Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 129

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η  οδύσσεια του “Παλμού” ξεκίνησε από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν δεμένα για τρεις ημέρες τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας. Η Π.Ν.Ο. αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου, έως την ίδια ώρα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα η ΠΕΜΕΝ (σωματείο των μηχανικών) έχει αποφασίσει να μην αφήσει τα πλοία να αναχωρήσουν, ούτε την προσεχή Τετάρτη συνεχίζοντας για ένα 24ωρο ακόμα τις κινητοποιήσεις.

Έτσι η καρδιά του “Παλμού” άρχισε να χτυπά δυνατά. Τα τηλέφωνα “πήραν φωτιά” για να συνεννοηθούμε και να καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς και σ’ αυτό το ραντεβού της Τρίτης. Από το τυπογραφείο του Βόλου, μόλις τυπώθηκε η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, ο ίδιος ο τυπογράφος ο Γιώργος Κουσιαρής, έφυγε για Λάρισα και την έβαλε στο λεωφορείο  με κατεύθυνση τη Χαλκίδα. Από τα Κ.ΤΕ.Λ. Χαλκίδας ο πιστός μας συμπαραστάτης Θανάσης Μαυροζούμης με την Α.C.S., πάντα αρωγός στη έγκαιρη διακίνηση του “Παλμού” την έφερε στο γραφείο μας, για να φτάσει στο σπίτι σας. Όπως καταλαβαίνεται μόνο και μόνο η ανάγνωση της διαδρομής κουράζει. Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε όλους, όσους στέκονται δίπλα μας στον καθημερινό αγώνα της ενημέρωσης και της χρονικής συνέπειας. Αν δεν ήταν αυτοί δίπλα μας, δε θα καταφέρναμε να είμαστε η πιστή παρέα στο καφεδάκι σας σήμερα.

 

Σωστά έλεγαν οι Σαμουράι – άφοβοι και βίαιοι Ιάπωνες πολεμιστές – “Πρέπει να νικάς πριν πολεμήσεις”.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιστιαίας  όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρός του Στέφανος Παπαδημητρίου: “Συμμετέχει στην Πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης 19ης Οκτωβρίου και καλεί όλους τους συναδέλφους των καταστημάτων και επιχειρήσεων, σε κλείσιμο κηρύσσοντας την μέρα αυτή μέρα μηδενικού τζίρου για την αγορά και μηδενικών εσόδων για το Δημόσιο. Οι εκπρόσωποι της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας εκφράζουμε την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων μας, για τη μείωση του τζίρου που έχει υποστεί  η αγορά. Λέμε ναι στις επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος. Λέμε όχι στην υποβάθμιση της Υγείας της Παιδείας και της ασφάλειας των παιδιών μας. Λέμε όχι στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την κατάργηση της μεσαίας ελληνικής παραγωγικής τάξης. Όχι σε άλλα λουκέτα καταστημάτων στην ανεργία και τη φτώχεια”.

 

Ο φωτογραφικός φακός του “Παλμού” συνέλαβε τις προάλλες, τους δύο  Δημάρχους της Βόρειας Εύβοιας στο Δημαρχείο της Ιστιαίας πριν κλείσει λόγω κατάληψης των εργαζομένων. Ας ευχηθούμε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη του νησιού μας.

Κούρεμα χρέους, κούρεμα μισθών κούρεμα επιδομάτων. Δεν υπάρχει πιο πολυακουσμένη λέξη αυτό τον καιρό. Σα χώρα καταφέραμε να πάμε για “μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι”. Ξεκινήσαμε να κοροϊδεύουμε τους “Κουτόφραγκους” εμείς οι έξυπνοι Ρωμιοί και είδαμε τι πάθαμε. Πήραμε τις επιδοτήσεις, πήραμε τα μεσογειακά προγράμματα, πήραμε, πήραμε, πήραμε. Και τώρα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Το λυπηρό σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι αυτοί που τα πήραν, ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν: “μετά την απομάκρυνση απ’ το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται” ή με άλλα λόγια μαζί τα φάγαμε. Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρεψ’ το.

 

Με κινητήρια δύναμη το πρόσφατο θάνατο από τροχαίο δυστύχημα ενός δεκαεπτάχρονου αγοριού από τα Δαμιά Ροβιών, ενεργοποιήθηκε η σοκαρισμένη τοπική κοινωνία σε Ροβιές, Λίμνη και όχι μόνο, όπως μας είπε η Λία Barrett με την ιδιότητα του Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Λίμνης. Στη συγκέντρωση που έγινε  πριν λίγες μέρες ο Λυκειάρχης Γιάννης Παλάτζας, ο Διοικητής του Α.Τ. Λίμνης και ο Λιμενάρχης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να προστατευτεί ο νεαρόκοσμος από τα τροχαία δυστυχήματα με τα μηχανάκια και το αλκοόλ. Ο κάθε ένας από την πλευρά του θα πρέπει να προστατεύει τα λουλούδια της κοινωνίας τα παιδιά τους έφηβους, από το ξαφνικό και γρήγορο μεγάλωμα που απαιτούν οι νέοι κοινωνικοί κανόνες. Οι γονείς να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και να μην λυπούνται συζητήσεις ωρών για τα θέματα που τα απασχολούν, οι δάσκαλοι επίσης και όλοι εμείς απ’ έξω να φροντίζουμε να τα προστατεύουμε. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μπουν πρόωρα στο κλαμπ των καπνιστών ή των ποτών. Έχουν κάθε δικαίωμα, αφού μεγαλώσουν και ωριμάσουν, να επιλέξουν μετά την ενηλικίωσή τους. Δε χρειαζόμαστε ανήλικους πότες και καπνιστές. Χρειαζόμαστε τη φρεσκάδα της νιότης τους, ζωντανή για να γίνεται το αύριό μας πιο όμορφο και πιο ελπιδοφόρο.

 

Η είδηση αφιερώνεται εξαιρετικά στους τριακόσιους της Βουλής (ιδιαιτέρως στην Κυβέρνησή μας) και στα όπου γης Ελληνικά λαμόγια: “Σοκαριστικά είναι τα όσα περιγράφει σε ανακοίνωσή του ο Α’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά παιδιά σε σχολεία της πρωτεύουσας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν καταγραφεί ακόμα και κρούσματα λιποθυμίας μαθητών εξαιτίας της ασιτίας.”

 

Εντύπωση μου έκανε που στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Ιστιαία μπήκαν ρολά. Το χρήμα αρχίζει να γίνεται σπάνιο και ως πολύτιμο πλέον θα πρέπει να …προστατεύεται!

 

Η συνταγή που μας έστειλε η συζύγου του Δημάρχου Εμινέ Χαζνεντάρ, απ΄ το μακρινό Κεμαλιγιέ μας έκανε εντύπωση. Όπως θα διαβάσετε οι γείτονές μας Τούρκοι συνηθίζουν να καταναλώνουν μικρή ποσότητα κρέατος, ενώ δε “λυπούνται” το πλιγούρι και όποιο άλλο συνοδευτικό. Και εμείς πριν μερικά χρόνια, που ζούσαμε με μεγαλύτερη εγκράτεια κάναμε το ίδιο. Εκ των πραγμάτων θα επιστρέψουμε σε πιο συνετή διαχείριση ακόμη και των υλικών της κουζίνας μας.

 

Άρχισαν τα πρωτοβρόχια και η θερμοκρασία κατέβηκε, θα αρχίσουν όμως να ανεβαίνουν οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. και του πετρελαίου. Με καλό κουμάντο όλα γίνονται. Εμείς οι γυναίκες αν και κατηγορούμαστε ως σπάταλες, ξέρουμε στα δύσκολα να κρατάμε το τιμόνι. Ευκαιρία να το αποδείξουμε. Η κάθε μια στην οικογένειά της να μετρά το πολύ ή το λίγο το πολύτιμο και το περιττό. Ίσως με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης να ξαναβρούμε πάλι το μέτρο σε ορισμένα πράγματα κι ίσως – ίσως να αναθεωρήσουμε και άλλες αξίες όπως αυτές του χρήματος.

 

Η κυρία Στέλλα με τα καλαμπόκια και τα κάστανα στην πλατεία της Ιστιαίας δίνει ένα όμορφο παράδειγμα καθημερινού μόχθου. Η επιχειρηματικότητα δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλες και πολυδάπανες εγκαταστάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλει κανείς το ψωμί του.

 

Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την απογραφή του πληθυσμού; Μήνες μετά την ολοκλήρωση της απογραφής του πληθυσμού οι άνθρωποι που απασχολήθηκαν σε αυτή την διαδικασία δεν έχουν ακόμα πληρωθεί! Η κωλυσιεργία αυτή είναι πραγματικά αδικαιολόγητη ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία όσων εργάστηκαν στην απογραφή ήταν άνεργοι και το πιθανότερο είναι ότι εξακολουθούν να είναι άνεργοι δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Η πόρτα μας και τα αυτιά μας είναι ανοικτά και χαιρόμαστε να σας βλέπουμε να μας επισκέπτεστε στο γραφείο μας. Αν εξαιρέσω τα αγαπημένα μου ανιψάκια δεν έχουμε συνήθως λιλιπούτειους επισκέπτες στον “Παλμό”. Όμως η μικρή Μαρία Ράτσικα, γεμάτη χαρά και απορίες, μαθήτρια της Β΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού σχολείου της Ιστιαίας, ήταν η εξαίρεση όταν μας έφερε νοστιμιές που έφτιαξε με το μπαμπά της.

 

Στο προηγούμενο φύλλο του “Παλμού” δημοσιεύσαμε δηλώσεις του Μηχανικού Παναγιώτη Συκιώτη και της κόρης του Ευαγγελίας – Μαρίας Συκιώτη για το θέμα της Ζ.Ο.Ε., τις οποίες και λάβαμε από τον κ.Συκιώτη σε ηλεκτρονική μορφή από τον υπολογιστή του. Οι δύο μηχανικοί επειδή θεωρούν ότι δεν εκφράζονται από το δημοσίευμα, αποσύρουν την οποιαδήποτε δήλωση για το εν λόγω θέμα, με την υπόσχεση να αναφερθούν μελλοντικά σε αυτό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: