με την εκδήλωση – αφιέρωμα τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Οι φιλόλογοι καθηγητές Μαρία Ματθαίου και Δημήτρης Κουτσούγερας, θα μας μυήσουν στο ιδιαίτερο έργο του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, ενώ η εκδήλωση θα επενδυθεί με ηχογραφημένη ανάγνωση του διηγήματος από τον ηθοποιό Δημήτριο Καταλειφό, καθώς και προβολές μικρών ταινιών, σχετικών με τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

 

Την Κυριακή ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καμαρίων διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά τη γιορτή τσίπουρου, αναδεικνύοντας ένα από τα πολύ καλά τοπικά μας προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά, να ξαναθυμηθούμε όλοι μας τόσο τη σημαντικότητα της αγροτικής παραγωγής και παραδοσιακής απόσταξης, όσο και το πηγαίο γλέντι που ζωντανεύει, όταν οι παρέες σμίγουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: