Μια ακόμη Γ΄ Λυκείου τελείωσε και μια άλλη αρχίζει. Τα αποτελέσματα είναι πάντα ένα μικρό τέλος και ταυτόχρονα μια μεγάλη αφετηρία. Εύχομαι ολόψυχα καλή αρχή και συνέχεια των σπουδών σας. Ανοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε μακριά. Μέχρι να δυναμώσουν τόσο οι φτερούγες σας και να ξαναγυρίσετε πίσω. Ο τόπος μας σας έχει ανάγκη. Φύγετε! Σπουδάστε τα γράμματα και τη ζωή, αλλά ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ, πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες, για να αναμορφώσετε τον τόπο μας.
Τα εκπαιδευτικά μελλοντικά δρώμενα στη χώρα μας είναι σκοτεινά και προιωνίζονται άσχημα. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γίνεται ένας χαμός. Οι πρυτάνεις είναι σε αντίθεση με την κυβέρνηση, οι φοιτητές με τους καθηγητές και το κατεστημένο και οι γονείς πληρώνουν τα σπασμένα, είτε με καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των σπουδών των παιδιών τους, είτε με περικοπές στα συγγράμματα, στα μειωμένα εισιτήρια, στις κάρτες σίτισης και άλλες παροχές που σταδιακά φθίνουν. Ήδη τα Πανεπιστήμια έχουν αναστείλει την εξεταστική περίοδο και οι φοιτητές περιμένουν τι θα γίνει.
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πάλι φαίνεται να οδηγούν χωρίς τιμόνι. Όπου πάμε. Επιλέγουμε νέα εντυπωσιακά συστήματα και μετά σπεύδουμε να τα αναμορφώσουμε. Χωρίς νέα βιβλία, χωρίς επαγωγικό υλικό, χωρίς επιπλέον κατάρτιση, τι νέο σύστημα θα έχουμε; Όπως διαφοροποιούνται οι μαθητές κάθε χρόνο, έτσι και τα συστήματα. Βίοι παράλληλοι.
Από τη μια θεωρούμε πως χρειάζεται ο τόπος γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μέσα σε δυο χρόνια το κλείνουμε. Κλείνουμε και το γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Ο.Τ.Ε. την Δ.Ο.Υ. τι άλλο έμεινε; Ο Καλλικράτης είναι σύστημα Αυτοδιοίκησης με Ετερο-διοικητικά χαρακτηριστικά.
Άλλοι γνωμοδοτούν και αποφασίζουν και άλλοι τα …λούζονται. Δηλαδή ο πολίτης- ο τελευταίος τροχός της αμάξης- με λίγα λόγια είναι ο υποδοχέας των όποιων καταστάσεων. Το ’δαμε αυτό και με την Β.Ι.ΠΕ. Ο Δήμος σύμφωνα με τον Καλλικράτη δεν έχει ούτε καν το δικαίωμα γνωμοδότησης. Γιατί; Χρειάζεται μόνο για τους λογαριασμούς του νερού και για τα σκουπίδια; Ποιος θα χαράξει πολιτική; Αυτός που χάρασσε μέχρι χτες και αποψίλωσε την περιοχή από τον πληθυσμό της; Αυτός που σκόρπισε στο νησί μας την ανεργία σαν να είναι χολέρα;
Μερικές φορές όταν δε θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα βρίσκουμε σωρεία δικαιολογιών. Αλήθεια είναι ότι η περίοδος αυτή για τη χώρα μας βαίνει μέρα με τη μέρα όλο και δυσκολότερη για διαρκώς αυξανόμενες ομάδες πληθυσμού. Αλήθεια είναι επίσης ότι το Διοικητικό σύστημα του Καλλικράτη το οποίο και εφαρμόζεται από την αρχή του 2011 είναι ένα «δύσκολο στοίχημα». Όμως η καραμέλα της οικονομικής κρίσης και το ότι για όλα φταίει ο Καλλικράτης στην Πολιτική Επιστήμη ονομάζονται απλά «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ».Τι σημαίνει αυτό; Όταν τα πράγματα είναι σκούρα, ως προς την διαχείριση τους, τότε προκειμένου να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου σε θέματα που δεν γνωρίζει καλά ή απλά φοβάται, αποσπάμε την προσοχή του από τα τρέχοντα την καθημερινότητα κλπ. Ως προς τα Βορειοευβοικά, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Χριστοφή Ζάχου τα οικονομικά του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού θα έχουν μέχρι το τέλος της χρονιάς θετικό απολογισμό γιατί υπάρχει μια αίσθηση απόλυτης εγκατάλειψης του Δήμου; Γιατί ακόμη και οι επισκέπτες, καλοκαιρινοί κάτοικοι της περιοχής φεύγουν με αυτό το αίσθημα; Επειδή η πόρτα του «Παλμού» είναι πάντα ανοικτή, αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά που μαθαίνουμε καθημερινά, υπό τη μορφή καταγγελιών, παραπόνων σωρεύονταν σε κόλλες χαρτιού θα κάλυπταν σε ύψος το Δημοτικό μέγαρο.
Πέρασε ολόκληρο το καλοκαίρι και ο Δήμος δεν ευχαρίστησε τους πολίτες του με καμιά απολύτως εκδήλωση.
Γιατί;
Πέρασε ήδη ένα οκτάμηνο και η δράση του Δήμου σε θέματα καθημερινότητας είναι ανύπαρκτη.
Γιατί;
Ευτυχώς που αργά και μεθοδικά αντιδρούν τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας μας, οι Σύλλογοι. Έτσι διατηρείται ζωντανή η ελπίδα του φοίνικα. Του πουλιού που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Ένα λαμπρό παράδειγμα εκτόπισης της Αυτοδιοίκησης και πολιτισμικής δράσης S.O.S., είναι ο αγώνας που γίνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμαρίων για να σωθεί η πνευματική περιουσία του Δήμου. Η βιβλιοθήκη της Ιστιαίας που χρόνια τώρα περιφέρεται σαν σκουπίδι. Τα μέλη του Συλλόγου, τρέχουν καθημερινά για να αναμορφώσουν το Δημοτικό του χωριού και να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο και τη καταχώριση των βιβλίων και την λειτουργία της βιβλιοθήκης. Πλάκα θα έχει όταν τελειώσουν τα πάντα, να θέλει ο Δήμος να διαχειριστεί, ότι μέχρι χτες είχε για …ανακύκλωση! Ο σεβασμός που έπρεπε τόσα χρόνια να επιδειχθεί στα βιβλία δεν επεδόθη. Ας ευχηθούμε ο Σύλλογος Καμαρίων να συνεχίσει με την ίδια ζέση και τη λειτουργία – διαχείριση της βιβλιοθήκης, που θα αναγεννηθεί από το μεράκι και το φιλότιμο των πολιτών.
Άλλο παράδειγμα συλλόγου αναμόρφωσης – αναγέννησης; Η Κοκκινομηλιά. Σαν την κλώσα ανοίγει τις φτερούγες του και δημιουργεί κλίμα θαλπωρής. Παρά τα προβλήματα του δρόμου, παρά το ολιγάριθμο των κατοίκων η Πρόεδρος Κική Ανατσελοπούλου, στέκεται όρθια και με τα υπόλοιπα μέλη που πλαισιώνουν το Σύλλογο, προσπαθούν να ξαναγεννήσουν τη χαμένη κινητικότητα του χωριού τους. Εμείς μαζί τους. Σκεφτείτε πόσο καλή εναλλακτική πρόταση είναι ένας φθινοπωρινός Κυριακάτικος περίπατος στο βουνό. Η φύση γαληνεύει τον κάθε άνθρωπο. Παίρνουμε δύναμη όταν βρισκόμαστε κοντά στο περιβάλλον. Ας το εκμεταλλευτούμε.
Αλλαγές και στο διοικητικό μηχανισμό, και στην Παιδεία και στην Υγεία γίνονται σωρηδόν τον τελευταίο καιρό, από τη κεντρική πολιτεία. Γιατί άραγε; Η διαχείριση των προβλημάτων είναι θέμα θεσμών ή προσώπων;
Ο δικός μας αυτοδιοικητικός Ηλίας Πετσής, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή Διοικητή στο Νοσοκομείο Κύμης-Καρύστου. Σύμφωνα με δηλώσεις του, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει την Αυτοδιοίκηση και σκέφτεται μάλιστα, προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την δουλειά του, να ανοίξει και γραφείο της Νέας Πορείας ώστε να έχει καλύτερη και πιο άμεση επαφή με τον κόσμο. Τι εύχεται κανείς λοιπόν σε ένα νέο ξεκίνημα; Καλή αρχή.
Πολλές φορές τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για τη ζωή μας, η τέχνη τις ξεπερνά με μια περιπλάνηση σε ωραία τοπία ή ακόμη και με εικόνες της ποίησης οφείλει ξανά να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Γίνεται έτσι μέσο επαφή με τις ομορφιές της ζωής, με τα «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά, τα οποία κινδυνεύουν από την απαξίωση που επιβάλλει η όποια κρίση και διατηρεί ζωντανά οράματα για μια καλύτερη ζωή. Ο Θοδωρής Νικολάκης εκθέτει τα έργα του για μια βδομάδα στο Πνευματικό Κέντρο της Αιδηψού. Έργα ζωγραφικής με λάδια, ακρυλικά, μεικτές τεχνικές, πυρογραφία και κολάζ με γραμματόσημα, ακόμη και μικροκατασκευές με χαλκό, αλουμίνιο και πυλό.
Αντίστοιχης αξίας είναι και τα έργα της Σοφίας Μαυρίδου, από το Νέο Πύργο, που θαυμάζουμε κάθε χρόνο, για την αρτιότητά τους και την έμπνευση που σε συνδυασμό με τη φαντασία, μας ταξιδεύουν.
Πρόβλημα με τις διευθύνσεις στο Νέο Πύργο έχουν ορισμένοι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Σύμφωνα με υπόδειξη αναγνώστη μας δεν υπάρχουν οδοί και αρίθμηση και το συνακόλουθο πρόβλημα αφορά το ταχυδρομείο τους λογαριασμούς και ότι άλλο συνεπάγεται ο μη προσδιορισμός της διεύθυνσης.
Το οδικό μας δίκτυο έχει τα χάλια του. Ευτυχώς όμως που έχουμε την εναλλακτική λύση της θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση που δεν μπορούμε να υπομένουμε τις αλλεπάλληλες στροφές, τις απαράδεκτες κλήσεις, το στενό δρόμο, την απαγορευμένη προσπέραση και το γενικότερο «ρίσκο» των καταπτώσεων επιλέγουμε τα φέρυ-μποτ.
Ο Γιώργος Ζούρκος καπετάνιος των γραμμών του Ευβοϊκού με τον τρόπο του βοηθά στην ενημέρωσή σας, γιατί όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν ο καιρός δεν είναι καλός, τον χειμώνα παραλαμβάνει ο ίδιος από την Σούρπη (όπου και διαμένει) από το ταξί την εφημερίδα και την μεταφέρει με το προσωπικό του αυτοκίνητο στο πλοίο και από εκεί στον Αγιόκαμπο, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην έγκαιρη μεταφορά και ενημέρωση όλων σας.
Ο καπετάνιος της Κοινοπραξίας Δημήτρης Τρεμούλης με τον Κώστα Δήμου, από το πλήρωμα, πάντα εκεί στο πορθμείο Αγιόκαμπου – Γλύφας με το χαμόγελο στα χείλη, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, στον τουρισμό. Πριν ακόμη οι επισκέπτες που προορίζονται για το όμορφο νησί μας, πατήσουν στην Εύβοια, γίνονται αποδέκτες ενός καλωσορίσματος εφάμιλλου των παραδόσεων μας.
Και από τις δύο εταιρείες τονίστηκε όμως, ότι φέτος ο κόσμος ήταν σημαντικά λιγότερος από πέρυσι αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχει η κίνηση που υπήρχε, των εμπορικών φορτηγών. Αυτό σημαίνει πως και η οικοδομή έχει παγώσει αλλά και γενικότερα το εμπόριο, με συνέπεια τον γενικό οικονομικό μαρασμό της Βόρειας Εύβοιας.
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς το γήπεδο της Α.Ε.Κ. του Νέου Πύργου και της Α.Ο. Ωρεών που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό του Νέου Πύργου και αποτελεί την έδρα των ομάδων, αποτελεί ταυτόχρονα και έδρα όλων των σκουπιδιών της περιοχής. Αυτά τα σκουπίδια και η εικόνα ντροπής που συνθέτουν γύρω από το γήπεδο απομακρύνουν με την δυσοσμία τους ακόμη και τα παιδιά που θέλουν και πρέπει να αθληθούν. Πρέπει και εμείς οι ιδιώτες να μην τα πετάμε και οι υπηρεσίες καθαριότητας να ενεργοποιούνται άμεσα και να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr