Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 121

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Αναρωτιούνται και βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα μερικοί, για την επιλογή των θεμάτων και των κειμένων που καταχωρούνται σε μια εφημερίδα. Θα απαντήσω ανοικτά στο σύνολο των αναγνωστών του «Παλμού» γι αυτό. Η άποψή μου για τον Τοπικό Τύπο είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η εφημερίδα πρέπει να είναι το βήμα του λαού. Η φωνή των πολιτών ατομική και πόσο μάλλον συλλογική, γίνεται δυνατή και ακούγεται παντού, με τη δημοσιοποίηση. Ποιός έχει το δικαίωμα, να μην καταχωρεί, ενυπόγραφες όσο και τεκμηριωμένες απόψεις συμπολιτών του; Ο Τοπικός Τύπος δημιουργείται από την ίδια την κοινωνία και επιβιώνει χάρη σ’ αυτή. Είναι πρωταρχική μας υποχρέωση να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του τόπου, να τα φωτίζουμε κατά το δυνατόν, αφού λάβουμε υπόψη μας όλες τις πλευρές. Όσο η καρδιά του «Παλμού» θα χτυπάει να είστε σίγουροι, πως ό,τι γνωρίζουμε, ό,τι μας στέλνετε και αφορά την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, θα παρουσιάζεται. Αν χρειαστεί καμιά φορά να σταθούμε απέναντι σε συμπεριφορές και πράξεις που φιμώνουν την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, θα το κάνουμε.

Είναι αρκετές οι φορές που γίνονται λάθη ή παραλείψεις και αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στην χρονική πίεση που ασκεί η ίδια η εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας και η τρέχουσα επικαιρότητα. Έτσι και στο καυτό θέμα της ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι παραλείψαμε να καταχωρήσουμε τις δηλώσεις του Αντιδήμαρχου Γιάννη Καντζούρα, ο οποίος και τόνισε, πιεζόμενος από τις αντιδράσεις των πολλών ακροατών, ότι θα ήταν καλύτερο η συνεδρίαση να γινόταν στην πλατεία, ώστε να είναι πιο εύκολο να παρακολουθηθεί από μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Οι θέσεις του ήταν στην ίδια γραμμή με την πλειοψηφία του Δ.Σ., που υποστήριξε ότι πρωταρχικό θέμα για τον Δήμο είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, συνεπικουρούμενης από δράσεις που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Στο ίδιο κείμενο ο Σύμβουλος της Πλειοψηφίας Αντώνης Μπάρετ, μετατράπηκε σε Σύμβουλο της Μειοψηφίας. Ο δαίμων των υπολογιστών…

Πολύ επιφυλακτικοί ήταν για το θέμα της ΒΙ.ΠΕ. Μαντουδίου, τόσο ο Σίμος Κεδίκογλου, που επισκέφτηκε το γραφείο του «Παλμού», όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Λετώνης, που ζητήσαμε την γνώμη του. Όλοι καταλήγουν στον ίδιο παρανομαστή. Να μην διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία της περιοχής και παράλληλα να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις χαμηλής ή και μέσης όχλησης.

 

Μάλλον όμως άδικα κουραζόμαστε. Ο Δήμος δε γνωμοδοτεί, έχει όμως δικαίωμα ένστασης το οποίο και απεμπολήθηκε. Η σειρά που ακολουθείται είναι η εξής: Θα εξεταστεί η όποια αίτηση, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, θα προωθηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο -στη συνέχεια- και η γνωμοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα συνοδεύσει το θέμα μέχρι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, η δυνατή φωνή του πολίτη σιγά – σιγά αδυνατεί. Ο Αυτοδιοικητικός ρόλος είναι λίγο – πολύ «σικέ». Αφού οι Δήμοι έχουν όλο και περισσότερες ευθύνες, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι οικονομικής διαχείρισης, γιατί δεν παραχωρείται –στο μέτρο του εφικτού- και το διοικητικό χωροταξικό κομμάτι που δικαιούνται;

Ήταν όλοι εκεί. Έτσι ο Σύλλογος των Απανταχού Πολυλοφιωτών, αισθάνεται την ανάγκη να  ευχαριστήσει τα μέλη και όλους τους πιστούς που παραβρεθήκαν στο λαμπρό εορτασμό στο ξωκλήσι της Παναγιάς στον Πολύλοφο. Οι θρησκευτικές μας γιορτές και οι συλλογικές δράσεις είναι αυτές που κρατούν σφικτά δεμένους τους ιστούς του κοινωνικού μας συνόλου.

Μερικές φορές βέβαια αυτοί οι ιστοί χαλαρώνουν και μπαίνουν μπροστά άλλα προβλήματα. Η οικονομική διεκδίκηση του ατομικού συμφέροντος μπορεί πραγματικά να διαρρήξει την κοινωνική ενότητα και ομόνοια. Όμως δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει, ότι ακόμη και μέσα από τη σύγκρουση –πάντα σε πολιτισμένα πλαίσια- μπορεί να βγουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν είναι απαραίτητο το συμπέρασμά μας να αποτελεί συγκερασμό απόψεων ή  ανόητα παζαρέματα του τι χάνω – τι κερδίζω. Όταν υπάρχει πρόβλημα, οφείλουμε να μην το αντιμετωπίζουμε κοντόφθαλμα. Χρέος και συνάμα ειδοποιός διαφορά των επιτυχημένων, από άλλους  πολιτικούς, είναι η διορατικότητα. Δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνο για το σημερινό πολίτη, τον Γιάννη τον φίλο, τη Μαρία τη γειτόνισσα και τον κουμπάρο τον Μάκη. Πρέπει να αποφασίζουν για τα παιδιά και τα εγγόνια των φίλων των γνωστών και των συγγενών μας. Έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, μήπως θα πρέπει να αντιληφθούμε και την ευθύνη που έχουμε επωμισθεί;

Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ν.Δ. και Βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλο, είμαστε κοντά όσο ποτέ σε εκλογές. Πραγματικά ίσως και να είμαστε, αλλά πόσο κοντά αισθάνεται ο όποιος πολίτης τη διαφορά στην καθημερινότητά του, που θα επέλθει μετά την κάλπη; Είμαστε νομίζετε σε θέση να ακούσουμε για δεύτερη φορά ότι υπάρχουν λύσεις και μετά ως δια μαγείας να εξαφανιστούν; Κατά το «λεφτά υπάρχουν».

Εντύπωση μου έκανε η μυστικότητα με την οποία προσπάθησαν στελέχη του γνωστού σούπερ-μάρκετ LIDL, να καλύψουν την υπόθεση της ληστείας. Δυστυχώς η ληστεία έγινε και  το νέο «ταξίδεψε» ταχύτατα παντού. Με το να αποφεύγουμε να μιλήσουμε ή να δώσουμε ακριβείς πληροφορίες για ένα  γεγονός, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν υπήρξε. Άλλωστε αν δεν υπάρχει η απαραίτητη πληροφόρηση, είναι δυνατό να καταγραφεί ό,τι ακούγεται; Στην περίπτωση αυτή, οι πληροφορίες μας προέρχονται αποκλειστικά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας.

 

Μετά από συνεχείς οχλήσεις πολιτών, τόσο προφορικές –πριν το Πάσχα- όσο και με έγγραφες αιτήσεις –πρόσφατα τώρα τον Αύγουστο- στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την καθαριότητα κ. Μουλά, για καθαρισμό αγροτικού  δρόμου στην περιοχή Αγριομηλιά – Σκαντάλη Μύλου,  στον κάμπο της Ιστιαίας, με κατάπληξη οι αιτούντες πολίτες διαπίστωσαν, ότι ο καθαρισμός του δρόμου έγινε μόνο μέχρις ενός σημείου και από εκεί και μετά, δεν περνά παρά μόνο …τρακτέρ, κι αυτό  καταπατώντας τα γειτονικά χωράφια! Γιατί αυτές οι διακρίσεις; Κάποιοι πολίτες έχουν μήπως περισσότερα δικαιώματα από κάποιους άλλους;

 

Κουίζ: Ποια είναι η Δημόσια Υπηρεσία που βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση, αναρωτιούνται οι γείτονες καθώς και οι κάτοικοι της Ιστιαίας, που μας ενημέρωσαν για την απαράδεκτη κατάσταση, όπως φαίνεται -για του λόγου το αληθές- και στη φωτογραφία.

Τα νέα παιδιά από μικρά στα βάσανα με τον «Παλμό» πάντα σύμμαχο σε όλες τους τις δραστηριότητες, τι να πω βέβαια για το καμάρι – ως εκπαιδευτικός – και τη χαρά μου, που αρθρογραφούν φοιτήτριες και υποψήφιες φοιτήτριες – το «νέο αίμα» του τόπου, στην εφημερίδα μας;

 

Μήπως αξίζει μια καλύτερη θέση στον ταύρο των Ωρεών; Το καλό γούστο δεν συνάδει οπωσδήποτε με ακριβές κατασκευές, αλλά κι αυτό το χάλι, θα πρέπει να σταματήσει. Δεν έχουμε λεφτά για το ένα, δεν έχουμε λεφτά για το άλλο, σιγά να μη δε μπορεί ο καθένας από μας, να δώσει έστω ένα ευρώ, για να έχουμε μια καλόγουστη και αξιοπρεπή προθήκη, αφού δε μπορούμε να έχουμε Μουσείο. Ας κινητοποιηθούμε για να μη ρεζιλευόμαστε άλλο.

Οι διακινητές μας πάντα στην πρώτη γραμμή σύμμαχοι στο κομμάτι της ενημέρωσης. Με χαμόγελο προσφέρουν, ό,τι με κόπο ετοιμάζουμε για σας.

 

Εντυπωσιάζει η …επικαιρότητα που αναδύεται από το χρονογράφημα του ιδρυτή της εφημερίδας Γιώργου Τσιντσίνη (σελίδα 11), αν και πρωτο-δημοσιεύτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δηλαδή πριν 16 χρόνια περίπου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: