Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με ελάχιστες αμοιβές και μεγάλη ανασφάλεια οι εποχικοί Πυροσβέστες προστάτες των δασών και των περιουσιών μας νέα προκήρυξη για 600 νέες θέσεις

Με ελάχιστες αμοιβές και μεγάλη ανασφάλεια οι εποχικοί Πυροσβέστες προστάτες των δασών και των περιουσιών μας νέα προκήρυξη για 600 νέες θέσεις


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Για να προσληφθεί κάποιος σαν εποχικός πυροσβέστης, έπρεπε να έχει εντοπιότητα, να είναι μακροχρόνια άνεργος, να είναι παντρεμένος με παιδιά και ακόμα οι υποψήφιοι για εποχικό προσωπικό στην Δασική ή Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος, έπαιρναν 80 μόρια για κάθε αντιπυρική περίοδο που είχαν εργασθεί στο παρελθόν. Επίσης να συμπληρώσουμε πως με το Π.Δ. 121/2007 – ΦΕΚ Α 155/12.7.2007 «οι προσλαμβανόμενοι εποχικά, προσλαμβάνονται εκ νέου στην Πυροσβεστική μέχρι και πέντε αντιπυρικές περιόδους, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων…».

Η προκήρυξη

Φέτος προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού πενταετούς υποχρέωσης, με δωδεκάμηνη απασχόληση. Η προθεσμία για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών έληξε στις 23 Σεπτέμβρη. Οι θέσεις που θα καλυφθούν πανελλαδικά είναι τέσσερις χιλιάδες. Από αυτές, οι 3.400 που θα προσληφθούν θα είναι από τους υπάρχοντες εποχικούς πυροσβέστες και οι υπόλοιποι 600 θα είναι από τους υπόλοιπος πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στο Σώμα. Είναι σημαντικό ότι από τα κριτήρια πρόσληψης καταργήθηκε η υψομέτρηση. Για τους πολίτες είναι απαραίτητο να έχουν το Απολυτήριο της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Γυμνασίου εκτός από αυτούς που είναι μέχρι το 1980 που βάσει Συντάγματος, αρκεί να έχουν απολυτήριο Δημοτικού. Για τους εποχικούς που είναι πάνω από 45 χρονών, απαιτούνται περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας με αποτέλεσμα όσοι προσελήφθησαν το 2009 να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής μιας και δεν έχουν τα απαιτούμενα χρόνια απασχόλησης.

Στο παρελθόν, οι Εποχικοί Πυροσβέστες δεν είχαν ουσιαστικά ωράριο ούτε πληρώνονταν υπερωρίες. Ήταν πολύ δύσκολο να συνεννοηθούν και να απαιτήσουν δικαιώματα, επειδή το Σώμα αποτελούνταν από ετερόκλητα μέλη.

 

 

Συνδικαλιστική εκπροσώπηση

Το 2003 που καθιερώθηκε η πενταετής υπηρεσία και η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ (μάλιστα και με αθλητικές εξετάσεις), συστάθηκε το συνδικαλιστικό τους όργανο, η ΠΟΣΠΥΔ ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης – Διάσωσης). Το Σωματείο αποτελείται από 32 πρωτοβάθμια Σωματεία. Μιλήσαμε με την Γραμματέα του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, Κική Στέφου που είναι και Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας η οποία μεταξύ άλλων μας είπε: «Μετά την οργάνωση του Πανελλήνιου Συνδικαλιστικού οργάνου, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, συνολικά 36 συλλαλητήρια με πανελλαδική συμμετοχή. Μετά από αγώνες, πορείες, πολλές συναντήσεις με τους εκάστοτε Υπουργούς και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, πετύχαμε Συλλογικές Συμβάσεις και την ανανέωση της πενταετίας το 2007, χωρίς όρια ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι αναγνώριζαν την προσφορά των μελών μας και μας έδιναν συνεχώς υποσχέσεις. Επί υπουργίας Παυλόπουλου κερδίσαμε οκτάμηνη σύμβαση εργασίας αλλά αυτό καταργήθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, μία απλή Υπουργική Απόφαση μετέτρεψε το οκτάμηνο σε επτάμηνο πέρσι και φέτος το έκανε εξάμηνο. Βέβαια θέλω να τονίσω πως για το θέμα μας δεν έχει παρθεί ουσιαστικά καμία πολιτική απόφαση» Τελειώνοντας, η κυρία Στέφου μας τόνισε «Θέλω να καθησυχάσω τους συναδέλφους που με τον ένα ή άλλο τρόπο έμειναν εκτός Σώματος. Τα συνδικαλιστικά όργανα συνεχίζουν να αγωνίζονται και να προσπαθούν για την εργασιακή τους αποκατάσταση».

Δηλώσεις

Στο Παρατηρητήριο που υπάρχει στην είσοδο  στο Πευκί, συναντήσαμε τρείς εποχικούς δασοπυροσβέστες, το Μάνο, το Δημήτρη και το Βασίλη. Έκαναν την βάρδια τους και μας ανέφεραν πως για αυτή τη βάρδια, εκτός από το μισθό τους θα πληρώνονταν μόνο εννέα ευρώ επιπλέον.  Ο μισθός τους  είναι 690 ευρώ περίπου για ανύπαντρο, 720 ευρώ για παντρεμένο με ένα παιδί και 872 ευρώ για τον οδηγό με δύο παιδιά.  Και βέβαια είχαν και τις περικοπές μισθών λόγω των γενικότερων μέτρων και τους έγιναν περικοπές από εβδομήντα μέχρι εκατό ευρώ περίπου το μήνα. «Όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά φέτος, το Μάιο, πήραμε τα πρώτα χρήματα στα χέρια μας τον Ιούλιο. Πληρωνόμαστε κάθε 10 του μηνός μέσω Αγροτικής Τράπεζας. Ζούμε όλοι σε ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Μετά από 12 χρόνια δουλειάς, έχουμε την αγωνία και το άγχος αν θα μας επαναπροσλάβουν. Όταν λήγει η σύμβασή μας, έχουμε το Ταμείο Ανεργίας» και συνέχισαν: «Από όλους τους πολιτικούς που πέρασαν από την Ελλάδα, μόνο ο Πολύδωρας έκανε κάτι και για μας. Ή τουλάχιστον προσπάθησε. Καθιέρωσε το οκτάμηνο που στη συνέχεια καταργήθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Η δουλειά μας είναι πολύ λεπτό θέμα. Αν και δεν έχουμε την αρμοδιότητα, παρόλα αυτά επιχειρούμε και σε αστικά περιστατικά. Αυτό γίνεται με δική μας ευθύνη γιατί ουσιαστικά είμαστε ακάλυπτοι αν κάτι πάει στραβά. Αλλά μπορείς να βλέπεις το σπίτι ενός ανθρώπου να καίγεται και να μη κάνεις κάτι, ειδικά αν είσαι κοντά; Από την άλλη ο κόσμος που μας βλέπει δεν αντιδρά καλά όταν δεν επεμβαίνουμε και άντε εκείνη την ώρα να τους πεις ότι δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα»

Είναι αυτοί που τρέχουν σε κάθε ανάγκη που θα παρουσιαστεί στα δάση μας, νύχτα και ημέρα. Αυτοί που με ηρωισμό πολλές φορές υπερασπίζονται τις περιουσίες μας αλλά και τις ζωές μας. Δεν ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια το Σώμα Εποχικών Δασοπυροσβεστών μέτρησε είκοσι δύο νεκρούς. Μόνο το 2007 υπήρξαν 10 νεκροί στις φωτιές της Πελοποννήσου. Φέτος ευτυχώς, στην περιοχή μας δεν είχαμε σοβαρά περιστατικά. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Βαρβάρας και των Κεχριών, όλα κύλισαν ομαλά.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: