Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 123

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Λόγω της πληθώρας της ύλης εκδίδουμε τον «Παλμό» αυτή τη φορά, με 28 σελίδες. Η  συνεργασία σας, τα τηλεφωνήματά σας  μας κινητοποιούν και  στέλνουν από την μια άκρη της Βόρειας Εύβοιας στην άλλη. Από την Κοκκινομηλιά μέχρι την Λιχάδα και από το Μαντούδι, τη Λίμνη μέχρι το Πευκί. Πάντα κοντά στο Ευβοιώτη που αισθάνεται την Κεντρική Πολιτεία να τον εγκαταλείπει, μέρα με τη μέρα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Ελλάδα είναι και η Κοκκινομηλιά και η Λιχάδα και η Ιστιαία και το Μαντούδι. Είμαστε πολίτες μιας χώρας που «τρώει» τα παιδιά της. Έχουν αφήσει οι ιθύνοντες να πιστεύουμε, ότι ο πολίτης είναι ανίσχυρος και χωρίς φωνή. Χρόνια ολόκληρα μας τάιζαν με θέσεις στο Δημόσιο και μάλιστα με διαγκωνισμό, για το ποιος θα τις πρωτοπάρει και καταντήσαμε -μετά από τόσα χρόνια «καλοπέρασης» σαν Κράτος- να μην μπορούμε ούτε αυτές καλά – καλά να ξεπληρώσουμε χωρίς δανεικά.

Ο κόσμος αλλάζει. Η ανάγκη και η ανέχεια τον πιέζει και αρχίζει να γίνεται περισσότερο επινοητικός για να επιβιώσει και περισσότερο απαιτητικός από μια Πολιτεία που δείχνει να κωφεύει.

Έφτασε και ο Σεπτέμβριος. Άρχισε το παζάρι, τελείωσαν τα μπάνια, ανοίγουν τα σχολεία, κλείνουν τα Πανεπιστήμια και ξεκινάνε τα νέα σήριαλ στη τηλεόραση. Πάνε πια οι επαναλήψεις χορτάσαμε. Όπως χορτάσαμε κι από εκδηλώσεις πολιτισμού το καλοκαίρι. Αν δεν ήταν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι η  Πλατεία της Ιστιαίας δεν θα είχε γευτεί τίποτε από λίγη πολιτιστική δράση. Ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «Αθανάσιος Κορφιάτης» πάλι έκλεψε την παράσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι Σύλλογοι υστερούν. Ο κάθε ένας κάτι πρόσφερε και η πλατεία πήρε λίγο ζωή. Άλλος πολιτιστικές πληροφορίες που προβλήθηκαν σε μεγάλη οθόνη, άλλος τοπικά προϊόντα, άλλος τη διασκέδαση με τη μουσική.

Πόσο ωραίο είναι που τα πιτσιρίκια μας ακόμη μπορούν και γυρνούν στις γειτονιές και παίζουν ελεύθερα. Είναι από τα πλεονεκτήματα της επαρχίας. Ας το χαιρόμαστε, όσο μπορούμε.

Ο γάμος έχει και έξοδα. Νέα πόρτα στη Εurobank.Έχει να κάνει με την συνένωσή της με την Αlfa; Οι καινοτομίες θα μείνουν μόνο στην θωράκιση του κεφαλαίου; Άραγε θα διασφαλιστούν με τον ίδιο τρόπο και τα εργασιακά δικαιώματα ή μήπως σιγά – σιγά θα μειωθεί το προσωπικό για χάρη της μείωσης των λειτουργικών δαπανών του τραπεζικού κολοσσού που μόλις γεννήθηκε;

Άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι στην αγορά οι ξυλόσομπες. Πολλοί επιστρέφουν στα παραδοσιακά χωνιά και καθαρίζουν τα παλιά μπουριά. Πέρα από την οικονομία -γιατί μάλλον το πετρέλαιο, όπως και ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. θα «πετάξουν» ψηλά αυτόν το χειμώνα-, πολλοί ίσως θυμούνται την θαλπωρή της ξυλόσομπας, που όλη η οικογένεια καθόταν γύρω – γύρω για να μοιραστεί τη ζέστη, αλλά και τη κουβέντα.

Ο αναγνώστης μας Νίκος Μαυρομάτης ήρθε στο γραφείο του «Παλμού» και μας εξέφρασε την αγανάκτηση και την πίκρα του για την κατάσταση που επικρατεί στο Πευκί. «Αγαπάω το Πευκί και πηγαινοέρχομαι τα τελευταία 42 χρόνια. Έχω το ξενοδοχείο «Ακταίο» και έχουμε πρόβλημα με την καθαριότητα. Έχουμε ένα Πευκί σε δύο κατηγορίες, το Πευκί του πεζόδρομου και αυτό της εγκατάλειψης. Το Πευκί των δυο χιλιομέτρων της παραλίας που είναι εγκαταλειμμένη και κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον. Οι τρεις σούδες στα γεφυράκια δεν έχουν σήμανση και επανειλημμένα πέφτουν αυτοκίνητα μέσα. Ο δημοτικός φωτισμός είναι ανύπαρκτος. Μετά το τελευταίο περίπτερο, πριν το camping, η εγκατάλειψη. Ένας ωραίος τόπος, αλλά με κακούς πολίτες. Δεν αγαπούν οι μόνιμοι κάτοικοι τον τόπο τους όσο τον αγαπάμε εμείς οι ξένοι».

Μετά από τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να συμμαζευόμαστε. Οπωσδήποτε και αγαπάμε τον τόπο μας. Ίσως δεν το δείχνουμε αλλά σίγουρα τον αγαπάμε,  ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να μην περιμένουμε μόνο από τους άλλους, αλλά και να πράττουμε. Ως πολίτες είναι αλήθεια ότι δε συμπεριφερόμαστε άριστα. Ο Δήμος, το Κράτος είμαστε και εμείς. Για παράδειγμα τα σκουπίδια εμείς τα βγάζουμε. Εμείς δημιουργούμε τις χωματερές.

Όπως αναφέρει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να υποβάλουν εκπρόθεσμες, αρχικές ή τροποποιητικές, δηλώσεις, σχεδόν για κάθε είδος φόρου, χωρίς να πληρώνουν πρόστιμα. Μετά τη νίλα που έπαθαν με τις αποδείξεις και τις επιστροφές, προτιμούν να καθυστερήσουμε τις δηλώσεις, για να μην μας δώσουν πίσω επιστροφές φόρων;

Απειλή με την δημοσιοποίηση στοιχείων, για όσους οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο. Αν εντός 15νθημέρου δεν προβάλλουν αρμοδίως τυχόν αιτιολογημένες αντιρρήσεις, θα δουν τα ονόματά τους να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Αυτό δήλωσε από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και για το Βοσκόπουλο μάθαμε ότι χρώσταγε. Τι έγινε πλήρωσε ή ακόμη;

Αναρωτιέμαι πως ο σημερινός πρωθυπουργός, που ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,  το 1988 – 1989 καθώς και από τον  Ιούλιο του 1994  μέχρι και τον Σεπτέμβριο του  1996, δεν έφερε την αλλαγή περιμένει αναμόρφωση της Παιδείας, από άλλον. Ίσως με την τρίτη προσπάθεια να τα καταφέρει. Έφτασε Σεπτέμβριος και δε γνωρίζουμε καλά – καλά την ύλη των μαθημάτων που θα διδαχθεί στην Α΄ Λυκείου. Με c.d. και φωτοτυπίες το θέμα της οργάνωσης δείχνει λίγο έωλο. Στα φροντιστήρια, λυπάμαι Πρωθυπουργέ μου, αλλά οργανωνόμαστε νωρίτερα. Γιατί αφήνετε τους καθηγητές των σχολείων ακάλυπτους, γιατί τα παιδιά μας, βλέπουν άλλα συστήματα στο εξωτερικό και προτιμούν να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους. Ποιός ευθύνεται για  τη στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση; Ο κάθε γονιός που του περισσεύουν πολλά –αφού εξαιρέσουμε τους φόρους- για να τα διαθέσει για επιπλέον βοήθεια;

 

Έχει παραγίνει το κακό στο διαδίκτυο. Μόλις προχθές συνεργάτης της εφημερίδας, μου υπέδειξε κείμενά μου, που έχουν δημοσιευθεί στον «Παλμό», να φιγουράρουν σε διάφορα Ευβοϊκά blogs  με άλλη… υπογραφή. Πόσο όμορφο είναι ο κόπος του κάθε ανθρώπου να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης με μια αντιγραφή – επικόλληση μόνο;

 

Γι αυτό και δεν αναρωτιέμαι γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί ουκ ολίγα παράπονα για τους αυστηρούς όρους που θέτει η Google σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονόματα. Καλά κάνει ο εκτελεστικός πρόεδρός της και τονίζει πως  είναι προαιρετική η χρήση του.

 

Για το διαδίκτυο και το επόμενο θέμα. Έχετε προσέξει όλοι ότι τα παιδιά μας για την ευκολία τους «δήθεν» δε χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα αλλά λατινικούς χαρακτήρες για να γράφουν; Έχουμε υποχρέωση αυτό να το σταματήσουμε. Είμαστε οι μόνοι πάνω στον πλανήτη που γράφουμε και ζούμε ακόμη στα χώματα που μεγαλούργησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Αν εμείς δεν επιμείνουμε πάνω σ’ αυτό, τότε η  γλώσσα μας θα παραμείνει αρχαία και η νέα Ελληνική γλώσσα θα  απαξιωθεί κι άλλο.

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα (βιβλίο Γκίνες).

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς,  Microsoft).

Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται  κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. ( Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως  άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο   Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα.  Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το  ατύχημα  από το  δυστύχημα, το  συμφέρον  από το  ενδιαφέρον .

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ – διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί).  Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: